Judecătoria Chișinău a anulat rezultatele alegerilor locale anticipate pentru fotoliul de primar de Chișinău, câștigate de liderul PPDA, Andrei Năstase. În turul doi el l-a învins pe socialistul pro-rus Ion Ceban.

Vinerea trecută, ședința de judecată a fost amânată pe motiv că la Curtea Suprema de Justiție apăruse doua contestații depuse de socialiști. Asta deși în noaptea în care a aflat că a fost învins, Ceban l-a felicitat pe Năstase și a recunoscut că alegerile s-au desfășirat corect. Una dintre contestații a fost respinsa, iar cealalta - parțial admisă. Socialiștii i-au reproșat lui Năstase faptul că s-a bucurat „în perioada alegerilor”  de susținerea deschisă a partenerilor externi.

„Nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi ale primarului general al municipiului Chișinău din data de 20 mai 2018 – 3 iunie 2018”, scrie judecătoarea Rodica Berdilo în hotărârea pe care a adoptat-o la ora 21.50, după aproape trei ore de deliberare. „Este o decizie arbitrară, pentru care această judecătoare trebuie să facă pușcărie”, a declarat Andrei Năstase.

El a spus că va contesta decizia primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău și a îndemnat populația să se pregătească de proteste masive: „Fac un îndemn către toți cei care sunt în fața Judecătoriei să nu facă nimic de natură să dea satisfacție acestei guvernări. În termenii stabiliți de lege vom contesta la Curtea de Apel Chișinău și în funcție de rezultatul pe care-l va emite, vom proceda mai departe. Vom aștepta decizia Curții. Rugămintea mea este să ne pregătim de proteste de mare amploare, dar să o facem civilizat, respectând rigorile legii, chiar dacă acei care se află la guvernare, controlează toate instituțiile de stat și încalcă flagrant legea”, a mai spus Năstase.

În cazul în care Curtea de Apel va menține hotărârea primei instanțe, conform legii, actualul primar interimar, Ruslan Codreanu, exponentul Partidului Popular European din Moldova, care guvernează alături de PDM (condus de Vlad Plahotniuc), va rămâne în funcție. Conform Codului electoral, până la alegerile locale generale din 2019 nu pot fi organizate alegeri noi.