Lupta pentru fotoliul de președinte al Republicii Moldova se apropie de final. Duminică, moldovenii își vor alege șeful statului prin vot direct, după ce au fost lipsiți de acest drept timp de 16 ani.

Pe ultima sută de metri, confruntarea dintre principalii oponenți politici s-a radicalizat, aceasta fiind bruiată de dezvăluiri șocante despre conexiunea principalului decident politic de la Chișinău la grupări de crimă organizată implicate în asasinate, atacuri raider și spălări de bani. Vineri seară, o emisiune televizată a fost scoasă subit din emisie. Aceasta conținea un interviu amplu cu liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, care s-a retras la Moscova, cu puțin timp înainte ca pe numele său autoritățile moldovene să emită mandat de arest. Emisiunea a apărut ulterior pe pagina de Facebook a lui Renato Usatîi.

Șeful corupției din Moldova cu dosar în România?

În cadrul interviului, acesta a făcut publice mai multe înregistrări telefonice care ar proba, pe de o parte, implicarea controversatului oligarh Vlad Plahotniuc, care controlează astăzi puterea în Republica Moldova, în tentativa de asasinat a unui bancher rus, iar pe de altă parte - legătura dintre același oligarh și capul lumii criminale stabilit la Moscova, Grigorii Karamalak, alias „Bulgarul”. În primul caz, din înregistrările prezentate de Usatîi reiese că killerul Vitalie Proca, aflat în arest acum în România, ar fi dispus să prezinte probe privind implicarea oligarhului moldovean în tentativa eșuată de omor a bancherului Gherman Gorbunțov, aflat acum la Londra. Usatîi susține că pe 6 și 7 octombrie 2016 s-a aflat la București unde a prezentat toate probele autorităților române în cadrul unui dosar penal. Usatîi susține că are statut de martor în acest dosar și, spune el, colaborează cu autoritățile române de mai bine de doi ani. Pentru a-l împiedica să mai comunice cu autoritățile române, Usatîi susține că oligarhul moldovean, care controlează inclusiv organele de drept din Moldova, ar fi dispus anunțarea în urmărire internațională a lui Usatîi, iar în paralel ar fi trimis, luna aceasta, un comando la Moscova ca să-l răpească și să-l transporte pe acesta în Belarus (deoarece Rusia nu-și extrădează cetățenii) de unde să fie extrădat în Republica Moldova, iar aici să fie lichidat în închisoare.

Planul „A” al oligarhului, dejucat

                                                               Igor Dodon / FOTO: Report.md

Săptămâna aceasta, oligarhul Vlad Plahotniuc, prim-vicepreședinte al Partidului Democrat, a apărut la o conferință de presă alături de Marian Lupu, candidatul PDM la funcția de șef al statului, care și-a anunțat retragerea din cursa electorală. Deși și-a anunțat sprijinul pentru candidatul comun al dreptei anti-oligarhice Maia Sandu, analiștii politici cred că, de facto, Lupu și Plahotniuc i-ar fi întins Maiei Sandu un „măr otrăvit”, pentru a o compromite și pentru a-l scoate învingător din primul tur pe socialistul pro-rus, Igor Dodon, pe care, spun unii analiști politici, puterea oligarhică îl controlează în totalitate. Jurnaliștii de investigație de la RISE-Moldova au publicat joi dovezi privind utilizarea de către Igor Dodon a avionului privat al lui Vlad Plahotniuc.

Iurie Leancă o pedepsește pe Maia Sandu pentru „aroganță”: „Nu mă retrag!”

                                                                       Iurie Leancă / FOTO:Report.md

Deși, în ziua retragerii din cursă a lui Marian Lupu, unele medii de informare de la Chișinău s-au grăbit să anunțe și retragerea liderului PPEM, Iurie Leancă, din cursă, acesta a declarat joi că va rămâne în competiție, pentru a-l împiedica pe Igor Dodon să învingă din primul tur. El a lăsat să se înțeleagă că anume „reacția emoțională și total irațională” prin care Maia Sandu a respins sprijinul PDM-ului l-ar fi determinat să rămână în cursă: „Încă de alaltăieri am decis să mă retrag din cursă pentru a o ajuta pe Maia Sandu să acceadă în turul doi. Știam că există pericol în turul doi. De aceea de alaltăieri am invitat colegii din teritoriu pentru ziua de ieri, ca să ne consultăm asupra deciziei, dar decizia mea deja era luată. Dar, după tot ce am văzut ieri: decizia domnului Lupu de a se retrage, reacția emoțională și total irațională a Maiei Sandu de a respinge electoratul PDM, mi-am dat seama că există un risc foarte mare ca Dodon să devină președinte din primul tur. Din păcate, doamna Sandu a dat cu piciorul la aproape 13 - 15 la sută din electorat, ceea ce înseamnă în jur de 200 de mii de cetățeni ai RM cu drept de vot. Înțeleg, conducerea PDM este un rău absolut, dar nu-i poți respinge pe cei care votează PDM, pentru că ei nu sunt nici infractori, nici criminali. Maia Sandu, din păcate, a aruncat electoratul PDM direct în mâinile lui Dodon", a declarat Leancă.

În ultimele două zile, Maia Sandu a încercat la toate dezbaterile electorale să demonteze această interpretare, precizând că ea a respins sprijinul lui Plahotniuc, nu electoratul PDM.

