Coaliția parlamentară PSRM+PDM, controlată de președintele Dodon, e la un pas de a deveni minoritate. Tot mai mulți deputați PDM care l-au deservit pe oligarhul Plahotniuc până în iunie 2019 părăsesc formațiunea.

Tot mai mulți deputați PDM, care l-au deservit pe oligarhul Vladimir Plahotniuc până în iunie 2019 (când acesta a pierdut puterea), părăsesc formațiunea (PDM –care îl asistă pe Dodon la guvernare) și aderă la construcția politică a lui Andrian Candu, finul lui Plahotniuc, și la Partidul „Șor” – condus de Ilan Șor, principalul figurant (inclusiv în raportul detectivilor americani de la ”Kroll”) în dosarul vizând jaful bancar de 1 miliard de dolari (cu condamnare în prima instanță). Atât Plahotniuc, cât și Șor au fugit din Moldova în ziua în care PDM (condus pe atunci de Plahotniuc) a cedat puterea la limita unei tentative de uzurpare a puterii de stat.

Context relevant

Moldova a scăpat de regimul Plahotniuc după ce, urmare a alegerilor din februarie 2019, în ultima zi permisă de Constituție, PSRM-ul pro-rus și pro-europenii (PAS și PPDA) din blocul ACUM și-au unit voturile într-un efort politic ce părea imposibil și au învestit un guvern pro-european condus de Maia Sandu. Timp de o săptămână, din cauza unor decizii controversate ale Curții Constituționale (anulate ulterior), în Moldova au funcționat două guverne. Instituțiile statului au fost blocate de sisținători debusolați, aduși de PDM la Chișinău, iar premierul cu mandat expirat, Pavel Filip (care a preluat șefia PDM după fuga lui Plahotniuc), în calitate de președinte interimar (CC îl suspendase pe Igor Dodon din funcția de președinte) a semnat chiar și un decret de dizolvare a parlamentului nou ales și a stabilit o dată a alegerilor anticipate.

Partenerii internaționali au salutat noua guvernare de la Chișinău, deblocând inclusiv finanțarea externă (blocată din cauza abuzurilor la adresa democrației în perioada regimului Plahotniuc). S-a reușit înghețarea schemelor de contrabandă (nu și lichidarea), iar schimbările în sectoarele-cheie precum justiția și mass media au început anevoios, întâmpinând rezistență din partea Președinției (președintele Igor Dodon compărea ca lider de facto al PSRM). Pe fundalul tentativei de a scoate justiția și procuratura de sub influență politică, guvernul condus de Maia Sandu și-a angajat răspunderea pentru funcția de procuror general și, în consecință, a fost demis în noiembrie 2019 cu voturile PSRM+PDM, care ulterior au învestit Guvernul actual, condus de Ion Chicu – un guvern controlat de Igor Dodon, fără credibilitate la Bruxelles.

Răzbunarea oligarhului. Plahotniuc își construiește pista de revenire

În februarie 2019, Andrian Candu și alți cinci deputați democrați și-au anunțat retragerea din PDM și constituirea grupului „Pro-Moldova”. La acest grup au aderat ulterior și alți deputați PDM, astfel încât majoritatea parlamentară controlată de Igor Dodon s-a subțiat periculos de mult. Plecarea încă a patru deputați PDM ar însemna dispariția majorității parlamentare. Aceasta îl pune în gardă pe Igor Dodon, care a recurs la amenințări.

La sfârșitul săptămânii trecute, Andrian Candu (liderul „Pro-Moldova) a lansat un apel opoziției parlamentare de creare a unui „bloc antiguvernamental”. La câteva ore, Partidul „Șor” a salutat inițiativa și i s-a alăturat. Luni, 11 mai, doi deputați PDM (Violeta Ivanov și Vladimir Vitiuc, care în decembrie 2015 părăsise PCRM-ul lui Vladimir Voronin și au aderat la PDM-ul lui Plahotniuc), s-au alăturat fracțiunii Partidului „Șor” din Parlament.

Tot luni, într-un LIVE pe Facebook, Andrian Candu l-a îndemnat pe Igor Dodon să stea „cuminte pe scăunel”, pentru că în așteaptă „o perioadă foarte interesantă”. Candu l-a avertizat pe Dodon că în perioada ce urmează îi va dedica mult timp și că are impresia că Igor Dodon „n-o să ajungă până la alegerile prezidențiale” din toamnă. „Vom face așa încât să nu ajungi la prezidențiale, fiindcă tot ce înseamnă interese financiare, mediu de afaceri, scheme și multe alte lucruri care te înconjoară, foarte curând vor fi identificate și dezvăluite întregii societăți. Așa că ține-te foarte bine, stai pe scăunel cuminte, pentru că urmează o perioadă foarte interesantă”, a spus Candu în adresarea sa către Dodon.

Dodon apără PDM-ul de Plahotniuc. „Good lack, Maia”!

