Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis suspendarea președintelui Igor Dodon, iar Pavel Filip, în calitate de premier cu mandatul expirat, a fost desemnat „președinte interimar” și a emis decretul de dizolvare a Parlamentului.

Duminică, în cadrul unui briefing, el a semnat decretul prin care a stabilit data alegerilor anticipate – 6 septembrie 2019.

              Vlad Plahotniuc și Pavel Filip la manifestația PDM din centrul Chișinăului / FOTO: Report.md 

Asta după ce sâmbătă, 8 iunie, PSRM și blocul ACUM (care au împreună 61 de mandate de deputat din totalul de 101) au învestit, împreună, un nou Guvern, condus de Maia Sandu - un Guvern nerecunoscut de Curtea Constituțională.

Dodon: „Mergem până la capăt!”

Dodon a fost suspendat pentru că a refuzat să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului după ce, vineri, Curtea Constituțională a interpretat calendarul firesc, stabilind că termenul de 3 luni de la data validării alegerilor (9 martie 2019) statuat în Constituție, pentru formarea noului guvern, nu înseamnă 3 luni, ci 90 de zile, aceasta însemnând că termenul pentru învestirea noului guvern a expirat la 7 iunie 2019, ora 00.00. În mod normal, cele trei luni expiră duminică, 9 iunie.

„Din câte vedem, Partidul Democrat nu intenționează să transmită pe cale pașnică puterea majorității parlamentare legitime și Guvernului legal. Și aceasta, în pofida faptului că procesele de ieri din Parlament și noul Guvern format au fost susținute de majoritatea cetățenilor și au fost recunoscute de partenerii noștri externi din Vest și din Est”, scrie Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

El a chemat comunitatea internațională să intermedieze „procesul de transmitere pașnică a puterii” și a îndemnat ”poporul Moldovei la o mobilizare fără precedent și ieșirea la proteste pașnice”, dar nu astăzi, când în PMAN au fost aduși susținătorii PDM. Potrivit lui, suspendarea sa din funcție este „o nouă încercare disperată de a utiliza Curtea Constituțională în tentativa de a uzurpa puterea”. (...) „Nu există cale de întoarcele. Mergem până la capăt. Nu vom face cale întoarsă. Cu privire la acțiunile stradale de astăzi, organizate de Partidul Democrat, vă îndemn pe toți să rămâneți acasă. Nu vă lăsați intimidați și provocați de reprezentanții lui Plahotniuc. Avem o altă situație. În Moldova a venit schimbarea!”, a menționat Dodon.

ACUM și PSRM se adresează organelor de forță

În legătură cu situația politică din țară, deputații ACUM și PSRM s-au convocat la Parlament și au adoptat o declarație comună prin care invocă uzurparea puterii în stat și cer PDM să transmită puterea pe cale pașnică.

Prin declarația adoptată, Parlamentul constată „uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare antipopulară”. „Au decis să meargă pe calea destabilizării și violențelor. Venim cu un apel către toți angajații instituțiilor de stat și instituțiilor de forță de a nu executa instrucțiunile și ordinile uzurpatorilor… Parlamanetul declară în afara legii guvernul precedent. Contăm pe înțelepciunea celor vizați că nu vor duce țara la confruntări civile”, a citat din declarație, de la tribuna Parlamentului, Maia Sandu, votată ieri prim-ministru.

Declarația a fost completată cu un amendament prin care sunt declarate arbitrare deciziile luate de Curtea Constituțională începând cu 7 iunie, dar și un amendament prin care sunt sesizate instituțiile internaționale.

„Curtea Constituțională a aprofundat criza politică din Republica Moldova prin hotărârile și avizele pe care le-a adoptat în ultimele zile”. De această părere este expertul în drept constituținal Teodor Cîrnaț. Potrivit lui, CC nu avea dreptul să dizolve Parlamentul fără a studia de facto ce s-a întâmplat în Legislativ și fără a avea acces la documente. „În ultimul timp Curtea Constituțională și-a depășit în mod vădit atribuțiile și este o instituție a Partidului Democrat care exercită întocmai ordinele acestei formațiuni, fiindcă CC, în conformitate cu Constituția, nu face parte din nicio putere legislativă, executivă sau judecătorească, dar este un arbitru. Însă graba cu care a emis hotărârile și avizele mă fac să concluzionez că CC și-a depășit totalmente atribuțiile”, susține exepertul.

În acest moment mai multe autocare cu susținători ai PDM se îndreaptă spre Chișinău.


Noaptea trecută, în fața mai multor instituții ale statului activiștii PDM au montat corturi.