La Bruxelles, Maia Sandu a promis că va dărâma sistemul corupt, construit de oligarhul Plahotniuc, că cei responsabili de uriașul jaf bancar din 2014 vor răspunde și că, într-o zi, Moldova va bate cu încredere la ușa UE.

După vizita întreprinsă marți la București, premierul moldovean a plecat la Bruxelles. Maia Sandu l-a asigurat pe comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, că Guvernul pe care îl conduce este hotărât să implementeze reforme și să construiască instituții ale statului care să lucreze pentru cetățeni.

Maia Sandu: „Nu am venit să cerem bani în avans!”

„Marea provocare e să restabilim încrederea cetățenilor în instituții și funcționalitatea instituțiilor de stat, care au fost distruse de corupție și de abuzuri. Ne angajăm să luptăm cu corupția, care a transformat Moldova într-o zonă gri. Vrem un sistem de justiție care să funcționeze, să acționeze corect, cu oameni onești. Suntem determinați să arătăm cetățenilor că Guvernul poate să respecte standardele democratice, poate să creeze condiții economice bune. Acordul de Asociere este baza pentru a construi o țară europeană democratică. Nu suntem aici ca să cerem bani în avans! Cerem doar sprijin! Sunt aici ca să vă asigur că Guvernul pe care îl conduc este determinat să implementeze reforme și să construiască instituții care să lucreze pentru cetățeni. Putem reuși doar cu susținerea dumneavoastră, pentru ca, într-o zi, să batem și noi, cu încredere, la ușa UE”, a spus premierul moldovean.

Johannes Hahn: Moldovenii au dreptul la o viață decentă

La rândul său, Johannes Hahn a menționat că Uniunea Europeană este conştientă de problemele pe care le-ar putea întâmpina noul Guvern de la Chişinău. Potrivit lui, punerea în aplicare a programului de guvernare va fi o sarcină dificilă, dar a dat asigurări că „Republica Moldova se poate baza pe sprijinul UE, atât politic, cât şi financiar”.

„UE este gata să lucreze cu noul Guvern de la Chișinău pe baza principiilor consfințite în Acordul de Asociere”, a spus Hahn. El a precizat că imediat ce vor fi îndeplinite condițiile necesare, UE se va mobiliza rapid, iar fondurile europene prevăzute pentru Moldova (dar înghețate din cauza derapajelor fostei guvernări) vor fi debursate. Pentru aceasta, a specificat oficialul european, noul Guvern de la Chișinău trebuie să asigure rezultate în domeniul economic, în domeniul respectării statului de drept, să facă reforme palpabile în justiție, să combată corupția și să asigure pluralismul mass media.

„Vedem la televizor copii, care au rămas doar în grija bunicilor. Sunt mulți copii în Moldova care nu-și văd părinții nu cu săptămânile sau lunile, dar cu anii. Nu este o situație acceptabilă în Europa, în secolul XXI. De aceea suntem foarte motivați să schimbăm lucrurile în bine și vă vom acorda orice fel de sprijin”, a spus comisarul european.

Acordul de Asociere cu UE, „cartea de căpătâi” a noii guvernări

Potrivit Maiei Sandu, parcursul european al Republicii Moldova şi Acordul de Asociere cu UE sunt temelia statului modern pe care noul Guvern se angajează să-l construiască. De asemenea, oficialul moldovean a dat asigurări că frauda bancară, care a aprofundat sărăcia în Moldova, va fi investigată, iar beneficiarii și toți cei implicați vor răspunde în fața legii. „Nu suntem ghidaţi de dorinţa de răzbunare. Vrem să construim un viitor, nu să căutăm răzbunare. Vrem ca în funcţiile-cheie din sistemul executiv şi cel judecătoresc să vină profesionişti oneşti. Vrem ca Procuratura să investigheze şi nu să tolereze crimele. Vrem o justiţie care funcţionează în baza integrităţii şi încrederii publice şi care va deschide calea pentru investiţii”, a spus Maia Sandu.

De asemenea, Maia Sandu este așteptată, în a doua jumătate a zilei, la Cartierul General al NATO unde va avea o întrevedere cu secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Zinaida Greceanîi: „Moldova este un exemplu unic, care a unit marii jucători geopolitici”

În paralel, președintele Parlamentului Republicii Moldova, socialista Zinaida Greceanîi, participă la Forumul internațional „Dezvoltarea parlamentarismului”, care se desfășoară la Moscova. În discursul său, Greceanîi a vorbit despre ceea ce s-a întâmplat, la începutul lunii iunie, în Republica Moldova. Potrivit ei, Moldova este „un exemplu unic de cooperare a marilor jucători geopolitici și regionali în interesul și beneficiul unui stat”.

„Experiența noastră arată că în lumea modernă și în conjunctura regională și mondială actuală este loc de dialog, de consens și progres, inclusiv pentru forțe care reprezintă tradițional părți diferite ale electoratului. Grație poziției consolidate a președintelui țării, Igor Dodon, a Partidului Socialiștilor și a blocului ACUM, cu suportul masiv al majorității locuitorilor Moldovei, precum și a partenerilor externi, am reușit să schimbăm pe cale pașnică și într-o manieră legitimă puterea. În premieră, țara noastră are șansa să promoveze o politică externă echilibrată, bazată de relații reciproc avantajoase în Est și în Vest”, a menționat, la Moscova, președintele Parlamentului de la Chișinău.

Continuare pe DW