Directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, a comentat, într-un amplu interviu pentru Report.md, declarațiile socialistului pro-rus Igor Dodon, conform cărora, „aderarea Moldovei la UE se va face fără Transnistria și fără Găgăuzia”. Analistul politic a apreciat că asemenea declarații sunt „incompatibile cu funcția de președinte la care a aspirat Dodon”.

„Este o declarație iresponsabilă care nu face bine nici măcar unui repetent dintr-o școală primară fără șansa de a da examenele, nemaivorbind de faptul că nu-i face bine unui candidat care a participat într-o campanie prezidențială. Să spui despre propria țară că anumite regiuni ale sale nu vor face parte dintr-un proiect  care reprezintă o politică oficială a acestei țări - este un gest criminal... Nu cred că jurământul pe care poate să-l dea un asemenea om are vreo valoare. Eu mă îndoiesc că el este capabil să exercite o asemenea funcție în stat”, a declarat Igor Munteanu.

El s-a referit și la ceea ce înțelege Igor Dodon prin noțiunea de „federalizare” a Republicii Moldova. Pe scurt: „un proiect stupid prin care Rusia încearcă să profite de vulnerabilitățile statului și de slăbiciunile ideologice ale partidelor politice”.

Report.md va publica interviul integral cu Igor Munteanu joi, 24 noiembrie, ora 9.30.

Dragoș Drăgan