Republica Moldova sărbătorește marți 28 de ani de independență, perioadă în care a oscilat între Vest și Est. În ajun, ministrul rus al Apărării, invitat la Chișinău de președintele pro-rus Igor Dodon (în contrast cu poziția Guvernului), a inspectat trupele rusești de ocupație din regiunea transnistreană (ele staționează acolo contrar acordurilor internaționale și contrar voinței autorităților moldovene) și a decorat mai mulți militari ruși și transnistreni cu medalia Federaţiei Ruse „pentru fortificarea comunității militare”.

Marți, 27 august, s-a împlinit 1 an de la intervenția în forță a poliției împotriva celor aproximativ 70 de protestatari care stăteau jos, la poalele monumentului domnului Ștefan cel Mare, opunându-se regimului Plahotniuc. Printre ei și actualul prim-ministru Maia Sandu, dar și actualul ministru de Interne, Andrei Năstase – momentan parteneri de coaliție cu socialiștii lui Igor Dodon. Toți au fost săltați și duși pe sus, pentru ca președintele (de atunci și de azi) Igor Dodon să poată depune, huiduit sub fanfară, flori la monumentul domnitorului. „Niciodată în 27 de ani de independență nu a fost ca președintele să nu depună flori la monumentul lui Ștefan cel Mare. Și nu cred că în acest caz, președintele Republicii Moldova, eu, Igor Dodon, trebuie să fie primul președinte care, de ziua Independenței, să nu depună flori. (...) Din 2009 încoace am organizat și eu proteste, dar niciodată nu mi-am permis de Ziua Independenței să blochez depunerea de flori de către corpul diplomatic la monumentul lui Ștefan cel Mare”, comenta atunci Igor Dodon.

Cum schimbă puterea mesajele politicienilor

„Nimeni nu va scăpa de răspundere penală pentru executarea unor ordine ilegale -, atât cei care au fost filmați, cât și cei care se ascundeau sub maşti”, se revolta Andrei Năstase, pe Facebook, în 2018, după intervenția în forță a poliției... „Dacă credeți că poate fi schimbat un sistem în 2 luni de zile, greșiți. Noi nu suntem ca ei ca să schimbăm oamenii lor cu oamenii noștri! Eu nu vreau să recurg la arbitrariu!”, a spus marți 27 august 2019, Andrei Năstase, răspunzând la întrebarea unui jurnalist despre păstrarea în funcție a unor șefi din polițe învestiți de fosta guvernare. „Vinovații, vă asigur, vor răspunde în fața justiției. Dar pentru faptele lor, nu pentru supărările noastre. Doar așa putem merge înainte! Un om liber este un om puternici! Fiți puternici, nu vă temeți! Moldova se schimbă!”, a precizat Năstase.

Tot marți, 27 august, se împlinesc 3 ani de când regimul Plahotniuc (deja eșuat) a sărbătorit Ziua Independenței după garduri metalice și în spatele a câtorva cordoane de polițiști. La distanță de trei ani, Plahotniuc, care a fugit din Moldova după schimbarea puterii, a postat un mesaj de felicitare pe Facebook în care a reamintit că nu se simte în siguranță.

                             Ziua Independenței sub guvernarea Plahotniuc - anul 2016 / FOTO: Report.md

În schimb, pe Igor Dodon nu l-a mai împiedicat nimeni anul acesta să depună flori. Mai mult, conform protocolului, acesta a fost însoțit la ceremonie inclusiv de premierul Maia Sandu și s-a lăudat cu asta pe rețelele de socializare, postând și poze alături de premier: „Astăzi, cu prilejul marcării celei de-a 28-a aniversări a proclamării independenței Republicii Moldova, împreună cu prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, deputați în Parlament, consilieri prezidențiali și ambasadori acreditați în Republica Moldova, am depus flori la monumentul „Maica Îndurerată” din cadrul complexului memorial „Eternitate”, ulterior la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt”.

Fake news prezidențial

Maia Sandu nu a fost însă, alături de Dodon, la depunerea de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, ci doar la monumentul „Maica Îndurerată” (consacrat celor care au murit în 1992 în timpul războiului moldo-rus de la Nistru). În postarea sa însă, Igor Dodon spune altceva, iar în poza atașată, cu momentul depunerii de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare, în locul unde ar fi trebuit să fie Maia Sandu apare un militar din garda de onoare întors cu spatele, care ca și cum ar acoperi-o pe Maia Sandu.

