Preoții lui Putin s-au pornit să justifice invazia. Folosesc citate din Biblie și vorbe de duh în încercarea de a ne convinge că uciderea civililor și bombardarea orașelor ucrainene e luptă cu homosexualii și că Putin salvează planeta de globaliști.

Sună halucinant, dar asta se întâmplă acum în bisericile din Rusia, iar tonul l-a dat însuși patriarhul Kiril. Alți purtători de sutană din Rusia vorbesc deschis în fața enoriașilor despre apetitul teritorial al omului de la Kremlin, iar Moldova ar fi una dintre ținte. Vedeți asta în video mai jos.

Republica Moldova este extrem de vulnerabilă la influențe religioase propagate prin intermediul bisericii ruse. Sondajele arată că aproape 75% dintre moldoveni au încredere în biserică. Pe unii, atitudinea preoților față de riscul infectării în perioada pandemiei și chemările la sfidarea restricțiilor i-a îndepărtat de lăcașurile de cult și i-a făcut să înțeleagă că fanatismul este dăunător chiar și atunci când este vorba de Dumnezeu. Totuși, numărul adepților religioși care ascultă, între rugăciuni, predici propagandistice inclusiv care justifică invazia Rusiei în Ucraina și în care este slăvit Putin este mare.

Mitropolia Moldovei este condusă de un colonel sovietic cu acte în regulă ÎPS Vladimir cu numele de mirean Nikolae Kantarean. De-a lungul anilor, acesta și-a dovedit nu odată loialitatea față de Rusia, primind și distincții de la Putin pentru asta. Despre trecutul lui militar există dovezi și documente, iar conexiunile cu KGB-ul sovietic pot fi presupuse.

„Ministerul Apărării al Republicii Moldova a confirmat că anterior delegării sale de către Patriarhia Moscovei în Moldova (sovietică pe atunci), Kantarean deținea gradul de căpitan sovietic și că, începând cu 1996, a fost avansat anual cu câte un grad - până la cel de colonel în 1998. „Vladimir putea obține gradul de căpitan sovietic doar: a) în armată, ceea ce nu a fost cazul, întrucât nu s-a demobilizat ca ofițer din Flota Maritimă Sovietică odată cu încheierea stagiului militar în termen; b) în miliția sovietică, ceea ce, de asemenea, nu a fost cazul și c) în organele securității statului (KGB)”, declara în 2002 ex-deputatul Vlad Cubreacov.

Despre Dumnezeu, în contextul războiului din Ucraina, vorbesc astăzi la Chișinău și alții. Internauții au rămas șocați miercuri când au dat de un video, plasat pe o rețea de socializare, prin care fostul lider creștin-democrat, Iurie Roșca, apărătorul românismului din Moldova anilor ’90, i-a îndemnat pe moldoveni să se roage „pentru continuarea războiului împotriva Ucrainei și pentru victoria Rusiei”.

În opinia sa, doar așa pot fi opriți cei pe care el îi consideră „globaliști-sataniști”. Plimbându-se printr-o pădure, fostul politician, care are interdicție de a intra în România, vrea să convingă moldovenii că „civilizația occidentală care s-a lățit peste noi și peste întreaga lume asasinează anual multe miliarde de prunci nevinovați prin avorturi, pilule contraceptive, prezervative și prin programe gen „planificarea familiei” – adică descurajarea nașterilor prin combaterea nașterilor nedorite...”. Iar imediat după această frază halucinantă nu uită să-l laude pe Putin: „Între altele, poate nu știți, Putin este împotriva avorturilor”.

În perioada pandemiei, Roșca a fost de aceeași parte a baricadei cu biserica rusă, umblând pe dealuri și prin copaci și filmându-se cum vânează antene 5G, care s-ar conecta la „cipurile” din vaccinul anti-COVID. Asta în condițiile în care Moldova nici astăzi nu are nicio antenă 5G. După ce s-a infectat cu COVID, de pe patul de spital, Roșca îi sfătuia pe  Facebook pe moldoveni să-și administreze antibiotice foarte puternice și să se roage.

El crede în continuare că pandemia a fost o „operațiune de asasinare silențioasă, dar accelerată cu injecție” și că „planul globaliștilor era ca, timp de câțiva ani, să depopuleze planeta în proporție de 90%”.

Ca el mai sunt. Iar în această perioadă ei s-au activizat. A reapărut, pentru scurt timp, în spațiul virtual și Ion Varanița, un alt „luptător” cu „cipurile” și antenele 5G din perioada pandemiei. Narativul lui acum este că refugiații ucraineni vor aduce războaie - mesajul ce cultivă ostilitate în raport cu refugiații fiind „împachetat” abil, strategic în ambalaj pregătit de propaganda rusă pentru români și moldoveni. În plus, s-a echipat ca un militar, pentru credibilitate.

Am fi ignorat postările lui Roșca și Varanița, dar ele produc deja efecte sociale nocive, fiind distribuite de zeci de mii de internauți, chiar dacă unii le distribuie în semn de revoltă și cer arestarea lor imediată în baza art.140 din Codul penal (Propaganda războiului). Apropo: Procuratura de la Chișinău s-a autosesizat în privința mesajului video postat de Roșca, iar pagina lui Varanița a fost blocată de Facebook. Conform legislației moldovenești, acțiunile de propagare a războiului se pedepsesc cu amendă în mărime de până la 75.000 de lei moldovenești (echivalentul a 3750 de euro) sau cu închisoare de până la 6 ani.