A patra zi de proteste în fața Parlamentului împotriva proiectelor de lege privind votul uninominal și cel mixt - inițiative votate săptămâna trecută de deputații democrați, socialiști „grupul Leancă”. Manifestanții au promis că vor picheta în fața Legislativului toată săptămâna.

În timp ce în Piața Marii Adunări Naționale oameni aduși în mod organizat de PD priveau spectacolul organizat de partid, la Parlament, protestatarii scandau: ”Nu schimbăm sistemul, vă schimbăm pe voi! ”Afară!”.

Manifestanții și-au manifestat nemulțumirea față de votarea în prima lectură a celor două proiecte de lege de schimbare a actualului sistem electoral. Manifestanții au spus că nu vor ceda și vor ieși la proteste în fiecare seară, pentru ca experții Comisiei de la Veneția, ajunși marți la Chișinău, să vadă că nu există un consens în această privință la nivelul societății. ”Ce va spune Parlamentul Comisiei de la Veneția? Parlamentul nu vine cu un concept clar, documentat și gândit, pentru ei au făcut ceea ce au făcut în grabă și pe furiș”, a spus directorul Institutului de Politici Publice din Moldova, Arcadie Barbăroșie.

Reformă promovată prin corupție politică

                                                                             FOTO: Report.md 

Lectorul universitar Petru Negură a îndemnat cetățenii să iasă la protest în fiecare seară: ”Toată lumea este afectată de ceea ce se petrece la nivel politic. Fapta condamnabilă care s-a întâmplat e că această reformă e promovată prin corupție politică. Să luăm atitudine și să ne adunăm zilnic aici, în fața Parlamentului”.

Protestatarii au anunțat că se vor aduna la Parlament în fiecare seară, iar duminică, 14 mai, cetățenii sunt așteptați la un amplu protest împotriva schimbării sistemului electoral.

Lilia Zaharia