Partidul Liberal din Moldova a anunțat vineri seară că părăsește majoritatea parlamentară și guvernarea subordonată Partidului Democrat din Moldova.

Aceasta după ce joi, a fost reținut primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, vicepreședinte al PL sub acuzația de trafic de influență în dosarul parcărilor cu plată, dosar în care au mai fost arestate anterior 7 persoane, inclusiv un viceprimar al municipiului Chişinău și şeful Direcţiei transport urban.

Au lăsat Primăria fără conducere

Concomitent cu Dorin Chirtoacă au mai fost reținuți secretarul Consiliului Municipal Chişinău, Valeriu Didencu şi doi consilieri: Oleg Onișenco și Ghenadie Dumanschi. Aceştia sunt vizaţi în dosare de corupere pasivă, trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu. Astfel, Primăria capitalei a rămas fără conducere – toți cei care ar fi putut asigura, conform legii, interimatul funcției de primar aflându-se în prezent în arest.

Vineri seară, instanța a decis plasarea lui Dorin Chirtoacă în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Decizia de a părăsi coaliția de guvernare, controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc (lider PDM), a fost luată de Consiliul Republican al PL, iar înainte de această ședință, conducerea PL a avut o întâlnire cu mai mulți ambasadori. La aceasta au participat inclusiv șeful Delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, precum și ambasadorul SUA la Chișinău, James D. Pettit.

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a declarat că dosarele inițiate în ultima vreme împotriva fruntașilor PL au substrat politic, iar prin arestarea primarului Chirtoacă și a întregii conduceri a Primăriei (a celor care ar fi putut asigura interimatul) s-au creat toate condițiile pentru transmiterea Primăriei unui interimar (ce urmează a fi ales în decurs de 5 zile de către Consiliul Municipal Chișinău), exponent al stângii pro-ruse (din partea socialiștilor – n.n.). Aceasta s-ar face pentru a-l ajuta pe interimar să capitalizeze electoral în perspectiva următoarelor alegeri locale. Ghimpu a evitat să pronunțe numele celui sau celor care ar urzi acest plan, dar presa scrie că ar fi vorba de un troc între liderul PD, Vlad Plahotniuc, și președintele pro-rus Igor Dodon, liderul de facto al Partidului Socialiștilor. Potrivit analiștilor politici de la Chișinău, primar interimar ar urma să devină consilierul municipal socialist Ion Ceban, „mâna dreaptă” a lui Igor Dodon, iar ca urmare a alegerilor parlamentare din 2018, socialiștii (PSRM) și democrații (PDM) ar urma să împartă puterea la nivel central.

Arestat pe motiv că i-ar fi spus unui viceprimar să semneze un contract

                                                                       FOTO: Report.md 

Tatiana Iovu, avocata lui Dorin Chirtoacă, susține că primarul pledează nevinovat: „Toate acuzațiile care ii sunt aduse de către organul de urmărire penală sunt absolut neîntemeiate”, a spus ea. Potrivit unui comunicat al Centrului Național Anticorupție, s-a constatat că Dorin Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei, Nistor Grozavu, care figurează în același dosar, să semneze un contract cu o firmă fără avizul Consiliului Municipal Chișinău.

”Primarul general a fost reținut ieri pe motiv că Grozavu și Gamrețchi (șeful Direcției transport public al Primăriei) ar fi spus că el, Chirtoacă, le-ar fi dat indicații să semneze contractul. Acest dosar este din 2015 și primarul nu a fugit. A avut ocazia să ascundă probele dacă era vinovat. Primăria a rămas fără conducere. Ieri a fost reținut și secretarul general al Primăriei. Intenția a fost de a lua întreaga conducere. Credeți că în loc va veni un primar de dreapta pro-UE?”, s-a întrebat retoric Mihai Ghimpu.

Coaliția cu Plahotniuc a „înmormântat” PL

El a explicat că a acceptat să facă parte din coaliţia controlată de Plahotniuc pentru a evita alegerile anticipate și instituirea unei guvernări pro-ruse: „Dar timpul a arătat că nu am fost apreciaţi nici de cetăţeni, nici de colegii de alianţă”, a spus liderul PL. Totuși, la conferința de presă susținută vineri, Mihai Ghimpu a evitat orice referire la Vlad Plahotniuc, iar la un moment dat, când își radicalizase discursul, s-a oprit: „Mai bine tac, să nu fiu arestat!”.

Potrivit lui Mihai Ghimpu, luni, 29 mai, cei doi miniștri liberali (de la Educație și Mediu) care au mai rămas în Guvernul condus de Pavel Filip își vor anunța demisia. PDM a anunțat că „a luat act de decizia anunțată de Partidul Liberal de a se retrage din coaliția majoritară” și că majoritatea parlamentară „este pe deplin funcțională în continuare, iar Guvernul are toată susținerea politică” necesară.

„Grupul Leancă”, varianta de rezervă a lui Plahotniuc

                                                                             FOTO: Privesc.eu 

Matematic, după abandonarea majorității parlamentare de către PL, PD nu ar mai avea cum să dețină majoritatea. Numai că, la 12 aprilie 2017, fostul premier Iurie Leancă, deputat, lider al Partidului Popular European și fostul liberal-democrat, Valeriu Ghilețchi, au constituit „grupul popular europenilor” care numără 10 deputați transfugi din Partidul Liberal Democrat, partid parlamentar, dar care a eșuat după arestarea și ulterioara condamnare a liderului ei, Vlad Filat.

La 11 mai, în cadrul unei emisiuni la „RTR-Moldova”, Iurie Leancă a recunoscut că „grupul popularilor europeni” din Parlament este parte a coaliției de guvernare: „E logic că facem parte din actuala majoritate parlamentară. Noi vom susține toate proiectele menite să îmbunătățească viața oamenilor și pentru avansarea în procesul de integrare europeană”. De asemenea, Iurie Leancă a lăsat să se înțeleagă că ar accepta funcția de ministru de Externe după reformarea Guvernului (din 16 ministere vor rămâne doar 9).

Vitalie Călugăreanu