Susținerea inițiativei de demitere prin referendum a primarului liberal de Chișinău, Dorin Chirtoacă, de către consilierii municipali din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM) l-a determinat pe liderul PL, Mihai Ghimpu, să-și retragă semnătura de pe acordul de parteneriat (la nivel parlamentar) dintre putere și PPEM condus de ex-premierul Iurie Leancă.

PPEM a semnat cu actuala guvernare (controlată de PD, din care face parte și PL, dar și 14 foști deputați comuniști) un acord de parteneriat pentru integrare europeană, iar la 29 iulie 2016 Iurie Leancă a fost desemnat în funcția de președinte al Consiliului parlamentar pentru integrare europeană. „Ghimpu nu a înțeles ce a votat când l-a votat pe Leancă la funcția de președinte al Consiliului parlamentar pentru integrare europeană. Nici Candu nu a înțeles ce votează. Ei știau că trebuie să voteze pentru ca Leancă să treacă de partea lor. Ei trebuiau să-l ademenească pe Leancă și i-au dat o bombonică din anii sovietici. Acum i-o iau înapoi”, a explicat marți liderul comuniștilor Vladimir Voronin.

Șantaj?

Iurie Leancă este criticat dur la Chișinău pentru faptul că, în calitate de prim-ministru, a semnat garanția de stat prin care Banca Națională a Moldovei a creditat cu 9,5 miliarde de lei trei bănci care tocmai erau jefuite de 1 miliard de dolari. Unii analiști politici cred că afilierea parlamentară a PPEM la actuala guvernare controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc ar fi „prețul” plătit de acesta pentru rămânerea temporară în libertate.

Încrengătura dintre Iurie Leancă și puterea oligarhică a fost denunțată luni seară, în cadrul unei emisiuni TV, și de către ex-ministrul Educației, Maia Sandu, candidat la Președinție din partea Partidului Acțiune și Solidaritate.

Ea a spus că Leancă ar fi sfătuit-o să nu-l mai critice pe Plahotniuc„pentru că el este omul care va moderniza țara”: „Știți că l-am susținut pe Leancă anterior, dar eu nu știam că el discuta problemele din sistemul bancar cu Ilan Shor (principalul suspect în dosarul „jaful secolului” – n.n.) și Plahotniuc. Eu l-am susținut inclusiv când au apărut animozități în partid(în PLDM – n.n.). În momentul în care eu încercam să-l sprijin pe domnul Leancă pentru al doilea mandat (de premier – n.n.), el mi-a dat un sfat: să nu-l critic pe Plahotniuc. Mi-a explicat că el crede că Plahotniuc e cel care va moderniza această țară. Atunci am înteles că viziunile noastre sunt total diferite. Eu am rămas la Ministerul Educației, iar el și-a făcut partid”, a menționat Maia Sandu.

Leancă o acuză pe Maia Sandu de minciună

Liderul PPEM a reacționat. El a spus că problemele din sectorul bancar le-a discutat cu „specialiștii Băncii Naționale, cu experți din alte instituții de stat, cu reprezentanții organizațiilor internaționale acreditate în Moldova, carora le-am și cerut sprijin în demararea unei anchete internaționale în legătură cu frauda bancară și, inclusiv, cu doamna Maia Sandu”. Potrivit lui Leancă, declarațiile Maiei Sandu nu sunt altceva decât o lansare în stil moldovenesc în campania electorală. „În timp ce noi am creat PPEM, doamna Maia Sandu a ales alianța cu PDM, PLDM, PCRM, deși deja se știa de criza de la 'Banca de Economii'. A preferat să meargă cu Filat-Plahotniuc-Voronin să mai voteze (în calitate de membru al Guvernului – n.n.) o garanție (în guvernul Gaburici, care a mai oferit o garanție de stat în valoare de 5,34 miliarde de lei – n.n.), iar astăzi pozează în 'sfânta politicii moldovenești'", a scris Iurie Leancă pe Facebook.

Răspuns lui Mihai Ghimpu

El i-a răspuns și liderului PL, Mihai Ghimpu supărat că PPEM insistă asupra referendumului privind demiterea primarului Chirtoacă: „Domnul Ghimpu a demonstrat că nici azi nu a înțeles că acel parteneriat (între PPEM și guvernare – n.n.) era pentru integrare europeană, nu pentru promovarea hoțiilor din Primăria Chișinău”. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, unul dintre fruntașii PD, a declarat că decizia PL de a-şi retrage semnătura de pe acordul de parteneriat cu PPEM, nu afectează nici juridic, nici politic acel document.

Marți, a reacționat și liberalul Iurie Chirinciuc, ministru al Transporturilor și Infrastructurii: „Când iese pe la tribunele parlamentare (Iurie Leancă – n.n.) mai nu-și rupe cămașa de pe el declarând că grație lui Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE, că el ar fi părintele Europei din Republica Moldova, dar de cealaltă parte s-a înhăitat cu dulăii lui Dodon și Usatîi și luptă pentru a-l demite pe Dorin Chirtoacă de la Primăria capitalei”, scrie Iurie Chirinciuc pe blogul său. „Cât despre hoții de la Primărie, domnule Leancă, vreau să vă spun că chiar dacă sunt, vor fi prinși de CNA, Procuratură și celelalte instituții ale statului. Mai grav este când cel mai mare jaf al secolului, despre care știe o lume întreagă are pecetea dvs. Semnăturile puse pe acordarea împrumuturilor la cele trei bănci devalizate, sau la vinderea pachetului majoritar al 'Băncii de Economii', poate pentru dvs. sunt fleacuri, dar pentru noi și cetățenii Republicii Moldova, nu. O maximă spune: 'Trăiește clipa', așa că mergeți înainte cu ziua de azi, căci mâine nu se știe unde ați putea ajunge președinte!”, a conchis liberalul Iurie Chirinciuc. Iar Iurie Leancă nu a mai reacționat la acest mesaj.

Voronin, arbitrul ironic

Marți, liderul comuniștilor Vladimir Voronin a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a încercat să argumenteze decizia PCRM de a boicota alegerile prezidențiale din 30 octombrie. Potrivit lui, „alegerile prezidențiale nu vor adăuga stabilitate în Moldova, iar cei care au venit la putere au reușit să impună o democrație perversă bazată pe interesele de clan. Mass media este concentrată în mâinile unui singur partid. Capturarea organelor de conducere de către neprofesioniști a dus la paralizarea și stagnarea potențialului economic al Republicii Moldova. Din 2012, Moldova se află în stare de stat capturat. Prin corupție a fost distrusă voința Parlamentului”, a atenționat Voronin.

Pentru readucerea normalității în Moldova, el a propus organizarea alegerilor parlamentare anticipate până la sfârșitul anului curent, iar în prima jumătate a anului viitor - desfăşurarea unui referendum constituțional privind forma de guvernare a statului. Potrivit liderului PCRM, „actuala guvernare reprezintă mafia, oligarhii și statul capturat”.

DW