Președintele Igor Dodon și șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, s-au întâlnit miercuri la Tighina. Nu se știe, însă, dacă Dodon și-a cerut „scuze de la Transnistria pentru războiul din 1992” (așa cum pleda anterior), deoarece presa liberă nu a avut acces la eveniment, iar Dodon nu a răspuns nici la o întrebare în cadrul briefingului susținut la Chișinău.

În schimb se știe că Dodon l-a felicitate în mod repetat pe Krasnoselski cu ocazia victoriei la recentele „alegeri prezidenţiale”, scrutin nerecunoscut de nimeni. Dodon și Krasnoselski au readus în discuție problema recunoașterii de către autoritățile constituționale a diplomelor și plăcuțelor de înmatriculare transnistrene.

Umilință

Înainte să-și dea acordul în privința întâlnirii, Krasnoselski i-a cerut lui Dodon să se determine încotro vrea să ducă Moldova și să se „clarifice ce fel de popor locuiește în dreapta Nistrului” – moldovenesc sau român, pentru că, susține liderul transnistrean, „în stânga Nistrului locuiește un popor legat de lumea slavă”, adică de Rusia.

Au urmat o serie de acțiuni prin care, se presupune, că Dodon a vrut să-i arate lui Krasnoselski și Rusiei încotro vrea să ducă Moldova: a schimbat limba română cu cea „moldovenească” pe site-ul Președinției, a scos drapelul UE de pe frontispiciul Reședinței Prezidențiale, i-a anulat marți cetățenia moldovenească ex-președintelui României, Traian Băsescu.

Krasnoselski: Doar independența „rmn”

Igor Dodon a menționat că s-a discutat despre problemele acumulate de-a lungul ultimilor ani și a dat asigurări că „în următoarele luni, locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului vor simți schimbări benefice”.

                             Igor Dodon nu a răspuns nici la o întrebare în cadrul briefingului / FOTO: Report.md

„Am discutat despre libera circulație a persoanelor, problema recunoașterii documentelor, despre circulația pe calea ferată și despre legătura telefonică”, a menționat, la rândul său, Vadim Krasnoselski. Liderul separatist a insistat, însă, că  „garanția de securitate „rmn” este independența regiunii transnistrene”. De asemenea,  Krasnoselski a solicitat „respect pentru oamenii și poporul moldovenesc transnistrean”.

În timp ce Dodon pledează pentru federalizarea Republicii Moldova şi oferirea Transnistriei a unui statut special în cadrul federaţiei, liderii separatişti de la Tiraspol resping această opţiune și spun că Transnistria nu acceptă decât independenţa şi aderarea ulterioară la Rusia.

Rusia vrea să modifice, cu mâna lui Dodon, Acordul de comerț liber UE-Moldova 

Miza lui Dodon este, de fapt, întâlnirea cu președintele rus Vladimir Putin, programată pentru 17 ianuarie. Anterior, el a declarat că vrea să roage Moscova să anuleze embargoul la produsele moldovenești pentru toate întreprinderile din Moldova și revenirea la regimul de comerț liber cu Federația Rusă: „Dar nu vom putea soluționa această problemă la nivel bilateral. Acordul de comerț liber între Republica Moldova și UE permite reexportul mărfurilor din UE pe piața rusă, prin intermediul Moldovei. Iată de ce această problemă va trebui discutată în format trilateral. Deci, mai întâi vom vedea ce anume îi deranjează pe partenerii noștri din Rusia, care sunt condițiile pe care le pun ei pentru reluarea exporturilor, iar mai apoi voi merge la Bruxelles și vom începe negocierile”, a spus Dodon.

Potrivit analistului politic Igor Boțan, Dodon nu va obține nimic de pe urma discuțiilor pe care o începe cu Rusia: „Aşteptăm doar ca Igor Dodon să repete ceea ce a făcut Vladimir Voronin. Este adevărat însă că domnul Voronin era mai tare şi mai înţelept. Vladimir Voronin ne-a spus, la sfârşitul anului 2002 – începutul anului 2003, că a avut vreo 20 de tête-à-tête-uri cu Vladimir Putin şi nu a putut rezolva nimic, nici problema legată de Uniunea Vamală, nici problema transnistreană”, a menționat Boţan. În opinia sa, Igor Dodon va vorbi la Moscova despre necesitatea legăturilor strategice care se regăsesc în Tratatul de prietenie cu Federaţia Rusă, care a fost prelungit pentru 10 ani, dar nu va aborda nimic deosebit.

Costel Prepeliță