Igor Dodon a semnat „o hârtie” cu Uniunea Eurasiatică
Președintele Igor Dodon și președintele Colegiului Comisiei Economice Eurasiatice, Tigran Sarkisyan, au semnat luni un memorandum de cooperare între Comisia Economică Eurasiatică şi Republica Moldova.
Tot luni, la Chișinău a fost organizat forumul „Uniunea Economică Eurasiatică - Republica Moldova”.
Asta deși în 2011, Igor Dodon spunea că o potențială integrare în Uniunea Eurasiatică, fără hotar comun, este „neprofesionist”și „utopie”.
Luni, în cadrul forumului „Uniunea Economică Eurasiatică – Republica Moldova”, organizat la Chișinău, Dodon a declarat că Guvernul și Parlamentul trebuie să înțeleagă că nu poți cuceri noi piețe de desfacere, renunțând la cele tradiționale, iar Tigran Sarkisyan a spus că scopul Uniunii Eurasiatice este crearea unei pieți economice unice între țările-membre: „Noi nu avem controale vamale și produsele acestor țări circulă liber”, a precizat el.
Pavel Filip: Dodon se hrănește politic din ostilitățile cu UE
Pe de altă parte, premierul moldovean Pavel Filip susține că memorandumul semnat de Dodon cu Uniunea Eurasiatică este doar „o hârtie fără valoare juridică”: „Acest gest iese în afara cadrului legal, pentru că Parlamentul este organul suprem care aprobă direcțiile de politică internă și externă”. Filip l-a îndemnat pe Dodon să fie sincer cu partenerii cu care a semnat luni „hârtia” și să le spună din start că documentul este nul. În opinia premierului, „Dodon se hrănește politic din antagonismele cu UE”: „Credem că Igor Dodon încearcă să își continue războiul personal împotriva Acordului de Asociere cu UE”, a conchis Pavel Filip.
Falșii antagoniști
Iar analiștii politici cred că atât Igor Dodon, cât și exponentul puterii oligarhice Pavel Filip, sunt la fel de falși, iar antagonismul reciproc pe care și-l afișează este unul populist.Directorul de programe din cadrul Institutului de Politici Publice, Oazu Nantoi, spune că memorandumul semnat de Igor Dodon cu Uniunea Eurasiatică nu valorează nici cât hârtia pe care a fost scris: „Nici Dodon, nici Filip nu este sincer. Domnul Filip vorbește despre ireversibilitatea parcursului european deși știe că, pentru aceasta e nevoie să fim țară-candidat la aderare. Deocamdată avem doar Acord de Asociere și ne zbatem în capcana statului captiv, ne bălăcim în mizeria justiției moldovenești cu atacuri asupra primarilor și opoziției și cu exodul populației. Iar Dodon se comportă ca un agent dublu - a oligarhului Vlad Plahotniuc și al Moscovei”, a menționat Nantoi.
Fostul consilier prezidențial, Vlad Țurcanu, susține că ceea ce face Igor Dodon nu are nici un suport din punct de vedere juridic. Potrivit lui, Dodon recurge la aceste acțiuni deoarece nu se confruntă cu nici o piedică nici din partea societății, nici din partea Parlamentului: „Ceea ce face Igor Dodon are puțină bază juridicăși se va vedea foarte curând că ceea ce încearcă să construiască la Chișinău cu ajutorul sponsorilor săi de la Moscova este sortit eșecului pe termen mediu și lung. Într-o primă fază Igor Dodon poate da impresia că poate deturna parcursul european al Republicii Moldova, pentru că nimeni nu încearcă să-i dea planurile peste cap. Parlamentul, din păcate, nu a luat atitudine față de acțiunile sale”, a remarcat Vlad Țurcanu.
De aceeași părere este și președintele Centrului de prevenire a conflictelor din România, Iulian Chifu. În cadrul unei emisiuni la TVR, el s-a declarat surprins de faptul că autoritățile, care se declară pro-europene, de la Chișinău tolerează abuzurile „și chiar trădările” la care a recurs Igor Dodon de la preluarea funcției de președinte al Republicii Moldova.
Recent, cu ocazia împlinirii a 100 de zile de mandat a lui Igor Dodon, și analistul politic rus Alexei Martînov a remarcat că„Dodon este un demagog și o slugă a lui Putin”: „Cred că alegătorii din Moldova încep a înțelege că Igor Dodon joacăîntr-un spectacol intern al cărui regizor este oligarhul Vlad Plahotniuc. Moldova este un stat oligarhico-polițienesc, iar domnul Dodon a acceptat regulile jocului numind judecători propuși de Plahotniuc”, a scris recent Martînov.
Costel Prepeliță
Comentarii