„Oligarhul a încercat să împiedice o înțelegere între PSRM și ACUM și să forțeze alegeri anticipate după același sistem uninominal-mixt care îl avantajează. Blocul ACUM a făcut cel mai greu compromis posibil pentru a scoate țara din actualul blocaj și a începe dezoligarhizarea. Nu aș fi crezut că socialiștii vor pune umărul la asta, dar iată că se întâmplă”, a comentat evenimentele de la Chișinău deputatul PNL România, Matei Adrian Dobrovie.

„Plahotniuc este disperat și pregătit să arunce în luptă toate instituțiile controlate pentru a opri ce se întâmplă acum în Parlament. Curtea Constituțională a comis un abuz extrem. În contextul în care blocul ACUM, dar și PSRM, au refuzat să facă o coaliție de guvernare cu PDM, acesta a ordonat Curții să emită ieri seară o decizie de dizolvare a Parlamentului în 7 iunie 2019 și să declare azi neconstituțională alegerea președintelui Parlamentului. E o încălcare flagrantă a Constituției Republicii Moldova, care precizează foarte clar că termenul de dizolvare a Parlamentului este de 3 luni de la validarea alegerilor parlamentare în cazul în care nu se formează o coaliție de guvernare. Alegerile au fost validate pe 9 martie, deci termenul de expirare este 9 iunie, nu 7 iunie!”, menționează deputatul român.

„Sunt foarte curios cum va reacționa guvernul României la ce se întâmplă la Chișinău acum. Va continua să-l susțină pe Plahotniuc cu orice preț și să vorbească despre stabilitate și parcursul european? Cine își asumă răspunderea pentru politica dezastruoasă a Bucureștiului față de R.Moldova? După dispariția lui Dragnea din peisajul politic românesc, se pare că i-a venit rândul și amicului lui de peste Prut, Vlad Plahotniuc”, conchide Dobrovie.