Reprezentantul permanent al Federației Ruse la OSCE, Alexandr Lukașevici, a transmis o scrisoare șefului Misiunii OSCE din Republica Moldova prin care cheamă părțile la dialog, accentuând problema deschiderii punctului vamal comun moldo-ucrainean la Cuciurgan.

În adresarea publicată pe site-ul oficial al Ministerului de Externe de la Moscova se menționează că „Kievul și Chișinăul ar trebui să ia în considerare îngrijorările exprimate de Tiraspol în ceea ce privește desfășurarea unor puncte vamale comune moldo-ucrainene pe segmental transnistrean al graniței celor douățări”.

Lukașevici atenționează că acest punct vamal ar putea diminua „PIB-ul” regiunii separatiste cu cel puțin 6%.

Reprezentantul Moscovei atenționează asupra protocolului semnat în vara anului trecut, la Berlin, prin care Chișinăului i se cerea să accepte mai multe cedări, cum ar fi apostilarea diplomelor de studii eliberate de instituțiile de învățământ din autoproclamata „rmn”, recunoașterea plăcuțelor de înmatriculare transnistrene, etc.

Moscova mână în mână cu separatiștii transnistreni

Anterior Tiraspolul a solicitat Moscovei să pună presiuni, inclusiv economice, asupra Chișinăului și Kievului, pentru a bloca controlul vamal comun la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean.

Săptămâna trecută, președintele Igor Dodon l-a asigurat pe șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, că va apăra „interesele” populației transnistrene „în problema controlului comun la frontieră”. Analiștii politici de la Chișinău au criticat poziția șefului statului și au spus că el nu poate garanta nimic, deoarece nu are atribuții în acest sens. „Dodon nu poate oferi asemenea garanții părții transnistrene - vorbim de relațiile bilaterale moldo-ucrainene, inclusiv de reglementări în domeniul vamal și legate de frontieră. În acest context, președintele, care are competențe limitate, dar și o reputație proastă la Kiev, datorită declarațiilor privind anexarea Crimeii de către Rusia, nu cred că poate conlucra cu partenerii europeni sau cu cei ucraineni ca să poată da asemenea garanții”, crede analistul politic Dionis Cenușă.

Costel Prepeliță