Pachetul de legi fiscale, care prevede, între altele, legalizarea bunurilor și capitalurilor nedeclarate, votat de majoritatea parlamentară controlată de PD, a fost promulgat de Igor Dodon.

Conform noilor prevederi, veniturile camuflate până acum vor putea fi legalizate contra unui comision de 3%. În 2014, din sistemul bancar moldovenesc s-a furat un miliard de dolari – bani „circulați” prin jurisdicții străine ca să li se piardă urma și pe care hoții încearcă să-i repatrieze acum, ca bani proprii, pentru a-i pune la adăpostul justiției pe care o controlează în Moldova. 3% dintr-un miliard de dolari înseamnă 30 de milioane. Altfel spus, la imensitatea crimei comise, bugetul se va alege cu un comision simbolic. Din cauza derapajelor antidemocratice de la Chișinău, la începutul lunii iulie, UE a decis suspendarea finanțării Republicii Moldova. Pentru comparație, Moldova a ratat ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro din partea UE.

Au fentat FMI și Banca Mondială

Împotriva adoptării pachetului de legi fiscale s-au pronunțat: societatea civilă moldovenească, ambasada SUA, Delegația UE din Chișinău, FMI și Banca Mondială. Toți au strigat într-un glas că prin aceste legi este legalizată spălarea banilor. Exponenții guvernării, inclusiv conducerea Parlamentului, i-au acuzat că nu înțeleg reformele moldovenești. „Statul trebuie să lupte cu corupția, nu să o amnistieze!”, a menționat ambasada SUA în mesajul său. Aceste legi „ar putea duce la o încălcare a angajamentelor față de UE și ar putea fi incompatibile cu reformele în desfășurare care vizează consolidarea statului de drept, combaterea corupției, spălarea banilor și criminalitatea organizată și îmbunătățirea climatului de afaceri”, spunea și șeful Delegației UE, Peter Michalko.

Potrivit experților de la Chișinău, prin semnătura sa, Dodon se implică direct în legalizarea banilor de origine criminală, care transformă Moldova într-o spălătorie de bani murdari.

„Un gest extrem de urât în fața partenerilor de dezvoltare este că amnistia a venit exact la câteva săptămâni după primirea ultimei tranșe de 33 milioane dolari din prezentul program cu FMI pe 29 iunie 2018 și debursarea a 30 milioane dolari de la Banca Mondială în cadrul Programului de Management Economic pentru Republica Moldova, pe 6 iulie 2018. Asemenea tactică distruge în continuare încrederea partenerilor de dezvoltare în țara noastră. FMI și Banca Mondială au fost păcăliți în cel mai cinic mod. Li s-au luat banii și li s-a întors spatele.După ce au luat banii FMI și BM, guvernanții fac ceea ce primii nu ar susține nici în ruptul capului și ar retrage toate finanțările, în cazul în care asemenea legi ar fi votate. (...) Nimeni nu vrea să finanțeze edificarea unei spălătorii de bani în ambalaj de dictatură”, a comentat analistul Dumitru Alaiba.

Dodon, „opozantul” aflat la discreția lui Plahotniuc

Oficial, președintele moldovean, liderul de facto al PSRM, se declară în opoziție față de actualul regim, dar cooperează și își sincronizează perfect acțiunile cu acesta – împreună au propulsat inclusiv sistemul electoral mixt, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția și contrar protestelor masive. Analiștii politici suspectează un mariaj politic democrato-socialist după alegerile parlamentare din februarie 2019.

Dodon și-a explicat gestul într-un lung mesaj scris. „Analizând proiectul votat, m-am convins că acesta ține exclusiv de active care ar putea avea proveniență din neachitarea unor impozite și nu se răsfrânge și asupra altor încălcări, care ar putea fi obiectul unei investigații penale”, a argumentat Dodon. „În esență, măsurile elaborate ar putea impulsiona dezvoltarea economică a țării, chiar dacă acestea au fost implementate prea târziu. O reformă întârziată, chiar dacă ea conține deficiențe ce vor fi soluționate pe viitor, e mai bună decât o dezordine permanentă în domeniul de administrare bugetar-fiscală”, susține președintele. Asta deși la votarea controversatelor proiecte în Parlament, socialiștii au părăsit sala, iar liderul de jure al PSRM, Zinaida Greceanîi, a spus atunci că acest pachet de legi favorizează demnitarii corupți în legalizarea veniturilor ascunse.

Sfidător

Igor Dodon a promulgat legile buclucașe după o întrevedere avută cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit. La întâlnirea respectivă, diplomatul american și-a reiterat îngrijorarea în legătură cu adoptarea „unei legislații defectuoase care prevede amnistierea capitalului”. Pettit i-a comunicat lui Dodon despre riscul ca aceste legi să stimuleze spălarea banilor și să deterioreze climatul de afaceri în Moldova.

În mesajul făcut public după promulgarea legilor fiscalității, Dodon a criticat reacțiile partenerilor externi față de „reforma fiscală” moldovenească: „Tot acest joc de-a ´arătatul din deget´ seamănă izbitor cu un spectacol bine regizat, or, precedente de acest gen am văzut în ultimii ani o mulțime”, a menționat Dodon care i-a reproșat Ministerului moldovean de Externe că nu a reacționat la tonul cu care unii diplomați străini și-au exprimat îngrijorarea.

În aceeași zi, Dodon a înștiințat Parlamentul că refuză să promulge legea vizând transmiterea terenului fostului stadion republican (o ruină din centrul Chișinăului) pentru construcția noului sediu al ambasadei SUA.

Deutsche Welle