A început regruparea forțelor politice pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, programat pentru 13 noiembrie.

În timp ce candidatul pro-european, Maia Sandu, îndeamnă cetățenii să-și salveze țara, candidatul pro-rus, Igor Dodon, încearcă să obțină declarații de sprijin din partea liderilor partidelor pro-ruse Vladimir Voronin (liderul Partidului Comuniștilor) și Renato Usatîi („Partidul Nostru”).

Iurie Leancă: „Voi vota pentru Maia Sandu”

Liderul Partidului Popular European din Moldova, Iurie Leancă (în primul tur a adunat 3,11% din voturi), a anunțat luni că va vota în turul doi pentru Maia Sandu și și-a îndemnat susținătorii să procedeze la fel. „Suntem pregătiți să o ajutăm în orice fel găsește dânsa de cuviință. Din partea mea trebuie să recunosc că rezultatul pe care l-am obținut este unul slab. Orice divergențe am fi avut în timpul campaniei, dânsa reprezintă ultima șansă de a evita domnia lui Dodon. Eu voi vota Maia Sandu și vă invit și pe voi”, a declarat Iurie Leancă.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, nu a apărut public după primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică. Acesta a acumulat doar 1,8% din voturi. Luni, însă, vicepreședintele PL, primarul de Chișinău Dorin Chirtoacă, și-a exprimat sprijinul pentru Maia Sandu în al doilea tur de scrutin. „Maia Sandu va fi președinte peste două săptămâni. Să ne mobilizăm cu toții!”, a îndemnat Chirtoacă.

Marți, liderul PL, Mihai Ghimpu, a postat un mesaj pe Facebook în care îi urează succes Maiei Sandu în turul doi al alegerilor: „Cu Dodon la Președinție vom pierde tot: Acordul de asociere cu UE, libera circulaţie - tot ce am obţinut cu mare greu. Va federaliza republica, ne va duce în Uniunea Eurasiatică, iar Ucraina va întrerupe relaţiile cu noi. Am văzut că astăzi Ucraina îşi retrage temporar ambasadorul din Moldova după declaraţiile lui Dodon despre Crimeea”, a scris liderul PL.

Ucraina l-a chemat la Kiev pentru consultări pe ambasadorul său de la Chișinău, în contextul în care Igor Dodon a declarat recent că fosta regiune ucraineană Crimeea este parte a Rusiei.

Dodon cere sprijin din partea lui „Balabol”

Luni, candidatul pro-rus Igor Dodon s-a arătat indignat de faptul că partidele de stânga nu se grăbesc să-i declare sprijin în al doilea tur: „De ce cei de pe dreapta pot să se unească, dar noi nu? De ce partidele pro-stataliste de pe stânga nu se consolidează acum când este mare nevoie de a salva acest stat? Mă adresez în primul rând către Usatîi și Voronin… Vedeți ce fac aceștia de pe dreapta? Haideți să lăsăm la o parte toate ambițiile personale și să fim mai presus de tot ce a fost în trecut”, a menționat Dodon. ”Noi vrem alegeri parlamentare anticipate, vrem să-l dăm jos pe Plahotniuc de la putere, vrem relații bune cu Federația Rusă, vrem să păstrăm statalitatea țării noastre, credința, limba și istoria Moldovei”, a adăugat liderul socialiștilor.

Anterior, Igor Dodon l-a numit pe Renato Usatîi „balabol” (trad.rus. – „prostănac”), acuzându-l pe acesta că „prietenește cu unioniștii”.

Luni, Renato Usatîi, pe numele căruia autoritățile moldovene au emis recent mandat de arest, anunțându-l în urmărire internațională (este suspectat de complicitate la o tentativă de asasinat), l-a invitat pe Dodon la Moscova pentru discuții: „Am vorbit astăzi cu Dodon. Am convenit că vineri va veni la Moscova să discutăm. Mi-a zis că va face tot posibilul ca Plahotniuc să plece din ţară, dacă ajunge președinte. Cu Maia Sandu nu am vorbit, pentru că nu am numărul ei de telefon”, a menționat Usatîi pe Facebook.

Dodon vrea ca cetățenii să-l creadă „candidatul opoziției”

Ambii candidați rămași în cursa electorală folosesc numele lui Vlad Plahotniuc (prim vicepreședinte PDM, oligarhul care controlează momentan puterea în Moldova prin intermediul majorității parlamentare pe care și-a subordonat-o) ca sperietoare pentru alegători. Maia Sandu susține că Plahotniuc vrea ca Igor Dodon să devină președinte pentru a fi sigur că nimeni nu-i amenință libertatea și banii acumulați ilegal. „Dodon vrea să fie președintele celor cu opțiuni de stânga. Eu voi fi președintele tuturor. Oamenii nu vă mai vor! Ei vor să scape de hoți și mincinoși!”, a menționat Maia Sandu. Potrivit ei, „Plahotniuc joacă murdar și el trebuie să ajungă la pușcărie”.

„Aveți de ales între candidatul opoziției și cel al guvernării. Eu sunt opoziția. Maia este candidatul guvernării împreună cu Plahotniuc”, a declarat luni Igor Dodon.

„Eu nu am vorbit niciodată cu Plahotniuc. Dodon să spună ce business-uri a făcut cu Plahotniuc”, a reacționat candidatul anti-oligarhic Maia Sandu.

Andrei Năstase: „Dodon şi Plahotniuc au împărţit spaţiul mediatic”

Potrivit liderului Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, care s-a retras din cursă înainte de primul tur în favoarea Maiei Sandu, a declarat luni că „niciodată imperiul lui Plahotniuc nu a înflorit mai tare ca pe vremea când Dodon era ministru al Economiei în timpul guvernării comuniste”. (…)„Dodon şi Plahotniuc au împărţit spaţiul mediatic aşa încât să continue să prostească lumea, să o dezinformeze, să o manipuleze”, a adăugat Năstase.

Ex-premierul Ion Sturza este convins că Maia Sandu nu va merge la niciun compromis cu Plahotniuc. Sturza a declarat luni, în cadrul unei emisiuni televizate, că Dodon este mult mai comod regimului controlat de Plahotniuc: „Este parte din el”, a spus Ion Sturza.

Articolul integral pe DW