Politic

Jocuri de culise   Chișinău    

Judecătoria Chișinău a anulat rezultatele alegerilor locale anticipate pentru fotoliul de primar de Chișinău, câștigate de liderul PPDA, Andrei Năstase. În turul doi el l-a învins pe socialistul pro-rus Ion Ceban.

Mai mult
Andrei Năstase, noul primar de Chișinău / FOTO: Report.md
„Miracol pe timp de ciumă”   Chișinău    

Candidatul dreptei pro-europene, liderul PPDA Andrei Năstase, a învins în turul doi al alegerilor pentru funcția de primar de Chișinău. El s-a confruntat cu unul dintre cei mai gălăgioși fruntași socialiști, Ion Ceban, având sprijinul celor mai importante partide de dreapta - PAS, PLDM și PL.

Mai mult
FOTO: Report.md
Analiză   Chișinău    

Primul tur al alegerilor locale anticipate, desfășurat duminică, 20 mai, la Chișinău și Bălți, a reaprins speranța schimbării clasei politice în Republica Moldova. În turul doi s-au clasat socialistul pro-rus Ion Ceban (40,97%) și pro-europeanul Andrei Năstase (32,12%).

Mai mult
Rezultatele alegerilor   Chișinău    

Noul primar de Chișinău va fi ales din turul doi de scrutin, care va avea loc peste două săptămâni. Lupta politică se va da atunci între socialistul pro-rus Ion Ceban și pro-europeanul Andrei Năstase. Urmare a primului tur de scrutin, care a avut loc duminică, 20 mai, Ceban a acumulat, conform rezultatelor preliminare, 41,8 la sută din voturi, iar liderul PPDA, Andrei Năstase, peste 31 la sută. Pe poziția a treia s-a clasat candidatul independent susținut mediatic de guvernarea PD, Sivia Radu, care a adunat aproximativ 17 la sută.

Mai mult
Sondaj   Chișinău    

Fiecare al 5-lea moldovean, care încă se mai află în Republica Moldova, ar pleca pentru totdeauna din țară. Aceasta înseamnă 21% din numărul total de cetățeni. Alți 35% ar pleca din Moldova doar pentru o anumită perioadă. 42% dintre moldoveni spun că nu ar pleca din propria țară în nici un caz. Datele apar în ultimul sondaj „Barometrul Opiniei Publice” prezentat luni de IPP.

Mai mult
Din banii noștri?   Chișinău    

Orchestra Națională Simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova”, companie plătită din bani publici, a fost angajată în concertul anunțat pentru sâmbătă, 12 mai, cu ocazia Zilei Victoriei de condamnatul pentru fraudă bancară, Ilan Șor, numele căruia figurează de zeci de ori în cele două rapoarte „Kroll” vizând „jaful secolului”. Aceeași orchestră a cântat și la concertul organizat pe 8 mai de pro-rusul Igor Dodon.

Mai mult
FOTO: Report.md
Semnal de alarmă   Chișinău    

Jurnaliștii din Republica Moldova au organizat joi un marș al solidarității cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei. Dacă anul trecut șeful Legislativului, Andrian Candu, a ieșit în fața jurnaliștilor, anul acesta nici un oficial nu a binevoit să discute cu reprezentanții presei. Potrivit Indicelui privind Starea Presei din Moldova (pentru anul 2017), realizat de CJI, în țara noastră are loc un proces continuu de degradare a presei.

Mai mult
După reorganizare, CNI a devenit ANI - o instituție atrofiată din cauza limitărilor bugetare și a cadrului legislativ
Anchetă   Chișinău    

Din 2013, de сând și-a început activitatea Comisia Națională de Integritate (CNI) și până în luna martie curent, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a examinat 36 de dosare, în care se solicita anularea actelor de constatare ale fostei CNI. Din acest număr, în 22 de cazuri actele CNI au fost menținute în vigoare, iar în 14 cazuri - au fost anulate.

Mai mult