Socialiștii și democrații s-au întâlnit marți la Președinție, pentru a discuta despre o eventuală majoritate parlamentară. Blocul ACUM a declinat invitația președintelui Dodon în acest format.

La mai bine de o lună de la alegerile parlamentare, negocierile privind formarea unei coaliții care să-și asume guvernarea, oficial, nici nu au început. Democrații au anunțat însă că se pregătesc să-și continue guvernarea și că lucrează deja la un nou program în acest sens.

Rusia îl mai avertizează o dată pe Dodon

După eșuarea tentativei PDM de a „îmbrățișa” blocul ACUM, „Mărul otrăvit” (Vlad Plahotniuc și PDM – n.n.) s-a rostogolit spre Igor Dodon. O alianță PSRM-PDM „ar însemna moartea politică a socialiștilor”, a semnalat, în ajunul negocierilor, influentul jurnalist rus, Dmitri Kiseliov, la TV „Rossia 1” – un mesaj perceput la Chișinău ca un avertisment din partea Kremlinului pentru Igor Dodon și PSRM de a nu intra în combinații cu oligarhul Plahotniuc. Liderul PDM este prezentat de Kiseliov ca fiind „toxic pentru toți” – un individ „neacceptat de nimeni în Europa, dar al cărui partid flutură, ca paravan, drapele UE”. (…) „Pentru Dodon personal, o combinație cu Plahotniuc ar fi ca o ceașcă cu otravă - moarte politică. Ori reputația poate fi pierdută o singură dată”, a mai spus jurnalistul rus.

PSRM ar negocia cu PDM, dar de după scutul blocului ACUM

Socialiștii și liderul lor de facto, președintele Igor Dodon, au încercat să amortizeze efectul apropierii lor de PDM, invitând la discuții și blocul ACUM. Liderii acestuia însă, au refuzat orice discuții „în trei” (după ce anterior au acceptat o discuție doar cu președintele Igor Dodon, în calitate de mediator). „Îi vedem pe cei din Partidul Socialiștilor că se rușinează să le facă o invitație tranșantă la negocieri celor din Partidul Democrat. Și atunci noi le oferim soluția - să alegem un  președinte al Parlamentului din rândul membrilor blocului ACUM”, a reacționat Maia Sandu, co-președinte al blocului ACUM.

Liderii celor două componente ale blocului pro-european ACUM nu acceptă coaliții nici cu PDM, nici cu PSRM, insistând asupra unui guvern minoritar temporar asumat de ACUM. Blocul a elaborat un set de inițiative legislative menite să scoată instituțiile statului din captivitate și a invitat toți deputații aleși la discuții în vederea îmbunătățirii și votării acestora în regim prioritar, iar după demontarea sistemului oligarhic și după revenirea la sistemul electoral proporțional (pe liste de partid), ACUM pledează pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate. Totul ar urma să dureze, potrivit celor din ACUM, cel mult 6 luni.

Dodon se distanțează. Sacrifică partidul?

După întâlnirea de marți cu liderii PSRM și PDM, Igor Dodon a spus că era curios să afle poziția PDM. Potrivit lui, între cele două forțe politice există divergențe mari „pe subiecte politice”, dar sunt „puncte comune pe subiecte sociale”. El s-a declarat sceptic în privința unei coaliții PDM-PSRM, iar probabilitatea alegerilor anticipate este, în opinia sa, de 50% la 50%. Dodon a sugerat că, prin invitarea partidelor parlamentare la discuții, și-a făcut datoria și că, de acum înainte, e treaba partidelor să rezolve problema privind constituirea majorității. „Președinția și-a îndeplinit rolul. Mai departe instituția prezidențială nu se implică. Va interveni în unul din două cazuri: dacă se crează majoritate - și atunci voi consulta fracțiunile pentru candidatura la funcția de prim-ministru sau, dacă vom avea un blocaj timp de trei luni, atunci, în calitate de președinte, voi dizolva Parlamentul”, a spus Dodon.

El a criticat liderii blocului ACUM pentru faptul că au refuzat să vină la întâlnire: „Cei care data trecută nu au vrut să dea mâna cu mine, astăzi nu au mai venit. E decizia lor. Vor trebui să dea explicații cetățenilor”, a menționat Dodon. De asemenea, el a reiterat că nu va accepta „majorități parlamentare din transfugi”.

A rămas ca, după această întâlnire, PDM și PSRM să discute în interiorul formațiunilor, iar decizia să o anunțe public.

Piruete democrato-socialiste

Președinta de jure a PSRM, Zinaida Greceanîi, a comunicat presei că la întâlnirea de marți nu s-a discutat „despre coaliții sau funcții”: „Fiecare și-a reiterat pozițiile. Urmează să convocăm organele de conducere, iar decizia o vom lua ulterior. Nu am discutat despre coaliții, ci ne-am expus pozițiile”, a precizat Greceanîi.

La rândul său, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a spus că urmează să-și consulte colegii în privința oportunității continuării dialogului cu socialiștii: „Obiectivul PDM este de a crea repede un guvern stabil, responsabil şi eficient. Vom analiza cu atenție posibilitățile de creare a unei astfel de guvernări”, a spus Plahotniuc.

Trimiși să facă bâlci

De partea cealaltă, doar câțiva deputați ai partidului „Șor” au răspuns invitației lansate de blocul ACUM de a discuta inițiativele de deoligarhizare a instituțiilor statului – partidul „Șor” nefiind invitat de Igor Dodon la discuțiile organizate la reședința de stat. Numai că nici cei din blocul ACUM nu s-au lăsat fotografiați alături de exponenții partidului „Șor”, așa că au părăsit sala, lăsându-i pe aceștia de unii singuri.

Continuare pe DW