Guvernarea de la Chișinău va continua implementarea Acordului de Asociere cu UE, "frații români" sunt "parteneri strategici" ai Republicii Moldova, dar "fiecare să fie stăpân la el acasă", a declarat președintele Dodon.

Președintele moldovean pro-rus, Igor Dodon, s-a lăudat miercuri de la tribuna Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) cu rolul pe care l-a avut, împreună cu socialiștii (PSRM), în iunie 2019, la debarcarea de la putere a oligarhului Vlad Plahotniuc, care capturase statul. "Socialiștii și președintele au fost cei care au dat lovitura de bază fostului regim", a spus Dodon, acuzându-l pe Plahotniuc de "justiție selectivă". Asta chiar dacă, la câteva luni de guvernare alături de pro-europeni, socialiștii, coordonați de Igor Dodon, cu votul exponenților regimului Plahotniuc (deputații PDM) propulsați în Parlament, au demis guvernul pro-european condus de Maia Sandu și au învestit un guvern loial președintelui pro-rus - un guvern condus de Ion Chicu, ministru al finanțelor în perioada regimului Plahotniuc.

Cum ambalează retoric Igor Dodon garantarea internațională a neutralității?

Dodon crede că există "frustrări" la Bruxelles după demiterea guvernului condus de Maia Sandu și că așa s-ar explica reticența partenerilor europeni față de actuala guvernare de la Chișinău. El a dat asigurări că implementarea Acordului de Asociere cu UE, semnat în 2014, rămâne o prioritate a Chișinăului, a îndemnat UE să susțină cetățenii (nu partidele) Republicii Moldova și să critice politicienii atunci când aceștia greșesc. "Noi dorim să mergem mai departe", a menționat Dodon, precizând că pentru aceasta e nevoie de stabilitate și de o politică externă echilibrată.

Iar pentru a se evita destabilizarea, în opinia lui Dodon, e nevoie de garantarea internațională a statutului de neutralitate a Moldovei ca "unică garanție" că țara nu se va dezintegra și că diferendul transnistrean ar putea fi soluționat - o teză mai veche a președintelui moldovean, sprijinită de Rusia, care își menține ilegal trupe pe teritoriul Republicii Moldova.

Declarații anti-unioniste la APCE

Igor Dodon a fost întrebat și despre declarațiile sale privind interzicerea unionismului în Republica Moldova. După ce a vorbit despre "frații români" și despre parteneriatul strategic moldo-român, Dodon le-a amintit membrilor APCE că este președintele Republicii Moldova și că nu va fi niciodată de acord "cu cei care vor să distrugă statul" - cu unioniștii: "Frați-frați, dar fiecare să fie stăpân la el acasă", a menționat el.

În pofida acuzațiilor liderilor opoziției pro-europene de la Chișinău precum că Dodon ar fi reușit să recaptureze parțial instituțiile statului după fuga lui Plahotniuc din țară, Igor Dodon a asigurat APCE că "după luna iunie 2019, în Moldova, se răsuflă mai ușor": "Oamenii se simt mai liberi! Avem un nou procuror general - un profesionist care va face regulă", a explicat el.

Anume funcția de procuror general a determinat demiterea guvernului condus de Maia Sandu în noiembrie 2019. Premierul pro-european, Maia Sandu, și-a angajat atunci răspunderea în fața Parlamentului după ce a constatat trucarea concursului pentru preselecția viitorului procuror general. În consecință, guvernul a fost demis cu votul PSRM+PDM, fiind învestit rapid, tot cu votul celor doua grupuri parlamentare, actualul guvern controlat de Igor Dodon.

Dodon întruchipează pericolul recapturării statului

Încă în noiembrie 2019, premierul de atunci Maia Sandu avertiza că demiterea guvernului pe care ea îl conduce "va fi un semnal că se dorește recapturarea statului": "Se va opri reforma justiției, vor prinde la curaj, în sens negativ, toți cei care fură, Moldova nu va mai primi ajutorul financiar preconizat și va fi din nou izolată în plan international".

Igor Dodon a promis miercuri, la APCE, că reforma justiției va continua, optând pentru "consens larg" la elaborarea strategiei de reformare și pe consultări cu Comisia de la Veneția. "Noi nu am blocat niciun proces de dialog cu UE, dar noi vedem o anumită reticență din partea Bruxelles-ului. Vom implementa Acordul de Asociere cu UE, pentru a crește nivelul de trai al cetățenilor noștri", a declarat Dodon la APCE. În timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2016, el pleda pentru denunțarea acestui acord și integrarea Moldovei în Uniunea Vamală, patronată de Rusia.

După preluarea puterii, în noiembrie 2019, de către Igor Dodon, au putut fi observate mai multe mutări camuflate specifice regimului Plahotniuc. Reprezentanții societății civile au semnalat că mai mulți judecători, care au deservit regimul Plahotniuc în perioada marilor hoții, s-au apropiat de șeful statului. Procurorul-șef anticorupție, Viorel Morari, care a redeschis dosarul privind finanțarea PSRM din Rusia și un alt dosar care vizează deputați PDM, a ajuns în pușcărie. În paralel, ca și Plahotniuc în perioada de "glorie", Igor Dodon și-a întărit holdingul mediatic, inclusiv cu produse retransmise din Rusia.

Platforma DA (partid de opoziție) menționează într-o declarație că președintele Igor Dodon întruchipează pericolul recapturării statului, fiind o persoană dependentă de anumite cercuri de interese și finanțări obscure din afara țării, care a reușit să-și subordoneze structurile de forță ale statului, Guvernul, Parlamentul și peste 70% din audiovizual: "Prin scheme de tristă pomină, prin presiuni și ingerințe în activitatea Procuraturii Generale și a justiției, Igor Dodon, reușește să tergiverseze dosarele de rezonanță, inclusiv cele prin care este acuzat de trădare de patrie sau pentru finanțarea PSRM din offshor-urile obscure", se arată într-o declarație din decembrie 2019 a Consiliului Plotic Național al Platforemei DA.

DW