Republica Moldova este "în prima linie a războiului hibrid orchestrat la Kremlin", a afirmat marți ministrul român de Externe, Luminița Odobescu, după o întrevedere cu noul ministru moldovean de externe, Mihai Popșoi, aflat la București.

Cei doi oficiali au pus accentual pe situația generală de securitate din regiune și pe implicațiile războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

"Republica Moldova este în prima linie a războiului hibrid orchestrat la Kremlin. Ultimii doi ani au fost extrem de dificili pentru administrația de la Chișinău, confruntată cu un val nemaiîntâlnit de acțiuni de destabilizare și provocări”, a declarat Luminița Odobescu, în cadrul unei conferințe comune de presă cu omologul moldovean.


Există ”încercări de manipulare și diverse acțiuni vizibil orchestrate din exterior”, dar Chișinăul a rezistat și va rezista, consolidându-și ”capacitățile instituționale” și fiind ”ferm ancorată în parcursul său european", a declarat Odobescu.

Șefa diplomației române și-a arătat convingerea că Mihai Popșoi, numit ministru la sfârșitul lunii ianuarie, va acționa "hotărât" pentru consolidarea rezilienței și securității Republicii Moldova.  

Ea l-a asigurat pe omologul ei că Republica Moldova nu va fi niciodată ”singură”.

"Victoria Ucrainei este indispensabilă pentru securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre, a spus Odobescu, subliniind că susținerea comunității internaționale nu vine doar în sprijinul Ucrainei, ci apără ”principiile și normele ordinii internaționale bazate pe reguli".

Ministrul moldovean de externe, Mihai Popșoi, a spus că ultimii doi ani au fost pentru Republica Moldova ”o mare provocare, dar și o oportunitate de a se transforma pozitiv, pe calea integrării europene”.

Odobescu a declarat că eforturile de reformă ale Republicii Moldova sunt ”vizibile și appreciate” și l-a reasigurat pe omologul său că România va continua să sprijine Chișinăul ”ferm” în tot acest proces.

Luminița Odobescu a mai declarat că legăturile Chișinăului cu Bruxelles-ul sunt tot mai strânse, iar Bucureștiul este acolo să sprijine consolidarea permanentă acestora.

Diversificarea portofoliului de produse comercializate între Moldova și România

România își propune să rămână principalul partener comercial al Republicii Moldova, ceea ce se întâmplă și astăzi. Însă, s-a constatat că ar trebui să se lucreze la diversificarea portofoliului de produse care să fie comercializate între cele două țări, a declarat marți, la Chișinău, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului din România, Ștefan-Radu Oprea, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său moldovean, Dumitru Alaiba, transmite IPN.

”46 de produse reprezintă 93% din totalul de importuri ale Republicii Moldova din România, tot 46 de produse reprezintă 84% din importurile pe care le face România, de data asta din Republica Moldova. Câte 46 de produse este puțin, putem să diversificăm foarte mult portofoliul, dar putem face acest lucru reușind să convingem investitori din România, din alte zone ale lumii, că există oportunitate pentru afaceri în această zonă a Europei. Eu cred că există un moment pentru fiecare țară și că momentul nostru, al Republicii Moldova și al României, este unul actual”, a spus ministrul român.

Ministrul dezvoltării economice și digitalizării Republicii Moldova, Dumitru Alaiba, a menționat că România este pe primul loc printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial, reprezentând o pondere de 21,31% din valoarea comerțului total al țării.

”Companiile românești cred în Republica Moldova, cred în oportunitățile pe care le poate oferi Republica Moldova. În total avem peste 1 600 de întreprinderi înregistrate cu capital românesc. Ceea ce pentru economia noastră este o proporție semnificativă”, a spus Dumitru Alaiba.