Parlamentul a votat Declaraţia privind neutralitatea permanentă
Parlamentul de la Chişinău a votat joi Declaraţia politică privind inviolabilitatea suveranității, independenței şi neutralității permanente a Republicii Moldova - iniţiativă venită din partea comuniştilor pro-ruşi.
Documentul a fost susţinut şi de ex-comunişti, socialişti şi de democraţi. S-a întâmplat la numai o zi de la vizita întreprinsă la Chişinău şi Tiraspol de către emisarul Kremlinului, Grigorii Karasin.
Potrivit documentului votat de deputaţii moldoveni, neutralitatea permanentă a statului este „o garanție a menținerii păcii și stabilității atât în Republica Moldova, cât și în regiune în ansamblu”. Parlamentarii au vorbit despre „unirea eforturilor întregii societăți pentru respectarea necondiționată și apărarea suveranității, independenței, indivizibilității, neutralității și unității”. După adoptarea acestei Declaraţii, Parlamentul urmează să ajusteze legislația în vederea contracarării și neadmiterii „atacurilor asupra principiilor constituționale ale independenței și neutralității țării, inclusiv prin înăsprirea răspunderii pentru asemenea infracțiuni.
Se tem de Unire
Comunista Inna Şupac a explicat necesitatea adoptării unei asemenea declaraţii prin faptul că în ultima vreme au devenit foarte frecvente acţiunile ce „contravin principiilor fundamentale şi care contestă statalitatea şi poporul moldovenesc”. Ea s-a referit, în acest sens, la acţiunile unioniştilor.
Liderul democraţilor, Marian Lupu, a explicat că democraţii au votat declaraţia propusă de comunişti pentru că „PD nu a pledat și niciodată nu va pleda ca Moldova să devină parte componentă a unui alt stat, indiferent care va fi acesta. Suntem un stat membru ONU și trebuie să rămânem în continuare un stat independent și suveran”.
Pe de altă parte, liderul Partidului Popular European, Iurie Leancă, a menţionat că votarea acestei Declarații a scos la iveală faptul că în Legislativul dela Chişinău există o majoritate parlamentară de stânga, iar „documentul nu are nicio valoare”: „Declarația e lipsită de conținut. Unica valoare a acestei Declarații este că ea conturează o majoritate de stânga. Dacă ne uitam la fondul conținutului, vedem că nu sunt menționate amenințările reale cu care se confruntă Republica Moldova. Nici un cuvânt despre separatismul care planează asupra noastră, nici un cuvânt despre cei care violează neutralitatea, prin prezența militară rusă în regiunea transnistreană”, a menționat Leancă.
„Este o declarație a partidelor de stânga, care apără interesele Federației Ruse. Rușinos este faptul că în această declarație în care vorbesc despre, independență, unitate, integritate, au uitat să introducă și retragerea armatei ruse”, a remarcat şi liderul PL, Mihai Ghimpu.
Dan Dungaciu: „În caz de agresiune, Moldova e cu mâinile legate”
Parlamentarii moldoveni au adoptat Declaraţia privind neutralitatea permanentă contrar opiniei experţilor internaţionali privind riscurile de securitate care planează asupra Republicii Moldova. În opinia, directorului Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, Dan Dungaciu, Republica Moldova ar trebui să-şi revadă statutul de neutralitate (prevăzut în Constituţie) în condiţiile ameninţărilor regionale. Potrivit lui, această problemă ar trebui soluţionată de către Curtea Constituţională. „Curtea trebuie să decidă cât de legal este acum acest articol cu neutralitatea. În caz de agresiune, cu acest statut de neutralitate, Republica Moldova rămâne cu mâinile legate. Nu poate fi vorba de neutralitate atunci când pe teritoriul ţării staţionează trupe străine. Potrivit lui Dungaciu, „dislocarea trupelor ruseşti în regiunea transnistreană a Republicii Moldova a fost făcută de către Moscova cu un scop bine determinat: de a nu permite Moldovei unirea cu România, iar dacă acest lucru se va întâmpla, atunci fără Transnistria”, consideră Dungaciu.
Cui serveşte neutralitatea Moldovei?
Potrivit
analistului politic Oazu Nantoi, „singurul stat de pe globul pământesc, care
sfidează integritatea teritorială, neutralitatea şi suveranitatea Republicii
Moldova este Federaţia Rusă”. Iar fondatorul Clubului Militar Român de Reflecţie Euroatlantică, Ion Petrescu a comunicat
pentru report.md că Declaraţia votată joi de deputaţi „vizează doar opinia publică internă din Republica
Moldova. Este puţin probabil ca militarii dislocaţi de Federaţia Rusă în
Transnistria să aibă vreo reacţie imprevizibilă, pentru simplul motiv că la
recentul popas al lui John Kerry la
Moscova, în discuţiile cu Serghei Lavrov şi cu preşedintele
Vladimir Putin, a fost minuţios discutată situaţia de la frontiera dintre
comunitatea euroatlantică şi fostul spaţiu sovietic”, a spus colonelul Petrescu.
Comentarii