Cooperarea dintre Chișinău și Kiev în problematica transnistreană s-a reanimat în ultima perioadă, dar comunicarea dintre cele două părți rămâne deficitară. Observația aparține expertul Institutului pentru politici mondiale de la Kiev, Leonid Litra.

El a menționat pentru Report.md că „mesajele și acțiunile Chișinăului și Kievului pe dimensiunea transnistreană sunt mai bune conturate, dar încă insuficiente. Ucraina este mai interesată acum de Republica Moldova, în special de problematica transnistreană, decât era în trecut. Este foarte important ca Chișinăul și Kievul să-și coordoneze acțiunile. Din păcate, eu nu am acest sentiment acum. Ucraina și Moldova trebuie să insiste împreună asupra demilitarizării acestei regiuni, să-și securizeze împreună frontierele, pentru a institui un control efectiv asupra segmentului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene. Există acel proiect privind instituirea punctelor vamale comune ale Poliției de Frontieră moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean...”, a amintit Leonid Litra.

În ceea ce privește impunerea din exterior a unor pretinse soluții de deblocare a negocierilor prin cedări unilaterale în problema transnistreană, expertul de la Kiev a menționat că Chișinăul nu ar trebui să se grăbească să accepte tot ce vine de pe undeva:  „Guvernul de la Chișnău trebuie să reziste presiunilor. Acele prevederi din protocol semnat la începutul verii la Berlin trebuie tratate cu mare atenție, deoarece aduc atingere suveranității Moldovei. E greșit să se ceară rezolvarea conflictului transnistrean prin cedări din partea Chișinăului și în detrimentul Republicii Moldova. Înțeleg că, în contextul actual, așa e mai ușor, dar, repet, fiți foarte atenți! Nu în zadar acest conflict nu a fost rezolvat timp de 24 de ani... Trebuie să fim foarte vigilenți și să nu admitem ca reglementarea conflictului transnistrean să se transforme în transnistrizarea întregii Moldove. Cu o așa abordare, conflictul poate fi soluționat într-o oră. Sunăm la Kremlin și spunem că acceptăm prevederile eșuatului „Memorandum Kozak” de așa-zisă federalizare și gata, problema e rezolvată. Dar oare o astfel de soluție își dorește Moldova și prietenii ei externi”, s-a întrebat Leonid Litra.

Referindu-se la pretinsul scrutin prezidențial din stânga Nistrului (programat pentru 11 decembrie), expertul Institutului pentru politici mondiale de la Kiev, a spus că pentru Moscova nu contează cine va fi în fotoliul de șef al grupării separatiste de la Tiraspol atât timp cât toți candidații declară iubire veșnică Kremlinului, iar Rusia are toate pârghiile ca să nu-i scape de sub control.

Anterior și analistul politic Vladimir Socor declara că autoritățile de la Chișinău și Tiraspol trebuie să coopereze și să-și coordoneze acțiunile în procesul de negocieri privind soluționarea conflictelor separatiste cu care se confruntă cele două țări.

Constantin Uzdriș