Comisia Europeană a adoptat miercuri pachetul de extindere pentru 2023, recomandând deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.

De asemenea, Comisia recomandă acordarea statutului de candidat Georgiei.

"Având în vedere rezultatele obținute de Ucraina și Moldova, precum și eforturile de reformă în curs, Comisia a recomandat Consiliului să inițieze negocierile de aderare cu ambele țări. În plus, Comisia recomandă Consiliului să adopte cadrele de negociere după ce Ucraina și Moldova adoptă anumite măsuri cheie", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Potrivit raportului Comisiei Europene, Moldova a îndeplinit 6 din cei 9 pași stabiliți.

Moldova a continuat eforturile de reformă pentru "a consolida democrația și statul de drept, în ciuda multiplelor provocări legate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei", precizează CE, evidențiind progresele înregistrate în ceea ce privește legislația electorală și implementarea recomandărilor făcute de ODIHR și Comisia de la Veneția, în avizele lor emise în decembrie 2021 și octombrie 2022.

 "Un pas corect în istorie", a reacționat Volodimir Zelenski, apreciind că aceasta este o recunoaștere a reformelor realizate de țara sa în plin război cu Rusia și un pas care aduce Ucraina mai aproape de integrarea în Uniune.

Adina Vălean: Cred că va exista susținere din partea Consiliului European pentru începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina

Faptul că astăzi Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina este un motiv de bucurie și cred că va exista o susținere din partea Consiliului European pentru ca aceste două state să înceapă aceste negocieri, a declarat miercuri, într-un interviu acordat AGERPRES, comisara europeană pentru transporturi, Adina Vălean.

''Este un moment de bucurie pentru Republica Moldova și Ucraina faptul că astăzi Comisia Europeană face o recomandare privind începerea negocierilor privind aderarea acestor state la Uniunea Europeană. Este un proces accelerat, pentru că să nu uităm că a trecut un timp relativ scurt de când s-a acordat statutul de țară candidată, cu o perspectivă clară, cu câteva indicații. De exemplu, Republica Moldova a avut un pachet de nouă reforme legislative sau administrative pe care ar fi trebuit să le îndeplinească și de care ar fi depins o evaluare pozitivă a parcursului. Din aceste nouă recomandări, șase au fost îndeplinite pozitiv. Atenție că aceste recomandări înseamnă de fapt un progres în felul în care este organizată societatea, economia și statul de drept în Moldova. Deci e un lucru pozitiv pentru ei în primul rând, dar a fost considerat un succes de către Comisia Europeană'', a spus Vălean.