Mai multe persoane au primit bani în schimbul votului din Moldova, spune poliția
O anchetă a Poliției din Republica Moldova a constatat că peste 400 de moldoveni au primit bani în schimbul voturilor la alegerile prezidențiale și la referendumului de duminică. Poliția continuă ancheta.
Majoritatea lor colaborează cu polițiștii și oferă informații care pot servi probatoriu, a anunțat marți poliția din Moldova.
Într-o conferință de presă susținută luni, președinta Maia Sandu a declarat că forțele pro-europene au luptat și câștigat ”corect” ”într-o luptă nedreaptă".
Ea a reiterat faptul că ”bandiții care doresc cu orice preț să revină la putere” au avut ca țintă cumpărarea a 300.000 de voturi, fapte investigate de către autoritățile statului.
Sandu a mai spus că, dacă justiția ar fi funcționat în ultimii ani, oamenii care cumpără voturi ar fi fost sancționați.
La începutul lunii, oamenii legii au anunțat că în jur de 14 milioane de dolari ar fi fost transferați din Rusia, în luna septembrie, pentru a convinge oamenii să voteze ”Nu” la referendumul privind aderarea la UE. Ei ar fi urmat să primească indicații, prin Telegram, relatează publicația Agora.md.
Șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu, a explicat pe 3 octombrie că prin conturile Sberbank - bancă din Rusia aflată pe lista sancțiunilor internaționale, mai multe sume ar fi ajuns în conturilor unor persoane din R. Moldova.
El a mai spus că suspecții sunt membri ai grupului afiliat lui Ilan Șor, aflat acum la Moscova după ce a fost condamnat pentru corupție în Moldova.
Tot în octombrie, șase reprezentanți ai unui partid politic apropiat de Șor au fost cercetați penal într-un dosar de corupere electorală. Aceștia erau bănuiți că ar fi oferit bani alegătorilor pentru ca aceștia să voteze într-un anumit mod la scrutinul din 20 octombrie.
Referendumul pentru modificarea Constituției în vederea aderării la UE a trecut la o diferență foarte mică de voturi, după o campanie dură, marcată de tentativele Rusiei de a influența procesul.
Comentarii