                                                               Maia Sandu / FOTO:Report.md

Potrivit unor analiștii politici de la Chișinău, Iurie Leancă (ex-premier care a semnat Acordul de Asociere UE – Republica Moldova ) ar fi fost păstrat în cursa electorală de către „coordonator” pentru a absorbi voturile susținătorilor PDM rămași fără candidat după retragerea lui Lupu, astfel avantajându-l pe candidatul pro-rus Igor Dodon prin dispersarea electoratului cu viziuni pro-europene. „Există un pericol foarte mare ca Igor Dodon să câștige Președinția din primul tur. Din acest motiv, am decis să nu mă retrag din cursa electorală. Fac apel către toți cetățenii să voteze pentru mine și să nu admitem ca Dodon să câștige din primul tur”, a declarat Leancă. Și asta chiar dacă, în ultimele două săptămâni, Partidul Popular European și Grupul popular-europenilor din Parlamentul European l-au îndemnat în repetate rânduri pe Iurie Leancă să se retragă din cursă în favoarea Maiei Sandu.

Vineri, la ultimul briefing susținut înainte de ziua alegerilor, Iurie Leancă a reconfirmat că rămâne în cursa electorală și a propus electoratului „o a treia cale”. El a spus că se teme că Maia Sandu nu este pregătită pentru funcția de președinte, iar Igor Dodon „este gata să dea foc Moldovei ca să devină președinte”.

Pericolul Dodon

Recent, în cadrul unor dezbateri electorale la „RTR-Moldova”, candidatul socialiştilor la Preşedinţia Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că peninsula Crimeea ar fi „teritoriu al Federaţiei Ruse”. În privința Republicii Moldova, candidatul pro-rus pledează pentru federalizarea acesteia, prin oferirea unor împuterniciri extinse administrației separatiste de la Tiraspol, inclusiv în ceea ce privește politica externă.

Președintele Comisiei pentru Relațiile Internaționale din Rada Supremă a Ucrainei, Anna Gopko, a reacționat la declarațiile socialistului Dodon. În cadrul unei conferințe de presă, ea a menționat că victoria unui candidat pro-rus la alegerile prezidențiale din 30 octombrie va pune în pericol securitatea Republicii Moldova și va destabiliza situația în regiune. „Va apărea un nou factor de destabilizare rusă”, a precizat Anna Gopko. „Astfel de declarații cu privire la faptul că Crimeea nu ar fi parte a Ucrainei, ci parte a Rusiei, încalcă legea ucraineană, sunt în contradicție cu rezoluțiile internaționale, în special cu rezoluția ONU cu privire la integritatea și independența Ucrainei”, a reamintit Gopko. „Este derutantă poziția unor politicieni moldoveni care recunosc anexarea Crimeei de către Rusia drept o acțiune legitimă. Asta în situația în care în Republica Moldova există un teritoriu necontrolat de guvernul central, care dorește să-i fie recunoscută statalitatea cu perspectiva aderării la Rusia”, a reacționat și ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Ivan Gnatîșin.

Pe de altă partea, deși prin declarația făcută la TV și-a „ars podurile” spre Ucraina vecină, la ultima sa conferință de presă, Igor Dodon s-a chinuit să convingă electoratul că ar putea fi „un președinte al tuturor”. El a lansat un apel la unitate și promite că va fi „președintele tuturor, indiferent de preferinte europene sau estice”: „Până acum mă prezentam în faţa dumneavoastră doar ca lider de partid. În scurt timp, însă, voi fi ales preşedinte al Republicii Moldova. Un şef de stat trebuie să fie principalul factor unificator al unui popor”, a spus Dodon. De asemenea, el a promis că în calitate de președinte nu va merge la compromisuri și nu va face „coaliție cu guvernarea oligarhică”.

Mitropolitul, agent electoral pro-rus

                                                   ÎPS Vladimir și oligarhul Vlad Plahotniuc

Iar joi, pe internet, a fost distribuit un video în care Mitropolitul Moldovei, Vladimir (mitropolie subordonată Patriarhiei Ruse) îndeamnă creștinii să-l voteze pe liderul socialiștilor, Igor Dodon. Mitropolitul l-a lăudat pe Dodon, menționând că acesta „este un adevărat creștin și a dovedit acest lucru nu doar în timpul campaniei electorale”.

Potrivit analiștilor politici de la Chișinău, alegerile prezidențiale se desfășoară în două planuri: geopolitic și antioligarhic, iar în campanie mesajul antioligarhic l-a surclasat pe cel geopolitic. Potrivit analistului Anatol Țăranu, oligarhia moldovenească a intrat în panică. „Pentru a schimba accentele campaniei a fost sacrificat fără tăgadă Marian Lupu. Prin pretinsa susținere, PD oferă un fruct otrăvit candidatului antioligarhic, Maia Sandu. Respingerea ofertei PD este categoric corectă. Planul 'A' al oligarhiei moldovenești a fost dejucat. Rămâne în picioare planul 'B'. Igor Dodon este varianta de rezervă a oligarhiei. Dejucarea acestei variante de salvare a oligarhiei poate să se producă doar printr-o mobilizare exemplară a moldovenilor”, susține Anatol Țăranu.

DW