UPDATE Ministerul Afacerilor Externe și Intergrării Europene de la Chișinău a emis un comunicat prin care anunță motivele care au stat la baza declarării lui Dmitri Rogozin persona non-grata.

„Astăzi, 2 august 2017, ambasadorul Federației Ruse, Farit Muhametșin, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene în legătură cu declarațiile publice de dată recentă făcute de către viceprim-ministrul Federației Ruse, Dmitri Rogozin.

În particular, ambasadorului rus i s-a atras atenția asupra interviului acordat recent de vicepremierul Dmitri Rogozin postului de televiziune ”Rossia 24”, în care acesta și-a permis să dea aprecieri defăimătoare la adresa Republicii Moldova și, implicit, a cetățenilor țării noastre. De asemenea, vicepremierul rus a avut aprecieri ofensatoare și la adresa autorităților țării noastre, acestea având un caracter denigrator și mincinos.

Din păcate, vicepremierul rus nu este la prima sa ieșire de acest gen, care nu pot fi calificate în alt mod decât o ingerință brutală în treburile interne ale statului nostru. Mai mult, astfel de declarații nu cadrează nici cu caracterul relațiilor bilaterale pe care Republica Moldova dorește să le construiască împreună cu Federația Rusă, pe bază de respect reciproc.

Având în vedere aceste argumente, respectiv impactul extrem de negativ al declarațiilor înaltului demnitar de stat rus asupra imaginii și prestigiului țării noastre, atât pe plan intern, cât și extern, ambasadorului Farit Muhametșin i s-a comunicat decizia autorităților moldovenești de a-l declara pe Dmitri Rogozin persoană indezirabilă pe teritoriul țării noastre, cu aplicarea interdicției de intrare și tranzitare a teritoriului Republicii Moldova”.

***** Știrea inițială

Demnitarul de la Kremlin a declarat pentru presa din Rusia că aproximativ cu jumătate de an în urmă oficialii de la Chișinău au venit să cerșească niște fleacuri.

„A venit la noi o delegație guvernamentală din Moldova. Cum să vă spun, un fel de țigăneală, vă spun deschis. Și au cerșit pentru ei tot felul de fleacuri: și despre tranzitul mijloacelor de transport, în ceea ce ține de livrarea merelor și vinurilor, în problema migrației.... Iar când a venit timpul să fie rezolvate unele probleme primordiale cu Guvernul Moldovei, s-au ascuns prin găuri, ca șoarecii”, afirma oficialul rus.

La rândul său, premierul moldovean, Pavel Filip și-a argumentat decizia de a-i interzice lui Rogozin prin faptul că cetățenii țării noastre trebuie tratați cu respect, iar felul cum a procedat vicepremierul rus este inacceptabil.

Amintim că după mediatizarea acestor declarații, reprezentanții societății civile din Moldova au semnat o petiție online prin care au cerut autorităţilor ca Dmitri Rogozin să fie declarat persona non-grata în Republica Moldova.

Săptămâna trecută, avionul în care se afla Dmitri Rogozin și care ar fi trebuit să aterizeze la Chișinău nu a primit drept de survol în spațiul aerian al României din cauza sancțiunilor Uniunii Europene dictate împotriva mai multor oficiali ruși, printre care și Rogozin.

Cu acea ocazie, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut reacții pro Rogozin și împotriva deciziei României de a nu-i pemite sosirea la Chișinău a vicepremierului rus.

De data asta, decizia guvernului Republicii Moldova l-a surprins pe Igor Dodon în concediu.