La secțiile de votare din diaspora unde sunt cozi, iar oamenii nu vor reuși să voteze, Comisia Electorală Centrală ar putea prelungi programul cu două ore.

Laura Sili, președinta Asociației Moldovenilor din Marea Britanie spune că la o secție de votare din estul Londrei buletinele de vot sunt pe sfârșite. ”Sunt cozi mari la o secție din est. Se zvonește că nu mai sunt buletine de vot, iar moldovenii sunt încurajați să voteze la secția din incinta Ambasadei Republicii Moldova în Marea Britanie”, ne-a comunicat Laura Sili.

În SUA, Halloween și alegeri

Dacă pentru moldovenii din țară, ziua e pe sfârșite, în SUA abia s-a început. Dis-de-dimineață, moldovenii s-au trezit și au venit la secțiile de votare să-și exercite dreptul de vot.

Serghei Mititel, stabilit cu traiul în statul Illinois, ne-a spus că este foarte dezamăgit de situația din țară, însă el și soția sa au mers la vot, chiar dacă au pașapoartele expirate. ”Secția de votare se află în orașul Niles, Illinois, în incinta unei școli românești. Dimineață erau puțini alegători. Acu, însă, vin mai mulți”, susține Serghei.

Nicolae Bairactari, stabilit în SUA, este observator la secția de votare din orașul Seattle. El spune că moldovenii sunt activi și speră că vor alege un președintele de care să nu le fie rușine.

Igor Cereteu: „Moldovenilor le place întunericul. E trist…”

Moldovenii stabiliți în Barcelona, Spania sunt pesimiști. ”Participarea e foarte modestă, avem peste 500 de votanți. Este foarte trist, dar asta e realitatea. Vrem schimbări, dar nu facem nimic pentru asta. Cred că moldovenilor le place întunericul, sărăcia și mizeria. E trist…”, se revoltă Igor Cereteu, președintele Asociației Moldovenilor din Catalunia, Spania.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, cei mai activi cetățeni moldoveni din afara țării sunt în Italia – peste 20 mii de votanți, România – peste 10 mii, Franța - peste 4 400, iar în Federația Rusă au votat peste patru mii de alegători.

Lilia Zaharia