Noul șef al grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a moștenit de la Evgheni Șevciuk, pe lângă regimul nerecunoscut, un întreg sistem de scheme economice. Krasnoselski, exponent al holding-ului Sheriff, urmează să decidă ce va face cu această „moștenire”.

Jurnalistul din regiune, Serghei Ilcenco, a comunicat pentru Report.md că principala moștenire pe care a primit-o Krasnoselski este un „aparat de stat” corupt, concrescut cu grupările de crimă organizată transfrontalieră: „Vadim Krasnoselski a moștenit de la Evgheni Șevciuk un regim foarte corupt construit încă de „întemeietorul” enclavei separatiste, Igor Smirnov. Diferența între moștenirea lăsată de Smirnov și cea lăsată de Șevciuk este că actualul „aparat de stat” a concrescut cu grupările de crimă organizată”, a menționat Ilcenco.

„Energokapital”, o „vacă de muls” pe care Krasnoselski va încerca să și-o subordoneze

Expertul economic, Sergiu Tofilat, susține că pe lângă schemele de estorcare a banilor de la cetățeni prin intermediul așa-numitelor organe de stat și grupări criminale, Șevciuk a dezvoltat alte scheme, inclusiv la căile ferate, la Uzina Metalurgică precum și alte scheme ce țin de import-export, iar cea mai cunoscută schemă este vânzarea de energie electrică cetățenilor de pe malul drept al Nistrului prin intermediul companiei „Energokapital”.

Potrivit celor două surse ale Report.md, toate aceste scheme vor fi moștenite de regimul Krasnoselski. Se va schimba doar personalul care se hrănește din aceste scheme: „Schema energetică va fi păstrată. Ea există nu pentru că acest lucru și l-a dorit Șevciuk sau și-l dorește Krasnoselski, ci pentru că există interes la Chișinău, Kiev, Moscova și în alte capitale ca aceasta să funcționeaze. Toate schemele vor continua atâta timp cât vor exista interese pe ambele maluri ale Nistrului”, a menționat Ilcenco.

Chișinăul finanțează regimul separatist

„Procurând energie din stânga Nistrului, noi finanţăm regimul separatist de la Tiraspol. Trebuie purtate negocieri cu „Gazprom” ca să încheie contract separat cu regiunea transnistreană. Guvernarea de la Chișinău acceptă intermediarii din cauza intereselor meschine”, a spus Sergiu Tofilat.

Anterior Vadim Krasnoselski a criticat în repetate rânduri schema „Energokapital”. El a dispus crearea unei comisii de anchetă a așa-numitului soviet suprem de la Tiraspol care să verifice veniturile acestei companii care intermediază comerțul cu energia electrică între Centrala de la Cuciurgan și malul drept al Nistrului. Acea comisie a descoperit că numai în 2015 Chișinăul a livrat valută către regimul separatist de la Tiraspol în valoare de peste 128 de milioane de dolari, peste 19 milioane de dolari fiind transferate în zone off-shore prin intermediul „Victoriabank”, despre care s-a scris că ar fi controlată de Vlad Plahotniuc.

Preluarea schemei prin șantaj

Mai mult, „sovietul suprem” de la Tiraspol a adoptat o hotărâre prin care obligă compania „Energokapital” să verse toată valuta pe care o câștigă în așa-numita „bancă centrală transnistreană”.

Noua administrație separatistă de la Tiraspol a anunțat că în 2017 s-ar putea ca „Energokapital”, să rămână în afara schemei după ce Krasnoselski a dispus să fie întreprinse măsuri pentru a se evita scoaterea valutei din regiune. „Energokapital” este obligată să vândă și în anul următor „băncii centrale” sută la sută din încasările valutare obținute de pe urma comercializării energiei electrice. Contractul de furnizare a acesteia este valabil până pe 1 aprilie 2017. De asemenea, așa-numitul guvern intenționează să majoreze tarifele la gazele livrate către „Energokapital”, iar ulterior să renunțe la serviciile companiei.

Anterior, „deputații” din regiune au declarat că deficitul de valută din Transnistria a fost provocat inclusiv de „Energokapital”, care, în 2015, a scos în off-shoruri acele 20 de milioane de dolari.

Drepturile omului, călcate în picioare în continuare

În opinia directorului executiv al Asociației „Promo-LEX”, Ion Manole, orice negocieri între Chișinău și Tiraspol ar trebui să înceapă cu problema respectării drepturilor cetățenilor Republicii Moldova domiciliați în stânga Nistrului.  Serghei Ilcenco, fost deținut al regimului separatist de la Tiraspol, a reamintit că însuși Vadim Krasnoselski este autorul unui „proiect de lege” care permite pedepsirea unei persoane cu până la 7 ani de închisoare doar pentru contestarea „meritelor” armatei ruse și ale pacificatorilor ruși în timpul războiului moldo-rus din primăvara-vara anului 1992.

Costel Prepeliță