În timp ce Chișinăul se sufocă la propriu din cauza gunoaielor care nu mai sunt evacuate de aproape o săptămână, autoritățile municipale strâng din umeri și spun că deocamdată nu au soluții pentru rezolvarea problemei. În schimb, unele partide profită de această situație și își fac PR.

Tomberoane arhipline, miros insuportabil și maidanezi trăgând din pungile împrăștiate peste tot – așa arată „capitala europeană” Chișinău de câteva zile, după arestarea primarului Dorin Chirtoacă.

Luni dimineață, viceprimarul Nistor Grozavu a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că deocamdată nu vede soluții: ”În acest moment nu avem o soluție. Sunt mai multe variante care ar putea fi aplicate, dar nu pot să dau o soluție definitivă”, a spus Grozavu. El a precizat că săptămâna trecută a discutat cu autoritățile locale din Bubuieci (acolo este evacuat gunoiul din Chișinău) și cu locuitori de acolo. „Eram la un pas să atingem o înțelegere, dar mai multe persoane interesate de agravarea situației din capitală s-ar fi implicat și au blocat negocierile”. Grozavu a recunoscut că situația gunoiștii de la Bubuieci este deplorabilă și că aceea era o soluție provizorie după ce localnicii de la Țânțăreni (unde era evacuat gunoiul anterior) au blocat accesul autospecialelor cu gunoi în sat.

Deșeurile din municipiul Chișinău a devenit subiect de discuție și în Executiv. Prim-ministrul Pavel Filip a convocat o şedinţă operativă la care au participat mai multe persoane cu funcții de răspundere atât din cadrul APL, cât și de la Ministerul Mediului. Premierul a acuzat municipalitatea că nu a întreprins măsuri de deblocare a situației: „Oamenii protestează pentru că au fost dezamăgiţi. De ce s-au făcut promisiuni, dacă acestea nu pot fi realizate? Autorităţile trebuiau să vină cu propuneri raţionale, viabile, cu termene clare, care să fie respectate”,  a precizat premierul.

Premierul a menționat luni, după ședința Comisiei Situații Excepționale, că de marți, 6 iunie, va începe evacuarea deșeurilor din Chișinău. Şeful Executivului spune că a fost avertizat despre riscul ca gunoiul neevacuat din capitală să genereze o epidemie. „Am identificat niște soluții de scurtă durată. De mâine deșeurile vor fi evacuate. Dar va trebui să lucrăm împreună cu Primăria în vederea identificării unei soluții”, a spus premierul.

Politicienii caută capital politic prin gunoi

În loc să identifice soluții, unii politicieni încearcă să exploateze electoral mizeria din oraș. Exponentul PD, președintele interimar al raionului Criuleni, Veaceslav Burlac, a elogiat guvernarea pentru că „s-a implicat deja a doua oară în soluționarea problemelor Primăriei”: ”După dezastrul cu ninsorile din luna aprilie, când prim-ministrul a fost nevoit să se implice, iată că din nou domnul Pavel Filip este nevoit să pună umărul la soluționarea unei probleme care afectează capitala - miile de tone de gunoi care nu sunt evacuate”, a comentat democratul Burlac.

La rândul său, preşedintele fracţiunii socialiştilor din Consiliul Municipal Chişinău, Ion Ceban, susține că situația din capitală este consecința proastei administrări a orașului. El îl acuză de toate relele pe primarul Dorin Chirtoacă aflat în arest la domiciliu. ”Ceea ce se întâmplă astăzi în capitală este consecința a zece ani de guvernare. Situația nu mai poate fi tolerată! Soluțiile trebuie găsite!...”, a spus Ceban.

Luni, un grup de membri și susținători al Partidului Socialiștilor a venit la oficiul central al Partidului Liberal (al cărui vicepreședinte este Dorion Chirtoacă) cu mai multe pungi pline cu deșeuri.

Consilierul municipal din partea PSRM, Victor Poleacov, a acuzat PL de faptul că a permis ca Chișinăul să se scufunde în gunoi.

Deșeurile din municipiul Chișinău sunt acumulate la gunoiștea de la Bubuieci de aproape șase ani. Anterior gunoiul din Chișinău era dus în localitatea Țânțăreni, raionul Anenii Noi. Sufocați de mizeria acumulată timp de 20 de ani (din anul 1990 până în 2010), locuitorii din Țânțăreni nu au mai permis transportarea deșeurilor în satul lor.

Mai multe poze realizate de Report.md cu mizeria din Chișinău pot fi găsite aici.