Deputaţii PD au lansat iniţiativa excluderii imunităţii parlamentare, ca „parte a strategiei de reformare a clasei politice”. Experţii consideră, însă, propunerea una populistă, care nu are nimic în comun nevoia consolidării democraţiei în Republica Moldova.

La începutul acestei săptămâni, în urma unei şedinţe de lucru a conducerii Partidului Democrat din Moldova, președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, a anunţat că partidul pe care-l reprezintă a elaborat şi înregistrat în Parlament un proiect de lege privind excluderea imunităţii parlamentare. Mai mult, el a solicitat majorităţii parlamentare să înceapă examinarea acestei iniţiative cât mai curând, precizând că deja în această săptămână proiectul va fi inclus pe agenda Parlamentului.

”Solicităm deputaţilor din majoritatea parlamentară ca respectivul proiect de lege să se regăsească în această săptămână pe agenda Parlamentului şi să începem procedura de vot. Este cazul să acţionăm deja pentru modificarea Constituţiei în ceea ce priveşte excluderea imunităţii deputaţilor”, a declarat Candu.

Dodon, împotrivă

La o zi de la lansarea propunerii, preşedintele Igor Dodon a reacționat. El consideră că „iniţiativa PDM de anulare a imunităţii deputaţilor reprezintă un instrument în plus al PDM de exercitare a presiunilor şi şantajului politic”: „Toată lumea înţelege care este scopul real al acestei iniţiative – obţinerea unui instrument suplimentar de presiune şi şantaj politic. Lipsirea imunităţii parlamentare îi va permite PDM să fie mai „convingător” în negocierile cu propriii parteneri de coaliţie. De asemenea, guvernarea va încerca să intimideze cu dosare fabricate deputaţii din opoziţie, fie pentru a le închide gura, fie pentru a-i forţa să devină „neutri”. Acum, când au în subordine politică Procuratura, SIS-ul, Poliţia, guvernarea poate înscena orice, poate inventa peste noapte orice dosare, pentru a se răfui în mod perfid cu opoziţia. Intenţia lor este să exercite, indirect, presiuni şi asupra instituţiei prezidenţiale. Lovind în deputaţii socialişti, prin dosare fabricate, ei vor urmări să mă facă mai conciliant faţă de proiectele lor antisociale şi geopolitice eronate”, a menționat Igor Dodon.

În opinia preşedintelui, o astfel de iniţiativă legislativă ar putea fi examinată doar după alegerile parlamentare, „când instituţiile statului vor fi credibile şi nu vor mai fi acaparate politic, nu vor avea rolul de instrumente de intimidare”: „Abia atunci renunţarea la imunitate parlamentară va fi rezonabilă”, consideră Dodon.

Anularea imunităţii dezechilibrează sistemul democratic

Analistul politic, Alexei Tulbure, aminteşte că pe parcursul anilor au existat mai multe tentative de a anula imunitatea parlamentară, iar unele partide au introdus clauza în programele lor electorale: „Promisiunea de a anula imunitatea parlamentară este una populistă, care nu are nimic în comun cu intenţiile de consolidare a democraţiei. Imunitatea parlamentară este un element indispensabil al unui sistem democratic funcţional. În exercitarea funcţiei sale de ales al poporului, deputatul trebuie să se bucure de protecţie, să fie liber să-şi exprime opiniile. Imunitatea parlamentară este parte a sistemului democratic, iar anularea ei dezechilibrează acest sistem şi dăunează considerabil democraţiei”, a comentat Alexei Tulbure pentru Report.md.

Pârghie de control asupra deputaţilor

Expertul îi contrazice pe autorii iniţiativei, care argumentează că „deputatul nu are motive de îngrijorare dacă nu încalcă legea” sau că anularea imunității „va facilita accesul justiţiei la deputaţii care nu respectă legea”: „În cazul în care cineva încalcă legea, oricum există mecanisme pentru a fi tras la răspundere. Dacă deputatul va comite acţiuni incompatibile cu statului său, atunci organele de drept au posibilitatea de a lansa investigaţii, inclusiv penale, împotriva acestuia. Însă lipsa de imunitate le permite organelor coercitive ale statului, mai ales în condiţiile unui stat slab, capturat şi controlat de un clan oligarhic, să exercite presiuni asupra deputaţilor, mai uşor să întreprindă acţiuni de intimidare a celor care gândesc altfel decât cei care controlează aceste structuri etc. Cu alte cuvinte, anularea imunităţii parlamentare deschide calea spre exercitarea presiunilor. În general, această idee este una stupidă şi trebuie scoasă de pe agenda politică”, consideră expertul.

Iniţiativă controversată

Analistul politic Anatol Ţăranu consideră că subiectul retragerii imunităţii este unul discutabil: „Pe de o parte, în condiţiile traseismului politic şi a existenţei unui grad înalt de coruptibilitate în rândul deputaţilor, excluderea imunităţii ar putea limita încercările unor aleşi ai poporului de a se deda acţiunilor care depăşesc legea. Pe de altă parte, imunitatea a fost creată anume pentru a garanta independenţa deputaţilor, care trebuie să fie liberi în acţiuni şi declaraţii – un element indispensabil al democraţiei parlamentare. Prin urmare, iniţiativa este una contradictorie şi conţine în sine atât elemente pozitive, cât şi negative”, crede Ţăranu.

În opinia lui, graba cu care se încearcă aprobarea proiectului este „un element al jocului politic din Moldova”, când prin acţiuni populiste se doreşte obţinerea de capital politic: „O asemenea reformă trebuie promovată doar după o discuţie minuţioasă cu participarea societăţii civile, a actorilor politici şi a altor părţi interesate. Acest subiect nu poate fi perceput univoc. Trebuie să înţelegem dacă actuala etapă de dezvoltare a democraţiei în Republica Moldova favorizează sau nu o asemenea iniţiativă”, a conchis analistul politic.

Pentru excluderea imunităţii parlamentare este nevoie de modificarea Constituţiei, adică de votul a cel puţin 67 de deputaţi, pe care coaliţia majoritară nu-i are.

Mariana Tabuncic