"Viața politică din Republica Moldova arată astăzi ca o casă vraiște, delapidată și pe alocuri arsă și murdărită de cei care au intrat în ea prin efracție”. Aprecierea aparține fostului ambasador al Moldovei la Washington, Igor Munteanu.

Într-un interviu pentru tribuna.md, el susține că a acceptat să se implice în Comitetul mișcării de rezistență ca o formă de protest personal „împotriva cursului asumat de actuala guvernare PD-istă de a desființa statul de drept în Republica MoldovaM, de a-și privatiza instituțiile statului și proprietățile publice, folosindu-se de judecători și procurori ca de niște ciobeni arvoniți cu ziua. (...) Opțiunea mea este să ajut la construcția unei alternative democratice de guvernare, viabile, meritocratice, profesioniste și întemeiate pe o clară asumare a identității naționale românești”. Munteanu susține că dacă viitorul bloc electoral (PAS-PPDA) va considera vital să candideze la viitoarele alegeri, nu va ezita să-și asume responsabilitățile campaniei, pe orice fel de liste, decise de comun acord.

În opinia sa, „nu este doar o datorie civică, dar și o nevoie existențială de a face ordine în această casă comună care se numește Republica Moldova”.

Întrebat ce crede despre intenția celor care controlează astăzi puterea în Moldova de a organiza un referendum vizând introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție, concomitent cu alegerile parlamentare, Igor Munteanu a răspuns: „Mă tem că dacă PD va pune subiectul privind integrarea europeană pe balanța unui referendum conjugat viitoarelor alegeri, ar putea obține rezultatul obținut de PSD în România la referendumul recent privind familia, iar consecințele le vom plăti iarăși noi, cu Dvs, și cei care ne lăsăm înșelați de televiziunile lor propagandistice, de pomenile lor electorale, de toată falsitatea cu care ei, acești ipocriți, vor să ne adoarmă vigilența. Eu le spun să lase referendumul pentru altă dată, atunci când Moldova nu va fi criticată pentru nerespectarea instituților fundamentale ale democrației reprezentative, instituția alegerilor libere și atunci când bunăstarea și justiția independentă vor fi sinonime cu o guvernare onestă, loială interesului public”.