Politic

Barometrul de Opinie Publică - decembrie 2015
Alegeri prezidențiale

Deși ultimul sondaj de referință (Barometrul de Opinie Publică) le creditează cu șanse modeste în cazul unor alegeri, partidele parlamentare din Republica Moldova se pregătesc să-și înainteze candidați pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie. Noul președinte urmează a fi ales prin vot direct.

Mai mult
După restrângerea libertăților vine instaurarea fricii și... tirania
Calea spre dictatură

Rezistența opusă de societatea civilă față de încercarea autorităților de a modifica reglementările în domeniul tehnologiilor informaționale nu a determinat încă guvernarea să renunțe la proiectul restrictiv. Deputatul PD, Sergiu Sîrbu, a declarat luni că „proiectul va fi examinat minuțios în Parlament”.

Mai mult
Andrei Galbur și Serghei Lavrov s-au întâlnit la Moscova sursa FOTO: mfa.gov.md
Războiul nervilor

Interesul Rusiei față de Republica Moldova a crescut brusc după revenirea la procedura de alegere a șefului statului prin vot direct în Republica Moldova (alegerile sunt programate pentru 30 octombrie 2016) și după stabilirea datei „alegerilor prezidențiale” în enclava separatistă pro-rusă Transnistria (11 decembrie 2016).

Mai mult
Moldovenii și-au redobândit dreptul de a alege președintele prin vot direct
Alegeri prezidențiale

Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi de Parlament. Documentul a fost propus de câţiva deputaţi din actuala majoritate parlamentară, PD, PL şi de transfugi.


Mai mult
Vladimir Ilici Lenin veghează și inspiră deputații din Adunarea Populară de le Comrat FOTO: Vitalie Călugăreanu
Tensiuni

În curând va intra în vigoare Legea audiovizualului din Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Gagauz-Yeri, un act legislativ criticat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului(CCA), dar și de experții media.

Mai mult
Foto: Elena Covalenco
Majoritate parlamentară de stânga?

Parlamentul de la Chişinău a votat joi Declaraţia politică privind inviolabilitatea suveranității, independenței şi neutralității permanente a Republicii Moldova - iniţiativă venită din partea comuniştilor pro-ruşi.

Mai mult
Polițiștii au fost chemați să apere membrii CEC de protestatari FOTO: Elena Covalenco

Cu 300 de polițiști de pază la ușă, Comisia Electorală Centrală a decis respingerea inițiativei de organizare a unui referendum constituțional privind modificarea legii supreme. Respingerea a votată de șase din cei nouă membri ai Comisiei, unul dintre membrii comisiei a lipsit, s-a înregistrat un vot împotrivă și o abținere.

Mai mult
Platforma „DA” se pregătește de „realuarea masivă a protestelor” FOTO: Elena Covalenco

Soarta referendumului constituțional privind alegerea directă a președintelui Republicii Moldova şi reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 71 cu limitarea imunității parlamentare va fi discutată astăzi în cadrul ședinței Comisiei Electorale Centrale, începând cu ora 16:00.

Mai mult