Igor Dodon a fost învestit astăzi în funcția de președinte în cadru unei ceremonii „reci” și scurte, de la care au lipsit mai mulți oficiali: toți predecesorii săi (inclusiv Nicolae Timofti care ar fi trebuit să-i transmită simbolic funcția), deputații (cu excepția celor socialiști și democrați). Chiar și președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a lipsit de la eveniment, acesta fiind înlocuit de un judecător.

Nici vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, nu a reușit să ajungă la Chișinău. Avionul acestuia a făcut câteva cercuri deasupra Chișinăului, dar în cele din urmă, din cauza ceții,  a aterizat la Budapesta. La tradiționala ceremonie de depunere a florilor la monumentul lui Ștefan cel Mare, Dodon a fost huiduit zgomotos de protestatarii ținuți la distanță de către poliție.

Dodon a venit cu ”bodyguarzii”

                                 Susținătorii lui Dodon au venit să-l apere / FOTO: Report.md

După ce zilele trecute mai multe persoane au anunțat că vor protesta la monumentul lui Ștefan cel Mare, astăzi Dodon și-a adus câteva mii de susținători la Palatul Republicii acolo unde s-a desfășurat ceremonia de învestire. În mare parte vorbitori de limba rusă și în vârstă, aceștia au purtat câteva drapele ale Republicii Moldova, dar majoritatea de culoarea roșie cu capul de bour imprimat, despre care susțin că ar fi „drapelul Țării Moldovei” din epoca medievală. Aceștia au mers ulterior la monumentul lui Ștefan cel Mare, unde l-au protejat pe Dodon de protestatarii anti-Dodon veniți să-l huiduiască.

Dodon, boicotat 

În sala mare a Palatului Republicii au fost invitate aproximativ 800 de persoane, dar multe scaune au rămas fost libere. Nu a participat niciunul din foștii președinți ai țării, inclusiv ultimul președinte Nicolae Timofti. De asemenea, l-au boicotat și o parte din deputați precum și unii miniștri.

     Dodon a fost boicotat de deputații PLDM, PCRM, PL și de cei ai PPEM / FOTO: Report.md 

Comuniștii au anunțat că nu-l recunosc pe Igor Dodon ca președinte legitim: ”Fracțiunea PCRM nu a recunoscut legalitatea acestor alegeri prezidențiale, având în vedere ce s-a întâmplat pe 4 martie cu ajutorul Curții Constituționale (redarea dreptului poporului de a-și alege președintele – n.n.), respectiv nu recunoaștem nici acest președinte pe care îl considerăm ilegitim”, a declarat șefa fracțiunii PCRM, Inna Șupac.

Iar liberal-democrații au anunțat că nu doresc să participe la învestirea unui președinte care crede că Republica Moldova trebuie să-și ceară scuze de la Transnistria pentru războiul din 1992, care învrăjbește cetățenii și care îl felicită pe liderul separatist de la Tiraspol: ”Nu doresc să stau în aceeași sala cu un emisar rus care în 1992 a împușcat în camarazii noștri”, a adăugat liderul fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, referindu-se la vicepremierul rus Dmitri Rogozin.

Dar nici Rogozin nu a ajuns la învestirea candidatului susținut de Moscova. L-a încurcat ceața, astfel că avionul său a fost nevoit să aterizeze la Budapesta, chiar dacă are interdicție de a intra în UE.

Nici președintele Curții Constituționale Alexandru Tănase nu a venit. Unii spun că este în concediu, alții – că este în deplasare. Astfel, însemnele de președinte i-au fost înmânate lui Dodon de judecătorul Curții Constituționale, Victor Popa, care a fost prezentat ca „președinte interimar” al Curții Contituționale. Victor Popa a ajuns judecător la Curte pe linia Partidului Liberal (ai cărui deputați au boicotat ceremonia).

  Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a lipsit de la ceremonia de învestire / FOTO: Report.md

”Președintele tuturor”

Deși în discursul inaugural Igor Dodon a reiterat că va fi președintele tuturor, inclusiv al celor care nu l-au ales și au alte viziuni, imediat i-a criticat pe liberali și pe unioniști. În domeniul politicii externe, în limba rusă, Dodon a vorbit despre necesitatea restabilirii relațiilor cu Rusia, iar în limba română despre „relații bune cu toate statele”: ”Republica Moldova va promova o politică externă bazată pe parteneriat și prietenie cu toate statele lumii. Vom intensifica relațiile cu statele vecine: România și Ucraina. Vom dezvolta colaborarea multidimensională cu UE. Recent am acceptat cu plăcere invitația de a efectua o vizită în calitate de șef al statului la Bruxelles și sper ca aceasta să aibă loc în primele luni ale anului 2017”. Înainte de asta, însă, va merge la Moscova.

                                                                  FOTO: Report.md

În domeniul politici interne a vorbit despre necesitatea funcționării instituțiilor, combaterea corupției, ridicarea nivelului de trai, crearea condițiilor pentru mediul de afaceri. A anunțat că va crea un consiliu economic pe lângă președinte și va avea un consilier pentru diaspora. De asemenea, s-a declarat un susținător al bisericii.

În spiritul manualelor de istorie din perioada sovietică, Dodon a accentuat în câteva rânduri ”identitatea seculară a poporului moldovenesc” și le-a cerut oamenilor de cultură să promoveze această viziune: ”Îndemn intelectualitatea țării, oamenii de cultură, cercurile academice și, mai ales, stimații noștri profesori, cărora vă încredințăm educarea generațiilor viitoare ale neamului nostru, să vă consacrați munca și opera întru protejarea și cultivarea identității seculare a poporului nostru moldovenesc”. 

A depus flori ”pe furiș”

                                          Protestatari anti-Dodon / FOTO: Report.md

Din cauza protestatarilor care și-au dat întâlnire în centrul Chișinăului ca să-l huiduiască pe Dodon, noul președinte a mers să depună flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare cu o jumătate de oră mai devreme decât se anunțase oficial. Totuși, mai mulți tineri au reușit să ajungă și, chiar dacă au fost blocați de poliție, au reușit să-i transmită președintelui un mesaj: „Jos Dodon!”. Pe de altă parte, manifestanții pro-Dodon din fața Palatului Republicii au fost duși și ei la monument. Pentru aceasta, traficul rutier în centrul Chișinăului a fost temporar blocat.

Contestat din prima zi

Chiar în ziua inaugurării, deputații PL au propus să fie creată o comisie care să examineze constituționalitatea declarațiilor lui Igor Dodon referitoare la pretinsele scuze pe care Chișinăul ar trebui să le ceară „de la Transnistria” pentru războiul din 1992. Propunerea nu a fost, însă, acceptată, deputatul PD Dumitru Diacov propunând să fie urmărit comportamentul lui Dodon în continuare.

Igor Dodon are preconizate pentru astăzi întrevederi cu câțiva oficiali străini care au reușit să ajungă la Chișinău – cea mai înaltă funcție a oaspeților fiind cea de vicepremier.

Dragoș Drăgan