Alexandr Nikiforov este un moldovean din Tighina (Bender) care a obținut azil politic în Germania. A părăsit Republica Moldova în 2014 după ce a fost vizitat de securiștii transnistreni, interesați de relațiile sale (pe atunci jurnalist) cu jurnaliștii germani.

FOTO: Alexandr Nikiforov, fost jurnalist transnistrean, refugiat în Germania

„Mi-a fost greu să plec din țara mea. Aș fi vrut să lucrez în continuare jurnalist. Acum nu mă mai gândesc la asta pentru că a trecut prea mult timp și am alte planuri, alte priorități. Încerc să mă încadrez în societatea germană și să încep o viață nouă”, ne-a spus Alexandr.

Președintele Igor Dodon a participat recent la Conferința pe probleme de securitate de la Munchen. A mers acolo fără a-și coordona poziția cu Guvernul. El a exprimat poziția Președinției în problema soluționării problemei transnistrene.

Fostul ambasador al Republiciii Moldova la ONU, Vlad Lupan, a publicat pe blogul său mai multe poze cu „planul” lui Dodon de federalizare a Republicii Moldova. Potrivit ambasadorului, Dodon a prezentat experților europeni o broșură tradusă în câteva limbi care conține planul său de reglementare a problemei transnistrene. Experții numesc proiectul lui Dodon - „planul Kozak 2”.

În opinia fostului jurnalist Alexandr Nikiforov, inițiativa lui Igor Dodon reprezintă o „catastrofă pentru Moldova”: „Acest plan de federalizare ar fi o greșeală fatală care va pune punct statalității cu care defilează Dodon la nivel de retorică. Transnistria și Găgăuzia vor înghiți restul țării. Rusificarea va căpăta alte valențe, iar majoritarii – cei care se consideră români/moldoveni – vor fi nevoiți fie să accepte această situație, fie să-mi urmeze exemplul - să plece”, a comentat fostul jurnalist de la Tighina. 

Acest punct de vedere este susținut și de expertul în probleme de securitate de la IDIS „Viitorul”, Rossian Vasiloi: „Igor Dodon a prezentat, de fapt, la Munchen, un plan „Kozak 2” – un plan rusesc de reglementare. Și eu nu exclud că a făcut asta având girul unor factori de decizie care controlează momentan guvernarea de la Chișinău”, a spus Rossian Vasiloi.

Jurnalistul refugiat din Transnistria, Alexandr Nikiforov, crede că la Chișinău, anumite forțe politice, și-ar coordona acțiunile „în subteran” în vederea deturnării cursului european al Republicii Moldova.

Fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington, Igor Munteanu, de asemenea a avertizat asupra pericolelor la care președintele ar expune țara prin „planul” său de reglementare propus. Într-o postare pe Facebook, Munteanu developează interesele rusești care transpar din proiectul lui Dodon: „Un plan de inspirație rusească, de federalizare a Republicii Moldova, care contrazice Constituția țării și care invocă ”egalitatea a 2 state” într-un document ce urmărește transnistrizarea Moldovei”, apreciază Igor Munteanu.

În opinia expertului în probleme de Securitate de la Kiev, Anton Mikhnenko, acest plan ar putea pune în pericol întreaga regiune, mai ales că în Donbas Rusia a intervenit cu militari și tancuri.

FOTO: Anton Mikhnenko

„Propunerea lui Dodon este o reeditare voalată a „planului Kozak”. Federalizarea Republicii Moldova după acest plan va atrage incontestabil presiuni din partea Rusiei asupra Ucrainei și stabilirea hegemoniei ruse în această regiune”, ne-a spus Anton Mikhnenko.

Costel Prepelița