Gabriela Vrânceanu Firea, noul primar al Bucureștiului, va împlini 44 de ani pe 13 iulie. A fost, ani de zile, una dintre cele mai reputate prezentatoare de televiziune, iar acum are o carieră şi pe scena politică. 

Duminică seară, în primul discurs de după alegeri, ea a promis bucureștenilor „toleranță zero pentru corupție”. Alături de ea, la prima ei declarație de primăriță, a stat doar președintele PSD, Liviu Dragnea, condamnat definitiv de justiție la 2 ani de închisoare cu suspendare.Pe la sediul partidului au trecut mai mulți PSD-iști să o felicite pe Firea, printre care și fostul premier Victor Ponta, care este urmărit penal.

Este primul candidat social-democrat care câștigă primăria capitalei României, considerată până acum o „redută” anti-PSD. De asemenea, este prima femeie aleasă vreo dată primar de către bucureșteni.

„Ma bucur foarte mult că proiectul meu, care a însemnat o capitală cu școli și spitale mai bune, cu rezolvarea problemei traficului infernal din București, cu mai multe locuri de joacă pentru copii și mai multe parcuri, cu diminuarea poluării, cu transparență în Primărie și toleranță zero la corupție, a avut câștig de cauză”, a spus Gabriela Vrânceanu Firea.

Întrebată dacă își propune și obținerea funcției de președinte al PSD, Firea a raspuns: „Nu. Dacă am intrat în această competiție, am făcut-o din dorința de a rezolva problemele din București, nu pentru a avea o carieră politică. Sub nici o formă nu am astfel de gânduri. Sunt un om serios și voi dovedi acest lucru”, a mai spus Firea, cu Liviu Dragnea alături. 

Judecând după reacțiile apărute în presa internațională, românii au provocat uimire în Europa alegând ca primari, în mai multe orașe mari, persoane urmărite penal sau chiar condamnate. În opinia analiștilor politici, PSD-ul de stânga a fost avantajat de eliminarea turului doi de scrutin, considerându-se că prin aceasta s-a comis o greșeală - de dragul economisirii unor bani (pentru organizarea turului II) a fost eliminată șansa regrupării forțelor.

                                                                          FOTO: independent.md

Dintre politicienii din Republica Moldova doar prim-vicepreședintele PDM, controversatul oligarh Vlad Plahotniuc (de numele căruia sunt legate cele mai răsunătoare scandaluri de corupție și despre care se spune că ar controla în totalitate puterea în Republica Moldova), a salutat victoria PSD la alegerile din România: „Felicitări și sper să întărim și mai mult cooperarea între primarii PSD din România și cei PDM din Republica Moldova, spre beneficiul cetățenilor din ambele țări!”, a scris Plahotniuc pe o rețea de socializare.

Vitalie Călugăreanu