La aproape două luni de la alegerile parlamentare, politicienii moldoveni nu au identificat încă o formulă de guvernare. Partidele doar și-au făcut publice listele cu condiții în baza cărora ar fi de acord să coabiteze temporar – condiții politice și geopolitice diametral opuse însă, despre care spun că „nu se negociază”.

Așa stând lucrurile, despre alegeri anticipate vorbesc exponenții tuturor forțelor politice parlamentare. În cazul în care situația nu va fi deblocată, la sfârșitul lunii iulie președintele Igor Dodon este obligat să dizolve Parlamentul proaspăt ales și să stabilească data alegerilor parlamentare anticipate. Acestea ar putea avea loc, potrivit președintelui Dodon, la sfârșitul lunii octombrie 2019.

Numai că în acest caz mai apare o problemă – alegerile locale generale. Conform legislației, acestea ar urma să aibă loc în vara anului 2019. Data alegerilor locale o stabilește însă Parlamentul și nu este clar cum ar putea face asta un parlament nefuncținal. Legislativul ales la 24 februarie 2019 s-a întrunit o singură dată, dar și acea ședință a fost întreruptă din cauza lipsei unei majorități asumate – fapt ce face imposibilă alegerea organelor de conducere ale Parlamentului.

Coaliție cu PSRM-ACUM – De ce insistă Dodon pe o condiție vădit inacceptabilă?

               După vizita la Moscova, Dodon se vrea jucător la discuțiile cu ACUM / FOTO: europalibera.org

Igor Dodon, care anterior se declara „mediator apolitic” și spunea, la începutul lunii aprilie, după discuțiile avute cu partidele, că „mai departe președintele nu se implică în negocierile dintre partide”, după o nouă vizită la Moscova, a procedat exact invers. La 12 aprilie a participat la ședința Consiliului politic al PSRM, iar la finalul acesteia a declarat: „Noi insistăm - partidul și eu ca lider informal -  insistăm pe această poziție: coaliție de guvernare (cu blocul ACUM). Ne așezăm, discutăm condițiile. Dacă este necesar, semnăm acord. Cât va fi coaliția asta? Patru ani... Doriți peste un an anticipate? Haideți să discutăm cum, pentru că nu este așa simplu de provocat anticipate. Dar niciun fel de guvern minoritar (așa cum insistă blocul pro-european ACUM – n.n.). Eu ca președinte nu voi accepta guvern minoritar”, a spus Igor Dodon. Despre o eventuală coaliție cu PDM, oficial, socialiștii spun că nici „nu examinează momentan această variantă”.

PSRM și PDM joacă la aceeași mână – anticipatele!

Liderii blocului ACUM îi suspectează însă, pe socialiști și pe Igor Dodon, de faptul că ar fi „în buzunarul” liderului PDM, Vlad Plahotniuc, și că și-ar sincroniza pe furiș agenda anticipatelor cu aceștia. „Cota mea personală de încredere în PSRM și Igor Dodon este zero”, a declarat copreședintel blocului ACUM, liderul PPDA Andrei Năstase. Totuși, el a spus că încă așteaptă ca socialiștii să depășească frica de cel cu care au fost până acum în cârdășie – este vorba de Vlad Plahotniuc – alături de care au votat, în 2017, trecerea la sistemul electoral mixt contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Acum, după alegeri, când a văzut că sistemul mixt, pe care l-a propus el, în calitate de președinte, a dezavantajat PSRM și a avantajat PDM, Igor Dodon admite revenirea la sistemul electoral proporțional înainte de anticipate. Numai că, insistă el, pentru aceasta trebuie să fie formată o majoritate parlamentară: „Revenirea la sistemul proporțional se poate decide în cadrul unor înțelegeri între cei de dreapta și cei de stânga”, a menționat Dodon la TV.

Blocul ACUM, consecvență în fața capcanei PSRM-PDM

Blocul ACUM pledează pentru alegeri anticipate, dar numai „după curățarea sistemului” și scoaterea instituțiilor statului din mâinile oligarhului Plahotniuc. Pentru aceasta ACUM a înaintat un pachet de legi de deoligarhizare a statului și insistă asupra unui guvern minoritar temporar asumat de ACUM, dar votat necondiționat și de PSRM. Este vorba de o ofertă „în doi pași” menită să pregătească terenul pentru alegeri anticipate libere și corecte. În prima fază, ACUM și PSRM ar urma să voteze pachetul de deoligarhizare (revenirea la sistemul electoral proporțional, eliberarea Procuraturii, a Centrului Național Anticorupție și a Comisiei Electorale Centrale), iar în faza a doua ar putea forma un guvern minoritar temporar „care ar curăța sistemul până la capăt”: „Poți să faci doar primul pas și să te oprești. Dacă mai departe lucrurile nu-ți convin, poți să te oprești acolo”, a explicat președinta PAS, Maia Sandu. Potrivit ei, dacă vor avea loc alegeri anticipate în aceleași condiții ca la 24 februarie (în baza sistemului electoral mixt), atât ACUM cât și PSRM vor avea de pierdut, „întrucât Plahotniuc își va permite să fraudeze și mai mult”.

PSRM – condiții dure de fațadă, compromițătoare pentru ACUM

Socialiștii vor însă, funcții. Ei susțin că ar accepta ca Maia Sandu să preia funcția prim-ministru dacă cei din ACUM ar vota-o pe Zinaida Greceanîi, lidera de jure a PSRM, în funcția de președinte al Parlamentului. De asemenea, PSRM pretinde la funcția de ministru de Externe și la cea de ministru al Apărării. Nu au pretins însă, la funcția de ministru al protecției sociale așa cum i-ar sta bine unui partid al socialiștilor, au remarcat analiștii politici.

Igor Dodon a explicat că PSRM insistă asupra funcției de președinte al Parlamentului deoarece prim-ministrul poate fi demis mai ușor decât șeful Legislativului: „În ultimii zece ani, o singură dată a fost demis speaker-ul, în 2013, pe Marian Lupu. Noi știm ce situație era atunci și eu am votat. Prim-miniștri au fost demiși… nu o să-i număr, dar sunt foarte mulți. În al doilea rând, chiar dacă nu faci parte din majoritate, dar ai funcția de speaker, dacă cineva încearcă să-l scoată din funcție pe președintele țării, atunci speaker-ul preia atribuțiile președintelui”, a spus Dodon. În plus, a precizat el, „noua guvernare trebuie să fie deschisă față de Federația Rusă”.

Polemici care avantajează PDM. „Când doi se ceartă, al treilea câștigă!”

În replică, liderii blocului ACUM au reiterat că nu negociază cu PSRM nici funcții, nici soarta țării. Președinta PAS, Maia Sandu a spus că nu vede ce ar mai putea discuta cu socialiștii și a precizat că nu va mai invita la discuții PSRM-ul. "Nu văd despre ce putem discuta, deoarece în continuare vorbim despre lucruri diferite. Noi – despre deoligarhizare, ei – despre coaliție majoritară. Dacă ei nu acceptă un guvern minoritar, total asumat de PAS, atunci se va ajunge la anticipate”, a menționat Maia Sandu.

Celălalt copreședinte al blocului ACUM, liderul PPDA Andrei Năstase, afișează o aparentă flexibilitate în dialogul cu PSRM. Acesta a admis recent, în cadrul unei emisiuni televizate, că „se poate vorbi despre un guvern funcțional dacă lucrurile merg foarte bine”. Dar a precizat că și un guvern minoritar poate fi funcțional. „Un guvern minoritar tot de o majoritate este susținut. Minoritar nu înseamnă nefuncțional. Noi tot despre un guvern funcțional vorbim – despre un guvern minoritar ca soluție finală, în situația în care nu se creează coaliții beton, pentru implementarea unui pachet de deoligarhizare a Republicii Moldova, de reformare a justiției, de scoatere de sub controlul politic a unor instituțiilor de drept și de reglementare”, a explicat Năstase.

Întrebat despre o eventuală guvernare alături de PSRM, Năstase a reamintit despre angajamentul blocului ACUM în campania electorală de a nu pactiza cu partidele oligarhice și antieuropene și a promis că, de data aceasta, „pentru prima dată în ultimii 28 de ani” o forță pro-europeană ajunsă în Parlament va rămâne consecventă și va „pune mai presus agenda populară și respectarea angajamentelor făcute de deputați în fața electoratului”.

ACUM propune – PSRM respinge și insistă: „Vrem coaliție oficială!”

Marți, urmare a ședinței Consiliului Politic, blocul ACUM a propus crearea unui grup de lucru format din deputați ACUM și PSRM pentru a discuta proiectele de lege vizând deoligarhizarea țării.

În replică, socialiștii au spus că nu văd rostul creării „grupurilor de lucru” atât timp cât reprezentanții blocului ACUM nu sunt dispuși să discute „condițiile inițiale de la care pot porni negocierile privind crearea  unei coaliții de guvernare”.

Presa de la Chișinău scrie că marți, 16 aprilie, toți deputații PSRM vor zbura la Moscova unde sunt așteptați în Duma de Stat pentru a discuta „eventuale alianțe politice la Chișinău”. Cu o zi înainte, Igor Dodon a discutat despre situația post-electorală din Moldova cu ambasadorul SUA la Chișinău, Dereсk J. Hogan.

Potrivit analiștilor politici moldoveni, Igor Dodon s-ar afla între ciocan și nicovală. Pe de o parte,  acesta ar fi presat de oligarhul Plahotniuc (în vederea unei combinații parlamentare cu PDM) - ca o datorie pe care trebuie să i-o întoarcă pentru sprijinul oferit la alegerile prezidențiale din 2016 (câștigate de Dodon), iar pe de altă parte este presat de Kremlin, care i-ar fi cerut să nu facă alianță cu PDM - în Rusia aflându-se pe rol câteva dosare penale împotriva liderului PDM, Vlad Plahotniuc.

Între timp, PDM „lucrează” cu alegătorii

                                 Deputatul PDM, Seriu Sîrbu, la Soroca / FOTO: Facebook/Sîrbu Sergiu 

Tot analiștii politici susțin că haosul generat de imposibilitatea creării unei noi guvernări convine în totalitate PDM, care controlează Guvernul în exercițiu. În opinia lor, democrații își doresc ca această stare de incertitudine să continue cât mai mult, timp în care ei utilizează bani publici pentru inițiative sociale populiste, întărindu-și influența în teritoriu, în timp ce ACUM și PSRM se compromit reciproc, mimând căutarea unor soluții pe care, în realitate, nici unii, nici alții nu și le doresc. Luni bunăoară, democratul Sergiu Sîrbu s-a aflat la Soroca unde le-a vorbit la 100 de oameni din localitățile Volovița și Ocolina despre „acordarea ajutoarelor de 600 de lei, pentru Paști, indexarea pensiilor și alte măsuri pregătite de PDM pentru oameni”, lăudându-se cu asta pe rețelele de socializare.

DW