Interdicția de intrare în Republica Moldova pentru președintele AUR, George Simion, a fost prelungită pentru încă cinci ani, au confirmat pentru publicația NewsMaker reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Migrație de la Chișinău.

Inspectoratul General pentru Migrație din Republica Moldova a declarat pentru NewsMaker că, de la începutul războiului din Ucraina în februarie 2022, a luat măsura asiguratorie de declarare ca indezirabili în cazul a 98 de străini.

"În Republica Moldova, străinii pot fi declarate persoane indezirabile dacă aceștia au desfășurat, desfășoară ori există indicii temeinice în privința acestora că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică", a menționat Inspectoratul. 

"Autoritatea competentă a Republicii Moldova a informat autoritățile din România despre decizia adoptată, a precizat Inspectoratul, adăugând că se află într-un litigiu cu George Simion care a contestat în instanță măsura impusă". 

George Simion a fost expulzat pe 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani. Potrivit TV8, interdicția a fost pusă în aplicare după ce, la 27 august 2018, unui grup de cetățeni români, participanți la Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova.

Motivul inițial a fost comportamentul inadecvat și provocator al unor persoane, refuzul de a se conforma procedurilor legale și o serie de amenințări în discuțiile cu reprezentanții Poliției de Frontieră. În același timp, autoritățile din România au negat afirmațiile, spunând că tinerii au avut un comportament adecvat, notează NewsMaker.

În pofida interdicției, Simion a încercat în 2021 și 2022 să intre în Republica Moldova.

Recent, premierul român Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), a anunțat că va cere premierilor Ucrainei și Republicii Moldova să explice motivele pentru care președintele AUR George Simion are interdicție de a intra în aceste două țări.

Potrivit News.ro, Ciolacu a spus că are acces la informație, însă nu ar avea posibilitatea să o facă publică. În 2018, Simion nu intrase în politică.

El a fost mult timp un activist care a militat pentru unirea României cu R. Moldova, organizând numeroase demonstrații în R. Moldova.