Guvernul condus de Maia Sandu a fost demis cu 63 de voturi ale deputaților PSRM și PDM urmare a moțiunii de cenzură înaintate de socialiști. 

Deputații se întrunesc începând cu ora 10.00 pentru a dezbate moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Dis-de-dimineață, Guvernul s-a întrunit în ședință și a anulat monopolul instituit de „Metalferos” pe piața metalelor feroase și neferoase, a demontat schema tenebră de pe piața grânelor, prin care țăranii erau determinați să-și vândă cerealele la prețuri mizere unor companii care le exportau la prețuri mult mai mari. În total, la ședința care a precedat examinarea moțiunii, Guvernul a votat 18 acte normative, inclusiv a numit-o pe Daniela Morari (secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene) în funcția de şef al misiunii diplomatice a Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană.

Ședința Parlamentului LIVE:



Maia Sandu susține că dacă Guvernul va fi demis, Moldova va pierde creditul de 100 de milioane de euro promis de autoritățile române. Maia Sandu nu exclude că, în cazul demiterii Guvernului, partenerii externi ar putea înceta finanțarea. „Am discutat cu UE și despre un program nou care se numește „Satul European” prin care banii să meargă direct la administrația publică locală, dar partenerii au nevoie de dovezi clare că Guvernul face reforme și acest vot împotriva Guvernului nostru va însemna un vot împotriva reformei justiției. Ori, pentru UE, reforma justiției este cea mai importantă”, a menționat Maia Sandu.

Mai mulți susținători ai blocului ACUM au venit în fața Parlamentului să susțină Guvernul Maiei Sandu.


Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Maja Kocijancic, a făcut o declarație la Bruxelles în care îndeamnă liderii politici de la Chișinău să ajungă rapid la un consens asupra unei soluții care să mențină prioritar procesul de reformă deplină a justiției. „Sprijinim propunerea (lansată luni de Maia Sandu - n.n.) de a cere opinia Comisiei de la Veneția asupra legislației privind desemnarea procurorului general”, se arată în declarația purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene.