În Bundestag există un nou grup parlamentar ”multilateral” pentru relațiile cu Bulgaria, Moldova și România. Unul din vicepreședinți, Detlev Müller, SPD, consideră că PSD condus de Liviu Dragnea ”nu este un partid-soră”.

- Domnule Detlev Müller, sunteți deputat al partidului social-democrat (SPD) în Bundestag și unul dintre cei cinci vice-președinți ai Grupului parlamentar de prietenie germano-bulgaro-moldo-române. O entitate nouă, "multilaterală", cu țări diferite. Să le examinăm îndeaproape și să începem cu actualul caz-problemă din Uniunea Europeană: România. Cum a reacționat acest grup parlamentar la recentul raport devastator al Comisiei Europene pentru România și la rezoluția Parlamentului European, în care guvernul social-liberal de la București a fost criticat dur pentru atacurile sale neîntrerupte asupra sistemului judiciar independent, împotriva luptei anti-corupție, împotriva statului de drept? 

- În primul rând, cred cu tărie că toți membrii grupului nostru parlamentar știu ce se întâmplă în România și cunosc raportul. Este un puternic semnal de avertizare din partea Uniunii Europene la adresa României. Dacă ne uităm la evoluțiile din ultimii ani, nu este surprinzător să constatăm că în România s-a înregistrat chiar și o serie de pași înapoi. Spre deosebire de Bulgaria, care se află și ea pe un drum dificil, dar bun, și al cărei progres este vizibil. În ultimii ani s-au înregistrat pași înapoi în ceea ce privește statul de drept, sistemul judiciar, separarea puterilor și libertatea presei în România. Cred că grupul parlamentar va trebui să analizeze foarte critic acest raport, să ia deciziile corespunzătoare cu privire la felul în care vom acționa în viitor. Vrem să ajutăm România, acesta e scopul nostru. Vrem să consolidăm relația dintre cele două parlamente, vrem să colaborăm. România se afă în pragul preluării președinției UE. Aceasta este o sarcină uriașă. Vom face tot ce ne stă în putință pentru a-i ajuta pe prietenii și colegii noștri din Parlament.

- Ce ajutor poate oferi acest grup parlamentar multilateral? În trecut, a existat un grup germano-român, altul germano-bulgar, care se concentrau pe problemele cooperării bilaterale și erau conduse de personalități cunoscute în parlament - domnul Gernot Erler pentru Bulgaria sau doamna Susanne Kastner pentru România. Acum aveți un singur grup pentru aceste două state UE plus o țară din afara UE, Republica Moldova. În regiune, această constelație este văzută ca un semn că Germania se distanțează de periferia sud-estică a Europei.

- Nu facem asta. Ne ocupăm de toate cele trei state. Desigur, nu neapărat în mod egal, trebuie să recunosc. Din cauza volumului de lucru și timpului limitat, vom avea în primul rând grijă de relația cu România, mai ales datorită președinției Consiliului UE. Vom vizita România și Republica Moldova anul viitor. Este clar că, pe baza raportului UE, prioritatea noastră o constituie România și apoi Moldova. Cu toate acestea, nu ar trebui să se creeze impresia că Bulgaria nu ar mai fi importantă pentru noi. Dar acum, Bulgaria este pe calea cea bună. În primul rând, România și Republica Moldova au nevoie de consolidare și sprijin, ne vom concentra pe acest lucru.

- Din ce motiv se află Moldova în prim-plan?

- Pentru Moldova, aspectul cel mai important este perspectiva acestui stat. Dacă vrem o Republică Moldova pro-europeană, trebuie să-i oferim o perspectivă a integrării în UE. Trebuie să ne preocupe cum și când Moldova ar putea adera la UE.

Continuare pe DW