Cu o săptămână în urmă, a depus flori, împreună cu șeful grupării separatiste de la Tiraspol, la monumentul cazacilor-mercenari aduși, în 1992, să împuște în polițiștii și voluntarii moldoveni, ieri a depus flori la bustul poetului Mihai Eminescu, iar astăzi merge în vizită la Moscova, unde se va întâlni cu Vladimir Putin.

Este prima sa vizită oficială în calitate de președinte în afara țării. Igor Dodon va fi înconjurat doar de membri și simpatizanți ai PSRM. El a spus că intenționează să discute probleme economice importante cu autoritățile ruse, dar în delegație nu a fost inclus nici un ministru.

Astfel, Dodon va fi însoțit la Moscova de cea care i-a luat locul la șefia Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, deputatul socialist, Andrei Neguță, care îi este și consilier, alți câțiva consilieri prezidențiali și bașcanul Autonomiei Găgăuze, susținută în campanie de PSRM, Irina Vlah. Din delegație mai face parte fotograful Președinției doi bodyguarzi, iar la Moscova delegației moldovene i se va alătura ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Dumitru Braghiș.

Nu se poate detașa de PSRM

Deși anterior declara că va aborda în mod prioritar subiecte ce țin de reluarea exporturilor de produse agricole în Rusia și problema migranților, nici un responsabil din cadrul ministerelor de resort nu se regăsește în delegație. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene ne-a spus atât componența delegației, cât și agenda vizitei au fost elaborate de Președinție.

La Moscova, Igor Dodon se va întâlni cu Vladimir Putin, dar și cu directorul „Sberbank”, Gherman Gref, președintele „Gazprom”, Alexei Miller, precum și cu patriarhul Moscovei, Kirill.

Potrivit directorului executiv al IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, deși a renunțat la calitatea de membru de partid, Igor Dodon, în calitate de șef al statului, nu s-a detașat de grupul politic căruia i-a servit: „El nu a înțeles că un șef al statului trebuie să se detașeze complet de ideologia și de dimensiunile instituționale ale unui partid politic”. În plus, a adăugat Munteanu, în cadrul unor negocieri oficiale este firească și necesară prezența conducătorilor instituțiilor de profil: ”Anume reprezentanții Guvernului trebuie să fie alături de președinte la astfel de întâlniri, nu coechipierii politici”.

Dodon, „egoistul”

Iar în opinia fostului ambasador al Republicii Moldova în Rusia, Anatol Țăranu, Dodon nu ia pe nimeni din Guvern la Moscova pentru că nu vrea să împartă cu nimeni laurii unor eventuale succese. Dacă se va reuși deblocarea exporturilor ca urmare a acestei vizite, aceasta va fi încă o dovadă că embargoul impus de Rusia are doar substrat politic, iar Dodon este omul Moscovei, consideră Țăranu. „Pur și simplu Moscova încearcă astfel să-i ridice autoritatea lui Dodon, care are reputația unui politician obedient Kremlinului.

Igor Munteanu consideră, de asemenea, că Dodon merge la Moscova pentru a apăra interesele Rusiei, nu pe cele ale Moldovei: „Avem probleme grave legate de prezența ilegală și neconstituțională a trupelor rusești pe teritoriul Republicii Moldova. Eu nu cred că Dodon va discuta cu președintele Putin despre urgenta evacuare a acestor trupe de pe teritoriul suveran al Republicii Moldova. Cred că va discuta lucruri care în primul rând interesează Moscova și se va poziționa ca un personaj care apără interesele altora și nu ca președintele unui stat suveran”, a conchis Igor Munteanu.

Dragoș Drăgan