Aleșii poporului organizează astăzi o dezbatere publică despre propaganda în spațiul mediatic autohton. Experții media spun că acest eveniment este doar o bifă, scopul adevărat fiind dezbaterea proiectului de lege a noului Cod al audiovizualului propus de PD - inițiativă care vrea ”să înghită” toți micii radiodifuzori.

În Parlament așteaptă să fie votate două proiecte de amendare a Codului audiovizualului (proiectul nr. 125, elaborat de Partidul Liberal şi proiectul nr. 218, elaborat de Partidul Democrat). Ambele proiecte includ obligativitatea radiodifuzorilor autohtoni de a produce zilnic cel 8 ore de produs autohton, inclusiv 6 ore în prime-time (maximă audiență). Prin impunerea a acestor condiții, însă, radiodifuzorii mici, care nu vor avea capacitatea să producă mai mult conținut autohton, vor falimenta și vor rămâne doar radiodifuzorii mari.

Media, la cheremul celor cu punga mare

Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) a comunicat pentru Report.md că democrații vor să grăbească lucrurile, pentru a monopoliza piața media. „Ei au decis ca aceste proiecte să fie comasate în noul Cod al audiovizualului. Sunt sigură că deputații care au anumite interese vor insista ca în redacția noului Cod să fie incluse prevederile așa cum și le doresc ei. În actualul Cod tot există prevederi ce țin de produsul autohton. Acum, însă, ei insistă ca acest conținut autohton să fie difuzat într-un anumit interval de timp: de la ora 600 dimineața până la 2400. . Până acum, mai mulți radiodifuzori transmiteau în reluare produsele autohtone în timpul nopții. Astfel, compenasau orele cu „produs autohnon”. Democrații vor, însă, să impună radiodifuzorii să difuzeze produs autohnon în prime-time. Astfel, dacă radiodifuzorul va avea o emisiune proprie, nu o va putea difuza în reluare peste o oră. Așa îi impun pe radiodifuzori să producă mai mult. Dar nu toți își permit asta și apare pericolul ca unor radiodifuzori să le fie retrasă licența. Vor rămâne pe piață câteva posturi de televiziune mari, care vor rezista pentru că au în spate oameni cu punga mare, oligarhi care își pot permite să plătească pentru conținut autohton”, a menționat expertul CJI.

Se urmărește scoaterea unor posturi TV de pe piață

În opinia lui Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente, proiectul de lege al democraților urmărește „epurarea” anumitor posturi TV de pe piața audiovizuală: „În loc să creeze condiţii care ar stimula creşterea volumului şi a calităţii produsului autohton, parlamentarii impun restricţii care avantajează anumiți proprietari de media. Proiectul PD ridică și alte semne de întrebare, cum ar fi excluderea prevederii, prin care retragerea licenţei de emisie este posibilă doar după epuizarea celorlalte modalităţi de sancționare gradual, a spus directorul API în cadrul unei  şedinţe a Clubului de discuții „STOP FALS!”.

Macovei a menționat că  dacă până la 31 iulie legea va fi votată şi va intra în vigoare până la alegerile din octombrie, probabil se intenționează lărgirea spaţiului de manevră al posturilor de televiziune mari, cu mai mult produs autohton.

În replică, deputatul PD Sergiu Sârbu, unul dintre autorii proiectului de lege nr. 218, a explicat că produsul autohton trebuie protejat și promovat, iar Legislativul va organiza consultări  la care vor fi discutate aceste probleme, deoarece unii „au distorsionat sensul și conținutul proiectului”.

Critici din exterior

Aprecieri negative, care vizează proiectul democraților, au venit și din partea instituțiilor internaționale. La 13 iulie curent, reprezentanta OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatović, i-a adresat președintelui Parlamentului, Andrian Candu, o scrisoare în care a specificat că: „este contraproductiv să încerci să limitezi discursul prin intermediul unei legislații excesiv de restrictive”. „Am încredere că proiectele de legi vor fi revizuite cu atenție de către membrii Parlamentului înainte de a fi adoptate în a doua lectură, asigurându-se că reglamentările nu prezintă limite nejustificate privind libertatea de exprimare și libera circulație a informației”, a conchis reprezentanta OSCE.

Lilia Zaharia