Politic

Unirea care dezbină și alimentează speculanți politici de pe ambele maluri ale Prutului
Tema unirii este extrem de sensibilă pe cele două maluri ale Prutului. Mai ales în Republica Moldova. A lua în răspăr acțiunile pretinșilor lideri unioniști - unii dintre ei care călăresc ideea unionismului de aproape trei decenii - este ca și cum ai vorbi de rău Biserica sau sfinții. Imediat, te pomenești înjurat de unioniștii de gardă. Aceștia se manifestă la fel de agresiv ca exponenții unei secte. Mulți din ei sunt atașați sufletește de ideea unirii, iubesc sincer România și suferă atunci când vreun exponent al lumii ruse, ajuns președinte al Republicii Moldova, sfidează istoria și îi numește „lepădături” și „paraziți”.

Tribuna ONU. Dodon s-a chinuit să flateze Rusia – Zelenski a arătat un glonț, care a ucis un artist
Critici dure la adresa președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, după discursul rostit joi, de la tribuna ONU. Șeful statului este acuzat că a vorbit prin prisma intereselor Rusiei, formulându-și mesajele reieșind din retorica sa electorală. Partidul premierului Maia Sandu, parte a coaliției de guvernare PSRM-ACUM, s-a desolidarizat de mesajele transmise de Dodon la ONU.

Discursul lui Igor Dodon la ONU, o enigmă care îngrijorează
Premierul Maia Sandu tocmai a revenit de la Washington, iar președintele Igor Dodon abia pleacă în SUA. Președintele moldovean se pregătește să vorbească, de la tribuna ONU, despre „politica externă echilibrată” a Moldovei.

De ce nostalgicii după URSS vorbesc doar despre pâine și cârnaț sau de ce „înainte era mai bine”?
În cele câteva luni cât am colindat țara în lung și în lat documentându-mă pentru reportaje, am auzit această propozitie de zeci de ori. Fie că discutam cu oamenii de la nord, fie cu cei de la sud, fie că-i întrebam despre NATO, politică, migrație sau religie, în toate cazurile interlocutorii „scăpau”, ca printre altele, această propoziție: „Înainte era mai bine!”.

Efecte ale dezinformării și propagandei rusești în Republica Moldova
Propaganda și dezinformarea rămân provocări importante în țările din regiunea Mării Negre, cu câțiva actori influenți și câteva state vulnerabile.

Fostul regim de la Chișinău, acuzat că a răpit oameni pe care i-a transmis Turciei pentru întemnițare
S-a împlinit un an de la expulzarea, în condiții suspecte, a șapte profesori turci de către autoritățile R. Moldova. La un an distanță, procedura seamănă cu o răpire de persoane transmise ulterior regimului Erdogan.

Fără gardurile lui Plahotniuc, dar ocupați militar, dependenți și umiliți de Rusia
Republica Moldova sărbătorește marți 28 de ani de independență, perioadă în care a oscilat între Vest și Est. În ajun, ministrul rus al Apărării, invitat la Chișinău de președintele pro-rus Igor Dodon (în contrast cu poziția Guvernului), a inspectat trupele rusești de ocupație din regiunea transnistreană (ele staționează acolo contrar acordurilor internaționale și contrar voinței autorităților moldovene) și a decorat mai mulți militari ruși și transnistreni cu medalia Federaţiei Ruse „pentru fortificarea comunității militare”.

Moldova intră sub Igor Dodon, asistat de blocul ACUM
Deputatul socialist Vladimir Țurcan a fost ales luni președinte al Curții Constituționale. Decizia a zdruncinat coaliția de guvernare PSRM-ACUM.