Alegerile parlamentare din Republica Moldova au fost validate la sfârșitul săptămânii trecute. Crearea unei majorități parlamentare pare însă imposibilă. Indiferent dacă se formează sau nu o coaliție, președintele Igor Dodon a anunțat că până la 25 martie va convoca prima ședință a Parlamentului nou ales.

Liderii blocului pro-european ACUM își mențin poziția „de a nu negocia cu mafia”. Înainte de alegerile din 24 februarie 2019, candidații blocului ACUM au promis, prin semnătură, să nu participe „la crearea unei coaliții de guvernare, formale sau informale, cu Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor sau cu Partidul Șor”.

PSRM - nu separat, dar en-gros?

Un angajament de a rămâne „un tot întreg” în noul legislativ au semnat, după alegeri și după revenirea lui Igor Dodon de la Moscova, și noii deputați socialiști, iar luni, 11 martie, PSRM a invitat blocul ACUM la un dialog. Socialistul Ion Ceban, care a citit o declarație în acest sens, a precizat că aceasta nu este o invitație la formarea unei coaliții, ci doar la „discuții preliminare”. El a enumerat câteva principii pe care PSRM le-ar pune la baza unei eventuale coaliții: garantarea neutralității, dialog cu Rusia și relații cu UE și SUA. Socialiștii nu au spus însă absolut nimic despre o eventuală înțelegere cu PDM.

Fără ACUM sau PSRM, Partidului Democrat, care controlează încă, prin interimat, puterea și care este dispus să facă alianță cu oricare din cele două forțe politice parlamentare, nu-i rămâne decât să spere că va reuși să repete „soluția anului 2016” – încropirea unei majorități din transfugi, o „soluție” prin care analiștii politici afiliați democraților încearcă să pună presiune pe ACUM și PSRM – sugerându-le că vor pierde deputați, deoarece „forța de convingere” a liderului PDM, Vlad Plahotniuc, este – spun ei - mare.

Coloana imoralității în politică

Pe de altă parte, mai mulți „binevoitori” din societatea civilă se chinuie insistent să acrediteze în spațiul public ideea că ACUM, contrar angajamentului asumat în ajunul alegerilor (de a nu se alia cu partidele oligarhice și anti-europene), ar trebui să accepte o combinație „tehnică” cu PSRM împotriva PDM, cu scopul eliberării din captivitate a instituțiilor statului. Argumentul acestora este că, în opoziție, din ACUM nu va fi nici un folos. Insistența cu care acest grup împinge, concertat, blocul ACUM (forță născută din protestele anti-oligarhice) spre sinucidere politică este cel puțin suspectă. Vrând-nevrând, aceștia se aliază în spațiul public contra onestității în politică. Dovezile de moralitate, decenţă și corectitudine în politică par a fi, în viziunea exponenților acestui grup, doar niște instrumente aducătoare de voturi, în timp ce o combinație „tehnică”, contrară firii și doctrinelor, cu PSRM-ul pro-rus ar însemna „maturitate politică” și „politicieni responsabili”.

Concomitent, liderul PDM Vlad Plahotniuc a dat start culpabilizării blocului ACUM. El a spus că dacă ACUM refuză o alianță cu PDM, „va fi direct responsabil dacă se va ajunge la alegeri anticipate și de o eventuală criză în care ar putea intra țara”. În paralel, portavocile guvernării lansează sperietori mediatice. Vorbesc despre adevărate „nenorociri” pe care le va provoca „ACUM” dacă nu-și asumă guvernarea (alături de PDM) și o cedează PSRM, deoarece alegerile anticipate, în opinia lor, nu ar rezolva nimic.

Anticipate nu înseamnă criză, ci soluția ieșirii din criză

Dar alegerile anticipate nu înseamnă neapărat criză. Monitorizate cu și mai multă atenție, ele ar putea însemna exact soluția ieșirii din criză, mai ales în condițiile în care apar tot mai multe probe video că alegerile din 24 februarie au fost trucate, influențate masiv de corupție, de frică, de legislația schimbată din mers și de factorul administrativ. În condițiile actuale, pentru ACUM trecerea în opoziție, până la anticipate, ar fi singura șansă de a rămâne o forță credibilă și pro-europeană.

Liderului PDM, Vlad Plahotniuc, i-ar conveni orice alianță cu participarea ACUM, pentru că asta ar însemna distrugerea acestei forțe care îi toacă nervii și îi amenință sistemul oligarhic la construcția căruia lucrează încă de pe vremea guvernării comuniștilor. Toți partenerii (PLDM, PL, PPEM) „îmbrățișați” până acum de PDM au eșuat politic. Sunt detestați pentru că și-au trădat alegătorii. La fel și partidul condus cândva de Iurie Roșca, cel care a votat, în 2005, pentru realegerea comunistului Vladimir Voronin în funcția de șef al statului.

Continuare pe DW