Presa rusă comentează diferit vizita lui Igor Dodon la Moscova. În timp ce unele instituții de presă pun accent pe intenția declarată a acestuia de a denunța Acordul de Asociere cu UE, altele menționează că întrevederea a fost extrem de scurtă, plicticoasă, iar Putin a preferat să se axeze, în timpul conferinței comune de presă, pe scandalul legat de prostituție în care ar fi implicat președintele american, Donald Trump, decât pe relațiile cu Republica Moldova și vizita lui Dodon, care stătea alături de el și zâmbea.

”Marți, Vladimir Putin s-a întâlnit cu Igor Dodon, iar după întrevedere și-a împărtășit impresiile despre prostituție”, scrie „Kommersant”. Autorul menționează că Putin a preferat să discute, alături de Dodon, despre scandalul în care este implicat Trump.

„Kommersant” sugerează că în timpul conferinței comune, Dodon a avut un comportament servil față de Putin și parcă era gata să aplaude declarațiile acestuia.

În ceea ce privește declarațiile celor doi oficiali, „Kommersant” notează că Putin a amintit de „planul Kozak” eșuat în 2003, care prevedea federalizarea Republicii Moldova, iar Dodon s-a pronunțat pentru denunțarea Acordului de Asociere cu UE.

Ziarul ”Trud”, care a publicat pe pagina sa electronică mai întâi declarațiile lui Putin despre prostituate și Trump, făcute la conferința comună cu Dodon, și abia după asta abordează subiectul legat de Republica Moldova.

Și ”Eho Moskvî” pune accent pe declarațiile lui Putin despre Trump, de la conferința comună cu Dodon și pomenește doar de promisiunea lui Dodon de a anula Acordul de Asociere cu UE și cea a lui Putin de a permite câtorva companii moldovenești să exporte în Rusia.

”Dodon a venit la Putin după parteneriat strategic”, titrează ”Komsomolskaia Pravda”. Ziarul notează că după ce Igor Dodon în campania electorală s-a erijat deschis drept pro-rus, a declarat Crimeea teritoriu rusesc și l-a elogiat pe Putin, nu a surprins pe nimeni că a întreprins prima vizită la Moscova. Potrivit publicației, agenda discuțiilor a fost încărcată, iar având în vedere caracterul relațiilor moldo-ruse de până acum ”vizita poate fi considerată un progres”.

”Moldova ar putea anula Acordul de asociere cu UE”, titrează ”Izvestia”, citând declarațiile lui Igor Dodon. Ziarul notează că aceasta este prima vizită oficială a unui președinte al Republicii Moldova în Rusia, după o pauză de 9 ani.

Pe de altă parte, ”Nezavisimaia Gazeta” scrie că ”Republica Moldova ar putea exploda din cauza intenției lui Dodon de a denunța Acordul de asociere cu UE”. ”Declarația lui Igor Dodon la Moscova în timpul conferinței de presă cu Vladimir Putin referitor la posibila denunțare de către Chișinău a acordurilor cu UE riscă să încingă atmosfera în Republica Moldova, unde societatea și așa este divizată în pro-ruși și pro-europeni”, notează ziarul, care menționează că unii politicieni de la Chișinău au criticat deja aceste declarații. În același timp, ”Nezavisimaia Gazeta” îl citează pe deputatul socialist Vladimir Țurcan care susține că PSRM doar va amenda Acordul de Liber Schimb cu UE.

”Moldova merge în întâmpinarea Rusiei”, scrie Agenția Federală de Știri. Agenția îl citează pe expertul rus Alexei Nejivoi, conducătorul Laboratorului de tehnologii social-politice, care consideră că Dodon caută posibilități de coexistență și cu Rusia și cu UE: ”Conducătorii unor state ca Moldova se ocupă cu comerțul internațional. Regiunea este importantă și pentru UE și pentru Rusia, de aceea Dodon încearcă să-și crească valoarea și să obțină beneficii din ambele părți. El poate deveni monedă de schimb în conflictul dintre Moscova și Bruxelles”, consideră Nejivoi.

”Președintele decorativ al Moldovei, Dodon, imită integrarea eurasiatică”, titrează „Regnum”. Agenția citează declarațiile lui Igor Dodon prin care acesta l-a rugat pe Putin să-i ofere Moldovei statut de observator la Uniunea Eurasiatică. „Regnum”, însă, amintește că Republica Moldova este o țară parlamentară, iar Legislativul este controlat de o majoritate ”pro-europeană”, în timp ce atribuțiile șefului statului, inclusiv în materie de politica externă, sunt extrem de limitate.

Dragoș Drăgan