Turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova este inevitabil. Moldovenii ar avea de ales între candidatul pro-rus, socialistul Igor Dodon, și candidatul anti-sistem (pro-european) Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate.

Ultimul sondaj de opinie (de referință), făcut public joi, 20 octombrie, la Chișinău, arată că învingător în turul doi ar fi ieșit Igor Dodon, conform opțiunilor electoratului de până la data de 16 octombrie (ziua în care forțele politice anti-sistem au decis să susțină un singur candidat la Președinție – pe Maia Sandu). Este vorba de sondajul „Barometrul Opiniei Publice - octombrie 2016”, realizat de compania sociologică „CBS-AXA” la comanda Institutului de Politici Publice de la Chișinău.

O șansă – mobilizarea tinerilor

Conform acestui sondaj, Igor Dodon este cel mai popular politician din Republica Moldova. Dacă s-ar fi duelat, cu o săptămână în urmă, în turul II al alegerilor cu Maia Sandu, acesta ar fi ieșit învingător cu 40.25 la sută din voturi. Și asta pentru că electoratul pro-european este dezamăgit de cei care, guvernând în ultimii 7 ani, au comis cele mai mari jafuri din istoria Moldovei independente, acoperindu-se cu lozinci pro-europene. Lipsiți de speranță, tinerii cu viziuni pro-europene fie au părăsit Moldova, fie s-au izolat și au trecut în tabăra celor predispuși să ignore alegerile prezidențiale.

Sondajul relevă că pentru Igor Dodon ar vota 27% din alegători, pentru Maia Sandu - 9.3%, iar pentru Andrei Năstase - 8.1 %. Marian Lupu (candidatul guvernării actuale) s-ar clasa pe locul 4 cu 7.5%. Andrei Năstase a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, că se retrage din competiția electorală pentru a-i crește șansele Maiei Sandu și a nu admite, pe de o parte, victoria pro-rusului Dodon din primul tur, iar pe de altă parte - pentru a împiedica accederea candidatului puterii oligarhice în turul doi. „Sondajul nu a prins impactul deciziei de retragere din cursă a candidatului PPDA, Andrei Năstase”, a precizat directorul IPP, Arcadie Barbaroșie.

„Stabilitatea” oligarhică a distrus visul european

Într-un interviu acordat publicației rusești „Izvestia”, liderul socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că asocierea Moldovei cu UE a fost o greșeală și că, dacă va ajunge președinte, va anula Acordul de Asociere cu UE și va transforma Moldova într-o federație în care Tiraspolul (autoritățile separatiste de la Tiraspol sunt controlate de Rusia) să fie entitate cu puteri extinse.

Peste o pătrime din persoanele chestionate nu au exprimat nici o opțiune de vot pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie. Și chiar dacă lozinca actualei guvernări este „Stabilitate” (având în vedere că PD controlează o majoritate parlamentară care sprijină Guvernul), 90% din respondenți au declarat că în Republica Moldova nu există stabilitate.

36,8% din cei chestionați au spus că nu au încredere în nici o personalitate politică din Moldova. Totuși, 21% din cei care au răspuns cu un nume la întrebarea: „Care este personalitatea politică din Moldova în care Dvs. aveți cea mai mare încredere”, au optat pentru pro-rusul Dodon. Iar analiza comparativă a sondajelor arată că din noiembrie 2015, până în prezent, încrederea în Igor Dodon a crescut de la 6% până la 21%. În cazul liderului Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, încrederea a crescut de la 5% până la 8%.

Ce ar oferi alegerile parlamentare anticipate?

Dacă duminica viitoare în Republica Moldova ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar accede 5 formațiuni politice, arată sondajul BOP. Pe primul loc în preferințele electoratului se află Partidul Socialiștilor, care ar acumula 26%. Pe poziția a doua se clasează Partidul Acțiune și Solidaritate cu 9% din voturi, Partidul Platforma Demnitate și Adevăr cu 8,5%, Partidul Democrat cu 7,7% și „Partidul Nostru” cu 7,6%. Pragul electoral este de 6%.

Sondajul publicat joi mai scoate în evidență și situația alarmantă a majorității cetățenilor Republicii Moldova. Peste 75% dintre moldoveni declară că trăiesc la limita sărăciei, iar peste 31% spun că veniturile nu le ajung nici pentru strictul necesar. Doar 0,6 la sută dintre cetățenii moldoveni se consider bogați, întrucât își permit să aibă tot ceea de ce au nevoie.

Sondajul a fost realizat în perioada 6 - 16 octombrie 2016, pe un eșantion de 1 109 persoane, cu vârsta de peste 18 ani, din 86 de localități. Marja de eroare este de plus/minus 3%.

Vitalie Călugăreanu