Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a cerut, printr-un denunț, Procuraturii Generale suspendarea provizorie din funcţie a judecătorilor Curţii Constituţionale, tragerea la răspundere a acestora şi ridicarea imunităţii parlamentare a deptatului Vlad Plahotniuc și trimiterea lui în judecată „pentru uzurparea puterii de stat”.

„Sesizez procurorul general asupra săvârșirii de către judecătorii Curții Constituționale: Poalelungi Mihai, Apolschi Raisa, Artur Reșetnicov, Gurin Corneliu, Băieșu Aurel și Zaporojan Veaceslav a infracțiunii de tentativă de uzurpare a puterii în stat. În această privință, menționez că în perioada 7  – 9 iunie 2019 judecătorii menționați au aprobat decizii, hotărâri și avize contrare prevederilor Constituției Republicii Moldova cu scopul de a-i permite numitului Plahotniuc Vladimir și a grupării criminale conduse de acesta să se mențină abuziv la putere, precum și de a asigura o legalitate așa-zisului guvern condus de Filip Pavel”, scrie Năstase în denunțul său.

Ministrul de Interne consideră că acţiunile judecătorilor Curţii Constituţionale au codus la instaurarea dualității puterii şi, în consecinţă, a unei crize, ceea ce a afectat şi extrapolat întreaga societate.

„Autorităţile apărute ca rezultat al efectelor produse de deciziile ilegale emânate de Curte, au încercat să schimbe starea de lucruri existentă, au emis acte de dizolvare a Parlamentului, au stabilit alegeri anticipate, au înstrăinat bunuri, etc., existând, practic, o preluare ilegală şi abuzivă a puterii în stat, prin anihilarea puterii legislative şi suprimarea Guvernului legal constituit”, explică ministrul.

„Având în vedere că numitul Plahotniuc Vladimir deţine, momentan, calitatea de deputat, solicit iniţierea, de urgenţă, a procedurilor de ridicare a imunităţii acestuia şi de a obţine acordul forului legislativ pentru investigarea penală a sa”, mai menționează Năstase.

Vladimir Plahotniuc a postat luni un mesaj pe Facebook în care recunoaște că a părăsit Republica Moldova (presa scrie că prin regiunea transnistreană). Președintele Igor Dodon susține că Plahotniuc a fugit din Moldova împreună cu Ilan Șor (principalul suspect în dosarul fraudei bancare de 1 miliard de dolari) la data de 14 iunie, după briefingul la care PDM și-a anunțat capitularea. „Împreună cu Șor, cu mașinile, au plecat prin Transnistria”, a menționat Dodon la NTV.

În legătură cu demersul lui Năstase, Procuratura Generală a anunțat că l-a recepționat si urmează sa-l examineze ”în modul stabilit de lege”.

Potrivit noului premier, Maia Sandu, Procuratura continuă să-l deservească pe Plahotniuc și după ce acesta a fugit din țară. Noua guvernare i-a cerut demisia procurorului general, Eduard Harunjen, dar acesta spune că nu are nicio frustrare legată de activitatea sa şi nu va demisiona benevol. „Pentru mine politicul niciodată nu a însemnat nimic. În activitatea mea nici nu m-a ajutat, nici nu m-a încurcat să devin procuror general, de aceea eu las în afara atenţiei orice declaraţie politică”, a menționat Harunjen. „Există discuţii. Eu le urmăresc cu atenţie. Evident că fiecare forţă politică va încerca să facă diferite chestiuni ca să controleze într-un fel sau altul această instituție. Procuratura, deocamdată, va activa aşa cum activează. Dacă vor fi vreodată modificări de legi sau mecanisme legale, instituite legal şi constituţional, care ar pune la îndoială sau care mă vor impune ca eu să fac anumite acţiuni, atunci mă voi subordona fiecărei prevederi legale cu excepţia îndrumărilor care vin din zona politicului”, a explicat procurorul general.