Pe de altă parte, Igor Dodon susține că, în trecut, Plahotniuc a distrus la rând mai multe partide (PL, PLDM, PCRM), iar acum încearcă să distrugă PDM „pentru că nu-l controlează”. Pe un ton care trădează isterie, el s-a adresat foștilor săi parteneri de coaliție – componentelor blocului ACUM (PAS și PPDA): „Maia, doamna Sandu, vă duceți cu Plahotniuc? Good lack! Dacă Maia Sandu se așează la masa de discuții cu Șor, Candu și cei care pleacă din PDM, cred că o să câștigăm alegerile prezidențiale din primul tur”, a spus Dodon.

Pe de altă parte, el le-a propus partidelor parlamentare (cu excepția celor din Partidul „Șor”) să lanseze discuții în vederea declanșării alegerilor anticipate, pentru a scăpa de „râia din Parlament”, cu referire la „oamenii controlați de Plahotniuc și Shor”.

Într-o postare pe Facebook, fostul candidat la funcția de procuror general, Ștefan Gligor, l-a criticat dur pe Igor Dodon pentru felul în care a distrus șansa europeană a Moldovei - „prin lașitate și lăcomie, Dodon a dat jos guvernul Sandu, a rupt alianta cu blocul ACUM pentru o coalitie cu PDM, a sabotat reforma justitiei, s-a pus pe refăcut schemele de contrabandă, iar acum, cand Plahotniuc si Șor îi dărâmă "majoritatea", și-a adus aminte de blocul ACUM. Dodon, ți-ai facut-o cu mâna ta! Ai putut rămâne în istorie ca un politician de echilibru, care a contribuit la încheierea celei mai nedrepte perioade din istoria recentă a statului nostru (regimul cleptocratic al lui Plahotniuc). Te-ai lăcomit să devii un nou Plahotniuc - lacom, laș și mediocru, ai preferat un scenariu care, mai devreme sau mai târziu, te va duce acolo unde iți este locul - la închisoare impreună cu Plahotniuc, Șor și o bună parte a partenerilor tăi de "coaliție" din PDM”, a scris Gligor.

Răspunsul Maiei Sandu

Liderul PAS, Maia Sandu, susține că partidul pe care-l conduce nu se va alia cu blocul anti-guvernamental anunțat de finul lui Plahotniuc, la care a aderat și Partidul „Șor”. Totuși, ea a spus că PAS este gata să voteze pentru demiterea Guvernului Chicu, chiar cu riscul de a știrbi din imaginea partidului.

,,În Parlament există o platformă de conlucrare, platforma parlamentară, și noi nu vedem necesitarea formării unui nou grup. Platforma parlamentară este cea mai transparentă, acolo lucrurile se văd, se aud foarte bine și cetățenii pot urmări ce se întâmplă în viața politică. Noi discutăm, în continuare, pe platforma parlamentară. E o alegere foarte grea pentru noi - să încercăm să numim un nou guvern, foarte bun pentru cetățeni, asumându-ne toate riscurile politice și de imagine, inclusiv riscurile electorale, sau să lăsăm lucrurile așa cum sunt. Dacă suntem sinceri cu noi, trebuie să îmbunătățim situația cetățenilor indiferent de consecințele politice pentru noi”, a menționat Maia Sandu.

Candu este de acord: „Nu e nevoie de coaliții!”

Andrian Candu a reacționat imediat. El a spus că este de acord ca această consolidare a opoziției să aibă loc transparent, pe platformă parlamentară: „Vom reveni în Parlament săptămâna viitoare și vom găsi soluții cum să lucrăm împreună în așa fel încât nici imaginea unora să nu aibă de suferit, dar, în același timp, să dăm jos această guvernare și să numim un alt guvern. (...) Nu e nevoie de coaliții sau alianțe. Nu trebuie semnate memorandumuri și nu trebuie să facem lucrul acesta (consolidarea opoziției) în afara Parlamentului, ci doar în Parlament și pe platformă parlamentară”, a spus Candu.

Igor Dodon a reacționat cu amenințări la declarațiile „amicale” dintre Andrian Candu și Maia Sandu. El a spus că Moldova nu area nevoie momentan de o criză politică, ci de stabilitate și le recomandă politicienilor din opoziție să se gândească bine înainte de a da jos Guvernul: „Un cunoscut de-al meu spune că, dacă bătaia nu poate fi evitată, lovește primul. O s-o primiți direct. Vreți lucrul ăsta? Asumați-vă!”, a comentat președintele.

Alegeri prezidențiale la 1 noiembrie 2020

Luni, Igor Dodon a anunțat că va propune Parlamentului ca alegerile prezidențiale să aibă loc la 1 noiembrie 2020. „Propun majorității parlamentare ca, la următoarea ședință în plen a Parlamentului, să numească data alegerilor prezidențiale”, a spus Dodon. Peste câteva ore, socialiștii au înregistrat în Parlament un proiect de hotărâre cu privire la stabilirea datei alegerilor prezidențiale la 1 noiembrie.

Conform legislației moldovenești, Parlamentul stabilește data alegerilor pentru funcția de președinte cu cel puțin 60 de zile înainte de ziua alegerilor, iar scrutinul trebuie organizat cu cel puțin 30 de zile, dar nu mai târziu de 60 de zile până la expirarea mandatului actualului președinte. Mandatul lui Igor Dodon expiră la 23 decembrie 2020.

DW