Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, a fost avertizat de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) în legătură cu preconizatele manifestaţii prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Ambasadorului rus i s-a atras atenţia repetat asupra inoportunităţii organizării în mod unilateral a unor manifestaţii consacrate acestei aniversări, cu participarea artiştilor şi delegaţiilor oficiale din Federaţia Rusă, invocându-se în acest sens faptul că astfel de acţiuni pot prejudicia relaţiile moldo-ruse.

Dodon sare în apărarea lui Rogozin

Demersul MAEIE a apărut după ce președintele pro-rus Igor Dodon a anunțat că va participa la evenimentele din stânga Nistrului alături de Rogozin și șeful grupării separatiste Vadim Krasnoselski. Mai mult, Dodon a declarat în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune din Rusia că ar fi dispus să ofere distincții de stat atât pacificatorilor moldoveni, cât și celor ruși și transnistreni. Totuși, nu a făcut asta. Miercuri, 26 iulie, el a semnat un decret privind decorarea unor reprezentanți ai Republicii Moldova și Misiunii OSCE în Moldova, „care au adus un aport semnificativ în activitatea Operațiunii comune de menținere a păcii și asigurare a stabilității în regiunea transnistreană”. În lista celor decorați nu apare nici un pacificator rus sau transnistrean.

                                                                      FOTO: Facebook/Igor Dodon 

Săptămâna trecută, MAEIE moldovean a blocat intenția lui Dmitri Rogozin de a veni la Chișinău cu un avion militar, refuzându-i survolarea spațiului aerian al Republicii Moldova. Miercuri, Dodon a anunțat că Rogozin va veni la Chișinău cel mai probabil cu o cursă obișnuită. De asemenea, Dodon a criticat convocarea de către MAEIE a ambasadorului rus în legătură cu manifestațiile ce urmează să aibă loc în stânga Nistrului. El a spus că demersul diplomației moldovenești este, de fapt, o reacție a unui singur partid – a Partidului Democrat, condus de Vlad Plahotniuc.

A luptat de partea separatiștilor

În anul 2006, Dmitrii Rogozin a lansat cartea „Vrag Naroda” („Dușmanul poporului”) în care a recunoscut că în timpul conflictului de la Nistru, din 1992, a luptat cu arma în mână de partea separatiștilor transnistreni împotriva polițiștilor și voluntarilor moldoveni pe care el îi numește în carte „fasciști români”: „Totuşi, în cele din urmă, soarta conflictului a fost hotărâtă de soldaţii Armatei a 14-a, sub conducerea lui Lebedi. Ignorând ordinul Moscovei, ostaşii ruşi au trecut de partea „poporului transnistrean” şi soarta regiunii a fost hotărâtă". (…) „Pentru prima dată am ajuns în zona de conflict la sfârşitul lunii mai a anului 1992. (…) M-am întors la Moscova, pentru a aduna voluntari dornici să participe la acţiunile militare din Transnistria. Pe 23 iunie, m-am întors în stânga Nistrului şi deja mă aflam în cadrul detaşamentului de voluntari din Rusia şi Ucraina, pe traseul Dubăsari-Râbniţa”, scrie Rogozin, în cartea sa.

În 2012, el a numit Republica Moldova „un coteț”, iar în 2015 i-a numit pe moldoveni „porci” pentru ca nu vor să sărbătorească „ziua victoriei”. La 30 martie 2012, Rogozin a declarat că „Transnistria trebuie să revină fără întârziere în componența Federației Ruse, conform voinței poporului, exprimate în cadrul referendumurilor care au avut loc în această regiune”. În luna mai 2014, autoritățile moldovene l-au împiedicat pe Rogozin să transporte la Moscova, cu avionul, „liste cu semnături pentru recunoașterea Transnistriei” (potrivit MAEIE). Listele au fost sechestrate de autorităţile moldovene, iar Rogozin, care a fost obligat să se întoarcă la Moscova cu un avion de linie după ce Ucraina și România i-au interzis să folosească spațiul lor aerian, a spus că data viitoare va veni la Chișinău la bordul unui bombardier. La 6 iulie 2016 (zi de doliu), când basarabenii comemorau împlinirea a 67 de ani de la cel de-al doilea val de deportări, Rogozin a revenit la Chisinau, iar Poliția și securitatea moldovenească l-au ajutat să evite protestatarii de la Aeroport si i-au creat condiții să filmeze cu telefonul protestatarii veniți să-l huiduiască.

Igor Munteanu: „Ar fi preferabil ca Rogozin să nu mai pășească în Moldova”

                                                                               FOTO: Report.md 

În legătură cu demersul MAEIE transmis miercuri ambasadorului rus Farit Muhametșin, directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, a menționat în cadrul unei emisiuni la „TVR-Moldova” că, având în vedere insultele proferate anterior de Dmitrii Rogozin la adresa cetățenilor Republicii Moldova, oficialul rus „ar trebui declarat persona non-grata”: „Ar fi fost preferabil ca Dmitrii Rogozin să nu mai pășească pe teritoriul Republicii Moldova. Acest oficial al Federației Ruse a adus insulte de neiertat cetățenilor Republicii Moldova - a participat la acțiunile militare din 1992 în calitate de coordonator... Autoritățile Republicii Moldova ar fi trebuit să înțeleagă sensibilitățile publicului și să-l declare pe Rogozin persona non-grată”, a spus Igor Munteanu.

Gloria-Andrea Călugăreanu