Reuniunea istorică care urmează să aibă loc în localitatea Bulboaca, la 35 de kilometri de Chișinău, vine să transmită mai multe mesaje, a declarat marți vicepremierul și ministrul de externe moldovean Nicu Popescu.

La Summit-ului Comunității Politice Europene, care va avea loc la 1 iunie, vor fi transmise mai multe mesaje importante privind Republica Moldova, printre care aprecierea și sprijinul statelor UE pentru procesul de reforme și atașamentul R. Moldova pentru valorile europene.

Al doilea mesaj este de sprijin puternic pentru pacea și securitatea R. Moldova în contextul agresiunii nejustificate a Rusiei în Ucraina, în condițiile în care Moldova, deși nu este atacată militar trebuie să facă față unor provocări de securitate, economice în sectorul energetic, fără precedent, relatează Radio Chișinău.

Liderii europeni vin să spună cetățenilor R. Moldova că nu sunt singuri în fața agresiunii, a menționat Nicu Popescu.

Al treilea mesaj important și puternic este cel de sprijinire a parcursului de aderare al R. Moldova la Uniunea Europeană.

"Pentru țara noastră este important să ne asigurăm că cetățenii nu sunt singur în fața acestor probleme generate de agresiunea Rusiei contra Ucrainei, precum și de politicile ostile ale Federației Ruse contra țării noastre. Prezenta celor 50 de lideri europeni la Bulboaca este un semnal clar că R. Moldova are prieteni numeroși, puternici care ne susține deplin în dorința de a menține pacea, stabilitatea și libertatea în societatea noastră", a menționat Popescu.

Moldova nu este singură în asigurarea summitului, a menționat Nicu Popescu, întrebat dacă va fi capabilă să facă față la potențiale provocări din partea Rusiei.

"Suntem cu toții uniți  în dorința noastră de a asigura pacea, calmul și primirea cu demnitate și mândrie a unor oaspeți, a unor prieteni. Și sunt sigur că nici unul din concetățenii noștri care ne dorim binele acestei țări nu va fi implicat în tentative de deraiere sau discreditare a acestui summit", a declarat Nicu Popescu.

"Cât despre Federația Rusă, știm bine că timp de peste 30 de ani politicile Federației Ruse față de Rep. Moldova sunt ostile. Aplică diferite metode. Nu știu ce se va întâmpla în următoarele zile, dar vă pot asigura că securitatea noastră a tuturor este asigurată cap coadă, iar Rep. Moldova nu este singură nici în plan strategic nici în procesul de organizare a acestei reuniuni”, a mai declarat Nicu Popescu.