Protejarea cetățenilor și aderarea la Uniunea Europeană sunt printre obiectivele principale cuprinse în noua strategie de securitate națională, prezentată joi de președinta Maia Sandu la ședința Consiliului Suprem de Securitate.

Șefa statului a declarat că ne aflăm în cel mai periculos moment de la obținerea independenței încoace, în care securitatea țării este grav afectată, iar atacurile hibride ale Rusiei împotriva Rep. Moldova nu vor înceta, transmite Radio Chișinău.

”Avem două mari pericole astăzi la adresa securității naționale: politica agresivă dusă de Federația Rusă împotriva țării noastre și împotriva păcii în general și corupția înrădăcinată în Moldova. Acțiunile dușmănoase ale Federație Ruse, politicieni loiali Kremlinului, oligarhi și reprezentanți ai lumii criminale au slăbit fără încetare țara noastră. Am fost ținuți captivi departe de lumea liberă și dezvoltată, departe de Uniunea Europeană", a spus Maia Sandu.

"Astăzi ne aflăm în cel mai periculos moment  de la independență încoace, în care securitatea țării este afectată. Europa este zguduită de cel mai mare război din ultimii 75 de ani, războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Scopul Rusiei este de a distruge statalitatea și națiunea ucraineană. Rusia nu avea de gând să se oprească acolo. Planul Kremlinului era de a distruge Ucraina, și de a merge mai departe”, a mai spus Maia Sandu. 

Noua Strategie prevede o serie de direcții de acțiune printre care învestiții în consolidarea sectorului apărării, prin majorarea bugetului în acest sector, soluționarea conflictului transnistrean și reintegrarea pașnică a regiunii de est, dezvoltarea unor parteneriate de securitate cu țări dezvoltate ale lumii inclusiv prin intensificarea cooperării cu România, Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO, intensificarea luptei cu corupția și implicarea Rep. Moldova la securitatea regională.

Moldova va contribui la securitatea regională și internațională, comportându-se ca un stat membru de facto al Uniunii Europene.

"Concret, acest lucru înseamnă că vom continua să participăm la inițiativa europeană „coridoarele solidarității”, contribuind astfel la reziliența economică a Moldovei și a Ucrainei și la securitatea alimentară la nivel global, vom continua să trimitem în ajutor echipe de salvatori pentru alte țări lovite de incendii și altfel de dezastre. Vom continua să participăm la misiunile civile ale Uniunii Europene de gestionare a crizelor. Contribuind la stabilitatea în vecinătatea Uniunii Europene. Țara noastră se va alinia la agenda Uniunii Europene pentru a combate schimbările climatice”, a menționat Maia Sandu, potrivit Agora.md.