Conform datelor oficiale prealabile anunțate de Comisia Electorală Centrală după procesarea datelor în 1007 secții de votare din totalul de 2150, PAS acumulează 44,48% din voturi; Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – 32,36% și Partidul Șor – 8,44%. Celelalte formațiuni politice nu ar accede în Parlament. Blocul „Renato Usatîi”, care ar avea nevoie de 7% ca să intre în Parlament, acumulează doar 3,93% din voturi; Platforma DA – 2,41% și PDM – 2,36%.

Și rezultatele sondajului after-poll arată că Partidul Acțiune și Solidaritate creat de actualul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, a obținut peste 55 la sută din voturile cetățenilor la alegerile parlamentare anticipate de astăzi.

În viitorul legislativ de la Chișinău se vor mai regăsi, potrivit acestui sondaj, două forțe politice: Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor cu 24% și Partidul Șor cu 8,1%. Celelalte partide nu au trecut pragul electoral. Atât Blocul electoral „Renato Usatîi” (4,1%), cât și Platforma Demnitate și Adevăr (1,8%) rămân în afara Parlamentului. Nu mai trece pagul electoral nici Partidul Democrat, prin intermediul căruia oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc controla Moldova până în 2019, dar nici Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), care ar fi adunat, potrivit after-poll doar 0,9 la sută.

Totuși, realizatorii sondajului (comunitatea WatchDog.md și Institutul de Politici Publice) susțin că rezultatele preliminare ale scrutinului ar putea arăta diferit, deoarece 32,3% din respondenții contactați telefonic în cadrul sondajului au refuzat să spună pentru ce forță politică au votat.

La alegerile parlamentare anticipate au participat peste 48% dintre alegătorii cu drept de vot din Republica Moldova și din diaspora – votul în diaspora înregistrând un nou record de 206 mii de alegători.