                                                                             FOTO: Facebook/Igor Dodon

Maia Sandu, alături de Andrei Năstase și alți membri ai Guvernului au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare mai târziu. Premierul a reamintit despre intervenția în forță a polițiștilor la 27 august 2018 și a menționat că a ținut să revină aici „în mod simbolic pentru a depune flori împreună cu oamenii acestei țări”. „Respectul față de oameni, pentru democrație și libertate este mai important decât protocolul care presupune că de Ziua Independenței prim-ministrul depune flori alături de șeful statului și președintele Parlamentului. Cetățenii liberi astăzi pot veni să sărbătorească Ziua Independenței așa cum trebuie să se întâmple într-o societate democratică. Avem mult de muncă, dar ne bucurăm acum de libertate și felicit toți cetățenii cu acest prilej”, a spus Maia Sandu.

                                                                                FOTO: Curentul.md

În mesajul de felicitare adresat moldovenilor, Igor Dodon a vorbit în română (el susține că e moldovenească) și rusă și nu a uitat să invoce și cei „600 de ani de statalitate moldovenească”. Potrivit lui, 27 august 1991 a fost „un moment istoric excepțional” care „ne-a oferit prilejul să ne construim cu propriile eforturi ţara, economia, societatea și viitorul”. (...) „Avem suficient potenţial uman şi intelectual pentru a deveni un stat modern împlinit, iar dacă vom demonstra în continuare cutezanță și maturitate politică, dacă vom fi solidari şi bine intenționați, vom reuşi să realizăm cele mai înalte obiective pentru țară”, a menționat Dodon în mesaj.

Maia Sandu: Moldova, sub ocupație militară și dependentă energetic

Pe de altă parte, Maia Sandu a menționat că la 28 de ani de independență, Moldova abia învață să fie un stat - un stat tânăr, cu instituții fragile, în plină formare, care trebuie consolidate și dezvoltate. „Dacă aveam un stat atât de vechi cum se pretinde, nu se lăsa capturat atât de ușor de căpușa oligarhică, pe care abia am reușit să o eliminăm prin efort comun, dar efectele căreia le resimțim din plin. (...) Ca stat, nu am reușit să oferim oamenilor siguranța zilei de mâine. Cetățenii nu au încredere în stat, fiindcă acesta nu le asigură securitatea și bunăstarea cuvenită. (...) Ca popor, ca societate, ne-am lăsat prea ușor divizați și manipulați de politicieni iresponsabili, care și-au făcut jocurile și clădit averile pe seama noastră. Lipsa de coeziune și solidaritate internă ne pune piedici în adoptarea modelului necesar de dezvoltare – integrarea europeană”, a spus Maia Sandu.

Potrivit premierului, „Republica  Moldova nu poate fi independentă pe deplin atât timp cât are o armată străină pe teritoriul său cât nu este independentă energetic”.

La rândul său, fiind întrebat despre recenta declarație a lui Igor Dodon, făcută pentru presa din Belarus, precum că Moldova nu va adera la UE, liderul PPDA Andrei Năstase a menționat că „cei care acreditează ideea că Republica Moldova nu va ajunge în UE fac foarte mult rău acestei țări. I-aș sfătui pe acești politicieni să înceteze să spună una acasă și alta prin Belarus”. Potrivit lui Năstase, „Moldova are o singură cale – integrarea în UE, relații reciproc avantajoase și cu Vestul, și Estul, relații strategice cu România – deziderate care au stat la baza configurării acestui Guvern”.

Mesaje de felicitare cu subtilități

În timp ce președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat cu ocazia Zilei Independenței pe Igor Dodon, ambasadorii SUA și ai României au felicitat cetățenii Republicii Moldova. „Primiți sincerele mele felicitări cu prilejul Zilei Independenței Republicii Moldova și a celei de-a 75 aniversări de la eliberarea Moldovei de fasciști”, i-a scris Putin lui Dodon.

„Noi, românii, spre deosebire poate de alții, punem întotdeauna și un strop de dragoste în relațiile noastre bilaterale speciale, care se bazează pe comunitatea de cultură, limbă, istorie și tradiții. Dragă Republica Moldova, la cea de-a 28-a aniversare a independenței tale, îți doresc să-ți consolidezi democrația, instituțiile și statul de drept, precum și să-ți urmezi neabătut calea europeană, care asigura stabilitate, predictibilitate și prosperitate tuturor Cetățenilor tăi. Te asigur, totodată, că România îți este întotdeauna alături, iar sprijinul nostru pentru viitorul tău european este sincer, dezinteresat și transpartinic”, a menționat amabsadorul României, Daniel Ioniță.

Iar ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, i-a asigurat pe moldoveni că Statele Unite vor continua să susțină Republica Moldova în procesul de construire a unei societăți prospere, democratice și afirmarea locului bine meritat în Europa.

La 27 august 1991, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Declarația de Independență. Declarația originală a ars în timpul protestelor din aprilie 2009, dar a fost reconstituită în 2010. Proclamarea independenței Republicii Moldova a fost posibilă urmare a eșuării loviturii de stat de la Moscova din 1991.

DW