Comisia Europeană recomandă deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și R. Moldova
Comisia Europeană a adoptat miercuri pachetul de extindere pentru 2023, recomandând deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova.
De asemenea, Comisia recomandă acordarea statutului de candidat Georgiei.
"Având în vedere rezultatele obținute de Ucraina și Moldova, precum și eforturile de reformă în curs, Comisia a recomandat Consiliului să inițieze negocierile de aderare cu ambele țări. În plus, Comisia recomandă Consiliului să adopte cadrele de negociere după ce Ucraina și Moldova adoptă anumite măsuri cheie", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Potrivit raportului Comisiei Europene, Moldova a îndeplinit 6 din cei 9 pași stabiliți.
Moldova a continuat eforturile de reformă pentru "a consolida democrația și statul de drept, în ciuda multiplelor provocări legate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei", precizează CE, evidențiind progresele înregistrate în ceea ce privește legislația electorală și implementarea recomandărilor făcute de ODIHR și Comisia de la Veneția, în avizele lor emise în decembrie 2021 și octombrie 2022.
"Un pas corect în istorie", a reacționat Volodimir Zelenski, apreciind că aceasta este o recunoaștere a reformelor realizate de țara sa în plin război cu Rusia și un pas care aduce Ucraina mai aproape de integrarea în Uniune.
Adina Vălean: Cred că va exista susținere din partea Consiliului European pentru începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina
Faptul că astăzi Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina este un motiv de bucurie și cred că va exista o susținere din partea Consiliului European pentru ca aceste două state să înceapă aceste negocieri, a declarat miercuri, într-un interviu acordat AGERPRES, comisara europeană pentru transporturi, Adina Vălean.
''Este un moment de bucurie pentru Republica Moldova și Ucraina faptul că astăzi Comisia Europeană face o recomandare privind începerea negocierilor privind aderarea acestor state la Uniunea Europeană. Este un proces accelerat, pentru că să nu uităm că a trecut un timp relativ scurt de când s-a acordat statutul de țară candidată, cu o perspectivă clară, cu câteva indicații. De exemplu, Republica Moldova a avut un pachet de nouă reforme legislative sau administrative pe care ar fi trebuit să le îndeplinească și de care ar fi depins o evaluare pozitivă a parcursului. Din aceste nouă recomandări, șase au fost îndeplinite pozitiv. Atenție că aceste recomandări înseamnă de fapt un progres în felul în care este organizată societatea, economia și statul de drept în Moldova. Deci e un lucru pozitiv pentru ei în primul rând, dar a fost considerat un succes de către Comisia Europeană'', a spus Vălean.
Mureșan: Viitorul Republicii Moldova e în UE
"Avizul de astăzi al Comisiei Europene privind începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este o veste bună pentru oamenii din Moldova, dar și pentru toți cetățenii Uniunii. Siguranța și stabilitatea în UE depind de cât de sigure, stabile și mai bine integrate în Europa sunt țările din vecinătatea noastră. Prin urmare, o mai mare integrare europeană a Moldovei, precum și a Ucrainei, ne face să fim cu toții mai puternici și mai în siguranță", a declarat eurodeputatul Siegfried Mureșan (PPE / PNL), președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Moldova.
Anunțul de miercuri "certifică faptul că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană și că influența Rusiei în regiune este tot mai mică".
"Meritul principal pentru acest lucru aparține președintei Maia Sandu și conducerii proeuropene de la Chișinău care au respins toate formele de presiune din partea Rusiei din ultimii doi ani și au așezat țara pe un drum clar al reformelor și al integrării europene. În urma avizului pozitiv de astăzi al Comisiei, decizia finală privind începerea negocierilor trebuie luată de Consiliul European în luna decembrie", spune Mureșan.
El solicită Consiliului European să ia decizia luna viitoare și să confirme începerea negocierilor.
Reacția MAE
Ministerul Afacerilor Externe salută publicarea de către Comisia Europeană a Pachetului anual privind Extinderea Uniunii Europene, primul document de acest tip care include și rapoarte de evaluare pentru Ucraina, R. Moldova și Georgia, după decizia istorică a Consiliului European din iunie 2022 de recunoaștere a perspectivei europene a acestor țări și de acordare a statutului de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova.
MAE "salută cu deosebită satisfacție recomandarea Comisiei Europene adresată Consiliului de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina și R. Moldova, precum și evaluarea pozitivă privind progresele decisive obținute pe calea reformelor de către aceste două state, în conformitate cu Opiniile Comisiei Europene din iunie 2022. Aceste recomandări reprezintă o recunoaștere clară și binemeritată a eforturilor lor semnificative de reformă, în pofida contextului deosebit de dificil din ultimul an".
Ministerul Afacerilor Externe salută, de asemenea, recomandarea Comisiei de acordare a statutului de candidat Georgiei, cu înțelegerea îndeplinirii unui număr de pași.
MAE își exprimă speranța că recomandările vor sta la baza unui proces constructiv și vizionar, care să permită adoptarea, până la finalul acestui an, a deciziilor de deschidere a negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova, precum și acordarea statutului de candidat pentru Georgia.
Ministerul Afacerilor Externe apreciază, de asemenea, anunțul Comisiei Europene că aceasta este gata să înceapă procesul de examinare analitică a aplicării acquis-ului comunitar (așa numitul screening) și pregătirea pentru adoptarea de către Consiliu a viitoarelor cadre de negociere pentru Ucraina și Republica Moldova, documente care vor sta la baza derulării propriu-zise a procesului de negociere.
Totodată, Ministerul Afacerilor Externe salută evaluarea Comisiei Europene privind progresele realizate de statele candidate din Balcanii de Vest și susține avansarea parcursului european al acestora, în conformitate cu metodologia extinderii.
Comentarii